Kada sam prvi put pre par godina pročitala recept, istog trena sam znala da mora, jednostavno mora da bude odlična. Ali, kako torte prilično retko pravim, a kolače opet i suviše često :), tako je i ova torta kod mene godinama uvek pravljena kao kolač (klik na ovaj link). Recept deljen, kolač pravljen i pojeden ohoho puta, a sad je na red došla i torta. I naravno da sam ja tu nešto muljala i pravila po svom :)
(izvorni recept)
Potrebno je za jednu koru, peku se četiri iste:
2 belanceta
50 g smedjeg šećera
50 g kokosa
50 g mlevenih oraha
1/4 pakovanja praška za pecivo (tresnete malo kesicom pa koliko ispadne hehehe ili izručite na tacnicu pa podelite na ravne časti)
20-tak grama badema u listićima (nije pod moranje)
cca 1 dl mleka
Potrebno je za fil:
8 žumanaca
6 vrhom punih kašika smedjeg šećera
850 ml mleka
2 pakovanja vanil šećera (1 kašika domaćeg)
150 g gustina ili mekog belog brašna
250 g maslaca
50 g čokolade za kuvanje
Posipanje, ukrašavanje i ostale andrmolje:
30-tak grama prepečenog kokosa
ili isto toliko mlevenih oraha
ili šta god da volite i kako god želite da ukrasite tortu!