четвртак, 29. октобар 2020.

Rum kasato


 I mada mnogo više volim pečene kolače, ovog nikako da se zasitim. Valjda i zbog toga što volim onaj kupovni rum kasato i uvek mi bilo krivo što je pakovanje onako malecko, tek nešto više od 100 g, kao da sam na dijeti, pu pu daleko bilo... 


Postoji nekoliko različitih recepata za rum kasato a svima je u osnovi krompir. Pravila sam ga na razne načine, isprobavala, oduzimala i dodavala i pronašla najlakšu i meni najukusniju moguću verziju ovog kolača. A kad kažem najlakšu, mislim na sledeće :

Potrebno je:

120 g instant pire krompira (ooo daaaa!) 

4 dl vode (nije potrebno zagrevati je)

250 g mlevenog plazma keksa (ili već po izboru)

50 g mlevenih oraha

150 g maslaca / margarina

200 g prah šećera

1 pakovanje vanil šećera

100 g čokolade

1 kašika kakaoa

rum, po ukusu

Za glazuru:

100 g čokolade

4 kašike ulja

недеља, 11. октобар 2020.

Grasso pestato / Gras pista

 

Grasso pestato/Gras pista je namaz od slanine po receptu s bloga Od tanjira do pjata 💕💕💕. Ovo definitivno nije za one koje muči holester, trigliceridi i ostala masna bagra, za one s osetljivim želucem, za alergične na beli luk i one na svakojakim režimima, mada garantujem da ima neki gde se i ovo ubraja u režimsku ishranu. Nama - bogovski! Ovaj recept mi je Aleks poslala još ovog proleća, tamo negde u jeku korone, i sasvim me oduševila. Zna moja zemljakinja u belom svetu šta je meni slaba tačka a to je, ništa drugo, do prava, domaćinska, jaka hrana. 

Grasso pestato, ili što bi u Mantovi rekli Gras pista, specijalitet je upravo tog kraja. I, kako je Aleks rekla, što je za nas leba i masti kod je kod njih ovo jelo. Mada, priznajem, ako moram da biram onda bi to definitivno bilo ovo! Od tad sam ovo pravila bog te pita koliko puta. 



Potrebno je: 
100 g bele, dimljene, domaće slanine, poznatije kao sapunjara
(kome se na ovo diže želudac preporučujem da ovde odustane od čitanja)
grančica-dve ruzmarina
3-4 čena belog luka, najbolje po ukusu
krupna so
biber