среда, 31. јул 2024.

Lavaš


Iako verovatno mnogi misle kako najviše volim da pravim kolače, varaju se. Kolače volim da jedem ali od svega najviše volim da mesim hleb. Nije bitno kakav. Sam proces mešenja testa, čekanja da naraste, a ono sluša pa raste, pa kad ruke uroniš u testo a ono uzdahne od sreće... Da ne pominjem taj miris sveže pečenog hleba, koji se, usput budi rečeno, ubraja u deset najlepših mirisa na svetu!  Zbog čitavog tog procesa, nikad nisam ni poželela da kupim onaj pekač za hleb. A i svako ko ga je kupio, izgustirao ga je za manje od mesec dana, to vam provereno znam :) 

Lavaš je tradicionalni hleb iz Azije, najviše zastupljen u Azarbejdžanu, Iranu, Jermeniji i Turskoj. Mada se tamo obično peče u tandiru (velike ovalne, zidane peći gde se tanko razvučeno testo lepi za zidove), Ranku se ovih dana zbog najnovijeg saharskog talasa i prognozirane toplotne kupole (id' u pm!) nije kopala rupa u dvorištu, a, s obzirom da sam ja jedna krajnje obzirna žena, prećutala sam to njegovo "da ti kopam rupu, da pečeš leb, da l' si ti normalna, ne pada mi na pamet!" i napravila lavaš u rerni. I ništa mu ne fali! 

Potrebno je za četiri lepinje prečnika 20 cm:
650 g mekog belog brašna
450 g (ne mililitara, već grama) mlake vode
20 g šećera
40 g (grama!) suncokretovog ulja
1,5 kašičica soli
5 g suvog kvasca

недеља, 21. јул 2024.

Menemen


Ovo je još jedan recept koji pokazuje koliko je balkanska kuhinja uzela iz turske, odnosno arapske. Bilo da pravite sataraš, bećar paprikaš, šakšuku ili menemen, osnova je ista: luk, paradajz, paprika. Isto tako, kao što postoje brojne verzije sataraša, tako je i sa menemenom. Ova je, sasvim sigurno, najjednostavnija. 

Potrebno je (za 4 osobe):
50 g maslaca + kašika, dve maslinovog ulja
dve glavice crnog luka, srednje veličine
6 komada paradajza, srednje veličine
3-4 paprike, bilo bi lepo da su raznobojne, sorta nebitna
po želji se dodaje jedna ljuta papričica ili, ako nema, onda ljuta tucana paprika
so, biber, aleva paprika
oko 150 g dobre gaude
4 jajeta
malo peršuna ili vlašca, ko šta voli
Napomena: na slikama je menemen za dve osobe. 

Predlog za lepinje: 

















петак, 19. јул 2024.

Kako je deda sebi napravio odelo


Mi u porodici imamo čudan, prilično morbidan i često neshvaćen smisao za humor (svi sem mame, ona je priličan bukvalista i zbog toga često meta naših gluposti, što ju je milion puta dovelo do ivice nervnog sloma), tako da je nama ova priča o dedinom odelu godinama bila zanimacija!

уторак, 16. јул 2024.

Diplomat torta


Ne znam, možda je ova torta vama poznata pod nekim drugim nazivom, kod mene vazda bila Diplomat. Inače je super za leto jer nit se peče, nit se šta kuva, šta od voća imate vi stavite, možete je ređati u šerpu ili na tacnu, a kad nam se prijede nešto slatko na brzaka, ja je napakujem i u činije za puding, i svi srećni. 

Prvi put sam je i pravila i probala, pa.... ima tome jedno dvadeset godina. Tu jednu godinu sam stanovala u Hilandarskoj, stare zgrade, stari stanovi, kaljeva peć, a gazdarica još nije napunila ni osamnaest! Odemo nas dve dan pre Đurđica kod njenih u Rivicu na Fruškoj gori da pomognemo oko slave, negde predveče kažu "daj da časkom napravimo tortu". Vidim oni svi opušteni, ko pravi Vojvođani, ništa nervoza, ništa stres! Donesoše veliki plastični poslužavnik, kutije piškota, čaše kisele pavlake, kese šlaga i brdo svakojakog voća. Ja sve ono gledam i mislim se "šta li će od ovog da ispadne majko mila, moja Živanka bi u nesvest pala da za slavu pravim tortu od keksa i šlaga", ali sad, šta je - tu je. Tek sutradan sam se uverila da je torta zaista vrhunska, lagana, s vrlo malo šećera, puna sezonskog voća, i da nije bilo čoveka na slavi koji nije tražio još jedno parče ali "seci to malo veće, šta si se stisla"!

A sad, kad sam već tu kod Rivice, moram nešto da priupitam vas Vojvođane, i leve, i desne, a i one iz sredine, i pošteno da mi odgovorite: Je l vi stvarno normalno radite na njivi i na crveno slovo? Jer, ujutro na Đurđic, svi iz kuće izađoše što na njive, što po oborima, vinogradima i baštama. Kasnije, kad smo se okupili oko ručka, morala sam da ih pitam da li oni to stalno tako. I lepo mi tad Draganina mama reče: Pa nismo ti mi Vojvođani ko vi Srbijanci, te petka pred ovo, te crveno slovo, te praznik ovaj, te svetac onaj. Mi ti ovde toliko zemlje imamo da nemamo vremena za nerad, nego ti se bogu pomolimo pa na njivu!  Tako ti ja posle toga nešto i ne marim za baš svako crveno slovo, samo za ona ozbiljnija :) 

I konačno, torta! Ovo su mere koje sam koristila za ovu poslednju tortu što je pravih. Pravila sam je u šerpi prečnika 20 cm, dakle torta nije velika ali je sasvim dovoljna za recimo 8 osoba, i to da parčad budu izdašna. Ako želite veliku, pravouganu tortu dim 25x35 cm, preporučujem duplu količinu sastojaka. Inače je ova pravougaona torta daleko stabilnija  jer je niža. 

Potrebno je (okrugla torta prečnika 20 cm): 
3 pakovanja piškota (300 g)
400 g kisele pavlake
2 kesice vanil šećera
1/2 l mlečne slatke pavlake
2-3 kašike prah šećera
voće po želji, ja sam ovaj put stavljala ananas, dunje iz kompota i maline. Zimi obično ide kombinacija sa bananama, kivijem, ananasom, mandarinama i pomoranžama. 

Tortilje


Ako nikad ranije niste pravili tortilje, možda je sad pravo vreme! Možete ih filovati i puniti čime god poželite, ja obično namažem tzatziki, dodam prženu piletinu sa začinima, dosta salate, što kupusa, što paradajza, ako ima koji štapić pomfrita, sve se zaljuti papričicama, uvije - i navali! 

Potrebno je za 8-12 komada (8 za malo deblje, 12 za savim tanke tortilje):
550 g mekog belog brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja / može i suncokretovo
3 dl mlake vode

A sad malo neplaćenih reklama za nešto slično: 

среда, 3. јул 2024.

Baget ili hleb sa maslinama


Bez obzira na to da li je napolju "saharski" talas ili superćelijska oluja, jesti se mora. A kad već mora da se jede, onda daj bar da se jede nešto fino! Od ovog testa možete da praviti bagete ili običan hleb sa maslinkama, čak ne morate ni stavljati maslinke ni začine, napravite ga onako klot, i opet ćete biti prezadovoljni. Vrlo je zgodan jer ga zamesite i premesite uveče, stavite u frižider, a onda ga sutradan pečete. 

Potrebno je:
400 g mekog belog brašna
5 g suvog kvasca (pola kesice)
320 ml vode sobne temperature
1,5 kašičica soli (ja volim slaniji hleb ali dovoljna je i 1 kašičica)
2 kašike maslinovog ulja
200 g crnih, zelenih ili izmešanih maslina, celih
desetak komada sušenog paradajza, iseckanog
+
još jedna šaka brašna za posipanje

Napomena: na kraju recepta je verzija za živčane. 

Za radoznale je tu još jedan odličan recept za pogaču: