уторак, 16. јул 2024.

Diplomat torta


Ne znam, možda je ova torta vama poznata pod nekim drugim nazivom, kod mene vazda bila Diplomat. Inače je super za leto jer nit se peče, nit se šta kuva, šta od voća imate vi stavite, možete je ređati u šerpu ili na tacnu, a kad nam se prijede nešto slatko na brzaka, ja je napakujem i u činije za puding, i svi srećni. 

Prvi put sam je i pravila i probala, pa.... ima tome jedno dvadeset godina. Tu jednu godinu sam stanovala u Hilandarskoj, stare zgrade, stari stanovi, kaljeva peć, a gazdarica još nije napunila ni osamnaest! Odemo nas dve dan pre Đurđica kod njenih u Rivicu na Fruškoj gori da pomognemo oko slave, negde predveče kažu "daj da časkom napravimo tortu". Vidim oni svi opušteni, ko pravi Vojvođani, ništa nervoza, ništa stres! Donesoše veliki plastični poslužavnik, kutije piškota, čaše kisele pavlake, kese šlaga i brdo svakojakog voća. Ja sve ono gledam i mislim se "šta li će od ovog da ispadne majko mila, moja Živanka bi u nesvest pala da za slavu pravim tortu od keksa i šlaga", ali sad, šta je - tu je. Tek sutradan sam se uverila da je torta zaista vrhunska, lagana, s vrlo malo šećera, puna sezonskog voća, i da nije bilo čoveka na slavi koji nije tražio još jedno parče ali "seci to malo veće, šta si se stisla"!

A sad, kad sam već tu kod Rivice, moram nešto da priupitam vas Vojvođane, i leve, i desne, a i one iz sredine, i pošteno da mi odgovorite: Je l vi stvarno normalno radite na njivi i na crveno slovo? Jer, ujutro na Đurđic, svi iz kuće izađoše što na njive, što po oborima, vinogradima i baštama. Kasnije, kad smo se okupili oko ručka, morala sam da ih pitam da li oni to stalno tako. I lepo mi tad Draganina mama reče: Pa nismo ti mi Vojvođani ko vi Srbijanci, te petka pred ovo, te crveno slovo, te praznik ovaj, te svetac onaj. Mi ti ovde toliko zemlje imamo da nemamo vremena za nerad, nego ti se bogu pomolimo pa na njivu!  Tako ti ja posle toga nešto i ne marim za baš svako crveno slovo, samo za ona ozbiljnija :) 

I konačno, torta! Ovo su mere koje sam koristila za ovu poslednju tortu što je pravih. Pravila sam je u šerpi prečnika 20 cm, dakle torta nije velika ali je sasvim dovoljna za recimo 8 osoba, i to da parčad budu izdašna. Ako želite veliku, pravouganu tortu dim 25x35 cm, preporučujem duplu količinu sastojaka. Inače je ova pravougaona torta daleko stabilnija  jer je niža. 

Potrebno je (okrugla torta prečnika 20 cm): 
3 pakovanja piškota (300 g)
400 g kisele pavlake
2 kesice vanil šećera
1/2 l mlečne slatke pavlake
2-3 kašike prah šećera
voće po želji, ja sam ovaj put stavljala ananas, dunje iz kompota i maline. Zimi obično ide kombinacija sa bananama, kivijem, ananasom, mandarinama i pomoranžama. 

Šerpu prečnika 20 cm obložiti streč folijom. Voće iseckati na približno jednake komadiće. Pavlaku tek malo izmešati sa 2 kesice vanil šećera. Slatku pavlaku umutiti sa 2-3 kašike prah šećera, odnosno podesite ukus po želji. Nek bude čvrsta ali gledajte da je ne premutite jer ode sve u maslac. Ukoliko koristite biljnu pavlaku za šlag (mlečna je i bolja, i kvalitetnija, i lepša, moram to da kažem ili ću crći), onda šećer nije potreban jer je biljna pavlaka već slatka. Isti slučaj je i za šlag u prahu. 

Piškote tek na sekund provući kroz sok od ananasa, ne natapati ih (možete koristiti i mleko ili neki drugi sok) i obložiti dno i unutrašnost šerpe, šećerna strana piškota neka bude okrenuta spolja. Čak ih ne morate ni natapati, povući će sasvim dovoljno vlage od voća i pavlake. 

Polovinom količine pavlake premazati piškote na dnu, preko poređati voće. Preko voća ide polovina šlaga, zatim opet red piškota, kisela pavlaka, voće i šlag. Na kraju sve zatvorite poslednjim redom piškota, prekrijte streč folijom i ostavite na hladnom da se dobro stegne, bar preko noći. 

Tortu preručiti na tacnu za serviranje i ukrasiti po želji. 

Ako se odlučite da tortu pravite na tacni, postupak je još jednostavniji. Ređajte sve u dva reda i preko svega ide umućena slatka pavlaka. S obzirom da je ovakva torta pozamašna, trebaće vam bar 1,5 l slatke pavlake, dok ostalim sastojcima duplirajte količinu. Za komplet utisak tortu po vrhu pospite iseckanim voćem. Još jednom napominjem da je ova četvrtasta torta daleko stabilnija od one visoke, iz šerpe. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар