петак, 17. мај 2019.

Bazlame / Turske lepinje


Iz nekog neobjašnjivog razloga, uvek ih zovem Bezleme, pa su tako protekli vikend izazvale malu zabunu u telefonskom razgovoru s gdinom Đ:

Ja: praviću bezleme uz roštilj.
On: pravićeš šta?
Ja: bezleme. 
On: ajd polako.
Ja: beeezleeeemeeee!
On: bez čega?!!!
😃😃😃



Potrebno je:
3 dl vode
1 pakovanje (10g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
2 dl jogurta sobne temperature
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
puna šaka seckanog svežeg peršuna
700-750 g mekog belog brašna
maslinovo ulje



Od ove količine testa dobićete 12 lepinja veličine tiganja, što je sasvim dovoljno za 4 odrasle osobe.

Prvo da ja kažem reč-dve: nećete se pokajati ako ih pravite uz roštilj, pa ih ispečete na roštilju! Prvo, uvalićete posao pečenja bazlama mužu, drugo - dobićete vrhunski ukusne lepinje. Ali, ako ipak rešite da ih pravite u kuhinjsko-tiganjskoj radinosti, onda gledajte da ih pečete dok se već oko nečeg drugog zamajavate jer je prilično dosadno samo stajati uz šporet zbog njih. Bar meni. Pa prema tome...

U 3 dl mlake vode razmutiti šećer i kvasac (ponavljam ovo kao papagaj booooože!) i ostaviti da kvasac nadodje, da se zapeni.

U vanglicu prosejati 700 g brašna (onih 50 g neka ostane za premesivanje i oblikovanje lepinja), dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti jogurt i kvasac s vodom, dodati seckani peršun i zamesiti testo tako što ćete ivice brašna lagano obarati u tečnost.

Testo izručiti na radnu površinu i mesiti ga par minuta, da postane glatko i elastično. Oblikovati ga u kuglu, prekriti ga vanglicom i ostaviti ga na toplom da nadolazi jedno pola sata.

Naraslo testo blago premesiti pa podeliti na 12 jednkih delova, svaki oblikovati u lopticu  i premazati s malo maslinovog ulja.


Na ringli zagrejati tiganj na srednjoj temperaturi (4 od 9 kod mene), četkicom ga tek malo premazati maslinovim uljem. Svaku kuglu testa na pobrašnjenoj površini rastanjiti oklagijom da bude veličine tiganja, na debljinu od cca 3 mm (ili ako volite deblje lepinje onda neka testo ostane deblje). Testo prebaciti u tiganj i peći sa svake strane oko 2-3 minuta, koliko da lepinja porumeni. Kad porumene s jedne strane, gornju površinu premazati s malo ulja, podvući varjaču ispod i prevrnuti je, ide lako jer je lepinja već čvrsta. Pečene redjati na krpu da se prohlade.



Pre pečenja nove lepinje, tiganj ponovo malo premazati maslinovim uljem.



I tako, rastanji, peci, okreni, peci, pakuj! A onda u njih napakovati tzatziki salatu, koji ćevapčić ili rolovano belo, presaviti na pola i navaliti. Odlične su i sutradan kad se malo podgreju u istom onom tiganju a preko premažu paprikama u pavlaci i pospu seckanom kobajom od prethodnog dana. Ili se u njih napakuje neka fina salatica... ili ovo, ili ono! Šta god, dobre su!!! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









2 коментара: