четвртак, 8. децембар 2022.

Čokoladna salama


Davno sam pravila čokoladnu salamu po receptu Inke sa Coolinarike, i taj recept mi je, što se ukusa tiče, neprevaziđen. Toliko da o njemu ima i priča za dž "Ona reč". Ali, koliko mu je ukus dobar, toliko sam se mučila da tu salamicu isečem jer mi se uvek, ali uvek, jezivo drobila! Negde sam nešto stalno pogrešno radila, ali nikako nisam mogla da provalim šta! Ako mislite da sam odustala, debelo se varate, biće ta salama kako treba ne zvala se ja Svetlana, samo da nađem vremena za kuvanje :) 

Ova je rađena po receptu sa IG profila Zdenkina_kuhinja i vrlo sam zadovoljna. Ona je tamo od ove jedne mere pravila dve vrste salama (1/3 osnovne smese je oblikovala kao salamicu s 5-6 krem bananica u sredini, a u drugu trećinu je dodavala seckane 2-3 krem bananice i 100 g žele bombona) i jedne bombice (preostala 1/3 sa seckanim orasima, žele bombonama i suvim grožđem, sve po 50 g). Ako želite, i vi možete tako, samo osnovnu smesu podelite na tri dela. Ja sam pravila mrsnu veriju a možete je praviti i kao posni kolač:

Za osnovnu masu vam je potrebno:
450 g mlevenog keksa Plazma / posni ili mrsni
250 ml mleka (vode ili neke biljne zamene)
100 g maslaca / margarina
170 g šećera (kod Zdenke je to bilo 120 g šećera ali mi je to bilo premalo pa sam dodala još)
100 g čokolade  
+ ostalo:
100 g seckanih oraha
50 g seckanih badema / lešnika
50 g seckanih žele bombona
50 g seckanih suvih smokvi / urmi /  suvih kajsija... 
+ za posipanje:
malo mlevenog keksa ili kakaoa, možete valjati i u orahe ili prelivati čokoladom, sasvim nebitno


Ako vas interesuje koja je to Ona reč, onda klik na ovaj LINK.