Ovo nije torta za čije ime je zaslužan neki tamo Pavle. Posvećena je jednoj čuvenoj balerini, ruskoj naravno, Ani Pavlovoj, a sam recept je predmet ljute borbe izmedju dve države. Naime, ne zna se pouzdano ko je kreator ove divote, pa pravo na nju žestoko polažu i Australija i Novi Zeland. I dok se oni tako svadjaju i prepucavaju, i jedni i drugu objavljujući nacionalne kuvare i predstavljajući ovu tortu kao svoju, ja je obogatila domaćim jagodama, malinama i kupinama, i rekla: ova je moja! Pardon, naša... pravila sam je za našu dvanaestu godišnjicu braka koja nam umalo nije promakla :) jer za razliku od velike većine ženskog roda, ja slabo baratam s tim datumima, ko će još popamtiti datum kad smo se prvi put sreli, pa verili jedanput, za nas, pa drugi put za ostatak sveta, pa svadba, pa ovO pa onO... ma dajte molim vas! Mi smo pre par godina zvali prijatelja Dušana da ga pitamo koje godine smo se venčali jer nigde ne nadjosmo venčani list! On kao iz topa: Venčali ste se one godine kad je bilo Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj, znači 2006., -i tako, od tada, mi više nemamo problema s brojem godina u braku, još samo da i taj datum povežemo s nečim logičnim...
Za Anin tutu:
4 belanceta
280 g prah šećera
2 kašike soka od limuna (može i alkoholno sirće kao zamena)
1 kašika vanil šećera
1 kašika gustina (skrobnog brašna)
Za fil:
4 žumanceta
1/2 l mleka
3 kašike šećera
1 kašičica vanil šećera
50 g gustina
125 g maslaca
Za čipku:
2 dl mlečne slatke pavlake 36% mm
I za ukrašavanje:
voće po želji
ja sam koristila maline, kupine i jagode