среда, 29. јануар 2020.

Punjene urme



Neće vas ovde dočekati neki epohalan recept, ali je ukus ovih kolačića izvanredan. Opet, od par sastojaka dobićete popriličnu količinu kolača a jedino bih napomenula da pri kupovini suvih urmi vodite računa da budu sitnije, ne da bi ste ih imali više komada već jednostavno lepše je kad su kolači manji.




Potrebno je za otprilike 40-50 komada, sve zavisi od veličine urmi:
2 pakovanja suvih urmi (ona duguljasta)
100 g plazma keksa
100 g mlevenih badema
rum
20-tak grama omekšalog maslaca / margarina u posnoj varijanti
1 kesica vanil šećera
malo šećernog sirupa a umesto njega može i med
+
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
čokoladne mrvice

уторак, 28. јануар 2020.

Spekulas bombice



Sve planiram i planiram, ali slaba vajda. Htedoh još onomad da napišem recept, i najavih, i obećah, ali bila sam toliko umorna da mi je u ono malo preostalog mozga sporadično dolazilo do kratkih spojeva i varničenja koji su na kraju doveli od toga da se od umora samo strovalim u krevet. Preostala dva popodneva gdin Đ. i ja smo pokušavali da sklopimo dve natkasne, jednu komodu i fiokar,  usput proklinjući sve ikee i jyskove na kugli zemaljskoj i kome je uopšte palo na pamet da prodaje nameštaj u delovima! U paničnom sam strahu šta će biti kad nam stigne krevet, isto u delovima! Bar dušek dolazi u jednom komadu, ne bih da moram i njega ručno da štepam...



Potrebno je za 60-tak bombica:
2 dl slatke pavlake
200 g bele čokolade
300 g spekulas keksa
50-tak grama spekulas keksa za valjanje bombica

недеља, 26. јануар 2020.

Zrna kafe


Ako pored famoznih Lešnik gnezda by Jekin Kapric postoji još jedan planetarno poznat kolačić, onda su to definitivno Zrna kafe by Mignonne. Rekla bih da su ova dva kolača tiha patnja svake blogerke ne zato što ih je teško napraviti, daleko od toga. Sama činjenica da postoje kolači za koje retko ko nije čuo i retko ko da ih nije pravio, a bome i retko ko da ih je poslužen odbio, baca te u očaj jer ni jedan od ova dva recepta nije tvoje autorsko delo, već je to osmislila (o-boooožeeee!) konkurencija :) :) :) i to ona od najgore fele - blogerska! 

Zrna kafe su:
- pod jedan: fantastično kremaste unutrašnjositi
- pod dva: imaju kafu, jedan od najvažnijih sastojaka na kugli zemaljskoj
- pod tri: od male količine sastojaka nekim čudom dobićete bar 60-tak kolača! 
- pod četiri: nema te normalne osobe kojoj se ovaj kolač nije svideo (jer nenormalno je ne voleti kafu u bilo kom obliku!)
- pod pet: jedina mana ovog kolača nije ono čuveno "brzo se pojede", "nestane brzinom svetlosti" i ostale dobro poznate poštapalice food blogera, već ono dosadno prelivanje čokoladom. 
- pod šest: sve što je savršeno je i beskrajno dosadno, pa mu ova gore pomenuta mana samo daje na ceni


Potrebno je za, kako već rekoh, 60-tak komada:
250 g šećera
75 ml vode
80 g čokolade
125 g maslaca / margarina za posnu verziju
100 g oraha
100 g plazma keksa / mrsnog ili posnog, u zavisnosti od potrebe
i neizostavno 1-2 kašičice mlevene kafe, regularne, ne one instant verzije

Glazura:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja

среда, 22. јануар 2020.

Praline s lešnik kremom


Umalo da bude ista priča kao i prošle godine za Jovanjdan, ali umalo. Ovaj puta Dušica je bila izričita:  praline s malinama i praline s nugat kremom. Ili što bi bilo u prevodu na naški: lešnik krem. Pis of kejk za mene, samo mi daj domaći zadatak, ja ću da napravim bez problema. 



Potrebno je za 30 pralina:
oko 150 g kvalitetne čokolade
3-4 kašike ulja
3 dobre kašike nutele ili sličnog čokoladnog krema
30-tak grama pečenih, očišćenih i krupnije mlevenih lešnika
pa udri!

субота, 18. јануар 2020.

Žarbo kuglice


Pročitala sam sastojke i znala da ne može da ne valja. Samo što nisam mogla ni da pretpostavim da su ove kuglice toliko ukusne. Umalo da ih na kraju i zafali, te probaj malo, te daj još malo, te vidi ova veće od ostalih, i tako... Ono što mi je sve vreme prolazilo kroz glavu je: kako je moguće da se JA ovoga nisam setila!? Kuglice baš po mom ukusu! 



(izvorni recept)
Potrebno je za 60-tak komada:
200 g mlevenog plazma keksa
150 g mlevenih oraha
cca 350 g džema od kajsija
20-tak grama savim omekšalog maslaca

Za glazuru:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja

(za posnu verziju kolača koristiti posni plazma keks i preskočiti maslac)

понедељак, 13. јануар 2020.

Kokos gnezda



Sve nešto kucam ove recepte za silne bombice i u glavi mi samo stoji - crna moja Svetlana, ima da te proglase kraljicom bombica, vala kao da ništa drugo ne radiš u zadnja dva meseca nego samo valjaš i valjaš, i tome se kraj ne nazire...

A i stvarno se kraj ne nazire... Evo već mi u glavi kako da ubombačim onaj spekulas koji mi čami i mislim da nećete dugo čekati na recept i za Spekulas bombice :) 

Bombice od kokosa, daleko poznatije pod nazivom Kokos gnezda, pravila sam, od samog početka, po receptu sa bloga Od slatkog sladje. I ništa pod milim bogom ja tu ne bih ni dodala, ni oduzela, Mirjana je sve to fino izvagala i pronašla savršenu meru svega. Jedino što ih u posnoj varijanti pravim  s dodatkom margarina a umesto čokoladnog krema udubljenje napunim čokoladom ili evenutalno stavim ganaš od biljne pavlake i čokolade. Isto budu fine, mada je maslac - maslac a slatka pavlaka je vrh!




Potrebno je za 60-tak bombica prečnika 2,5 cm:
2 dl vode
150 g maslaca
100 g čokolade
100 g kokosa
100 g šećera
250 g mlevenog keksa - Plazma ili već po želji
+
50-tak grama kokosa za valjanje kuglica
cca 100 g čokoladnog krem namaza (čitaj kremića)

петак, 10. јануар 2020.

Đoletova torta



Dakle, kuma Ivona mi ovo neće oprostiti, tortu koju ona pravi, po njenom starom receptu, ja nazovem Đoletovom! Jeste da joj je Đole muž al' recepis je recepis :) A sad, što se kumstva tiče... gdin Đ. je bio tipično dete komunnizma, pa se krstio tek kao punoletan, kao i većina njegovih drugova iz osnovne i srednje škole. Logično, uzimali su jedni druge za krštene kumove pa se ispostavilo da je čitavo naše društvo u kumstvu: jedan je jednog krstio, drugi je nekoga venčao, i tako sve u krug, svi smo svima kumovi! A sad mi pade na pamet i kako smo morali da idemo na predbračini ispit u crkvu (ta nije valjda da smo jedini koji su to imali!?!) pa nam pop tražio da povedemo dva krštena svedoka. U sred radne nedelje i radnog vremena, jedva da smo uspeli da nađemo dvojicu prijatelja da krenu s nama, jedan nekršten i drugi kršten ali ateista. Boga molili da ih pop ništa ne pita! 

Inače je ovu tortu Ivona pravila Đoletu za rođendan, pre jedno mesec - dva. Kod nje se zove Esterhaza, ali ja taj naziv ipak čuvam za onaj moj recept za tu tortu: u kore idu bademi a fil je od žumanaca kuvanih na pari, maslaca i umućene slatke pavlake. Preko ide klasična glazura za Esterhazu, šećerni preliv i "paučinaste" šare od čokolade. 

Kako god ovu tortu zvali, zaista je izvanredna! Ipak, recept sam prilagodila svojim potrebama, ali na kraju ću ipak dati i Ivonin, pa možete da isprobate i jedan i drugi. 

Ono što mi se kod ove torte naročito sviđa je da su kore fantastično sočne, a da se ničim ne natapaju. Jednostavno se tope u ustima. A tome dosta doprinosi i fil koji se priprema na specifičan način, a o njemu dalje kroz recept. 




Potrebno je za  jednu koru, peče se 5 istih:
3 belanceta
80 g šećera
80 g lešnika
1 kašika najfinijih prezli
1/2 kašike mekog belog brašna

Fil:
15 žumanaca
3 pakovanja vanil šećera
160 g šećera
1 dl vode
375 g maslaca

Grilijaš:
200 g pečenih, očišćenih lešnika, celih
200 g šećera