понедељак, 15. јун 2020.

Karbonara / Spaghetti Carbonara



Prvo i osnovno: ukoliko imate strah od "živih" jaja u hrani, molim da preskočite ovaj recept jer se karbonara priprema upravo sa termički neobrađenim jajima. Ono što je karakteristično za ovo tradicionalno italijansko jelo, "staro" tek 60-70 godina, to je da količina sosa nije presudna, ono što je važno je ukus koji daje testenini. S toga ne očekujte da u ovom jelu špagete "plivaju" u sosu ali s punim pravom očekujte divan, kremast, pun ukus ove klasike. U originalu se karborana priprema sa slaniniom od svinjske obrazine, ali u  nedostatku iste može poslužiti i pančeta, birajte masnije parče. Moja je bila prilično mesnata pa sam dodala i par kockica domaće dimljene slanine i to samo masnoće, bože što je to zamirisalo. Sledeća napomena bi bila da možete koristiti i parmezan i pekorino, šta vam više odgovara. 


Potrebno je za jednu osobu (ovako mi lakše):
80 g špageta
40-50 g pančete isečene na kockice
1 jaje
1/3 šolje sitno rendanog parmezana
so samo za vodu, ne soliti ništa više sem vode
biber, sveže mleven
i još bibera
a još i parmezana

петак, 12. јун 2020.

Policija - Ju Nesbe, ili kako preživeti Harija


Ako ste od onih koji, pre nego što prilegnu na čitanje, okrenu poslednju stranu knjige da pročitaju par reči o radnji i piscu, na kraju ove naći ćete sledeće reči novinarke norveškog Aftenpostena koja kaže: "Deseti Nesbeov roman o čoveku kog smo poslednji put ostavili izrešetanog na podu, remek-delo je umeća manipulacije i nateraće vas da listate stranice kao nikad do sad. Da, zaista tako mislim":

петак, 5. јун 2020.

Mafini s borovnicama



Jeste da im je to naziv, ali isto tako, vrlo lako, mogu da postanu i mafini s malinama, mafini s jagodama, mafini s kajsijama (uf što su ti fiiiniii), mafini sa šljivama, a mogu čak da budu i samo mafini. Posuti prah šećerom :) 



Potrebno je:
120 g maslaca
150 g šećera
1 kesica vanil šećera
2 jajeta
120 ml jogurta
210 g mekog belog brašna
1 kesica praška za pecivo
+
pozamašna šaka borovnica, u ovo vreme onih zaostalih u zamrzivaču, i uz njih jedna kašika brašna
a
za totalni ugodjaj u jelu i delu, uz svaki mafin pridodati sladoled od vanile ili onaj moj čuveni preliv od kisele pavlake, malo šećera i vanile.

среда, 3. јун 2020.

Crni hleb



Ajmo jedan receptić za odličan, mek, fin crni hleb! 


Potrebno je:
400+50 g crnog pšeničnog braša tip 1100
3,5 dl mlake vode
10 g svežeg kvasca
1/2 kašičice meda
1,5 kašičica soli
3 kašike maslinovog ulja
po jedna kašika semenki lana, golice, suncokreta, susama
+
još semenki za posipanje hleba

понедељак, 1. јун 2020.

Irski kuglof s kafom


Ima dosta vremena otkako sam ga prvi put pravila a za recept ste ostali uskraćeni jer su mi fotke bile zaista loše. Baš loše. Zato je sačekao kišni maj i klimu upaljenu na grejanje umesto hladjenje, i baš je prijao... mirisan, ukusan, mek, jednostavno savršen za ljubitelje "lebastih" kolača. 


(izvorni recept)
Potrebno je:
350 g mekog belog brašna
1 kesica praška za pecivo
2 izdašne kašike kakaoa
200 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
1 kašičica instant kafe (nes ili slično)
6  jaja
250 g maslaca sobne temperature
50 g seckane čokolade
75 m viskija ili slične žestine (vinjak, konjak, štok)
+
za prelivanje
50 g čokolade
1-2 kašike ulja