четвртак, 27. фебруар 2025.

Svinjski vrat u sosu od žalfije i belog luka


Ako redovno pratite blog, onda ste verovatno uočili da imam nekolliko recepata sa svinjskim vratom. Po mom mišljenju to je divan komad mesa, sočan, mastan i ukusan, a ukoliko se pripremi na pravi način, bude toliko mek da se topi u ustima. Ovaj recept mi je poodavno sačuvan na Pinterestu, samo sam ga malo izmenila. Pa, ukoliko niste alergični na jaku hranu, obavezno ga isprobajte. Priprema zahteva izuzetno malo vašeg vremena, mada je ipak potrebno nekoliko sati da se meso polagano ispeče. Ali zato, prste da poližete!

Potrebno je:
svinjski vrat u komadu, oko 1,5 kg
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike sitno seckane žalfije
2 čena sitno seckanog belog luka
oko 100 g sitno seckane pršute 
so, biber
1 dl belog vina
1 dl goveđeg bujona (ili vode)
1 cela glavica belog luka
1 kašika gustina / brašna

Prilog: pire krompir + bareno povrće po izboru

Još sličnih recepata:














среда, 26. фебруар 2025.

Supa od povrća sa junećim ćufticama i griz knedlama



Mnogo volim ovakve supice pune povrća, pa još ćuftice i griz knedle - po ovako hladnom vremenu znaju da mi budu komplet obrok. Kao osnovu za ovu supu možete da koristite bilo koji bujon pa da u njega dodate ćuftice i knedle ili rezance, ili pravite ovako kao ja: 

Potrebno je za supu: 
3 l vode
2 kašike ulja
4 krupnije šargerepe
1/2 većeg celera
2 paškanata
3 peršuna
1 manja glavica crnog luka
3 karanfilića
2 lista lovora
1 krupniji krompir
so, biber

Za griz knedle: 
1 jaje 
4 savršeno ravne kašike ulja (28 g)
8 savršeno ravnih kašika pšeničnog griza tip 400 (40 g)
trun soli

Za juneće ćuftice:
100 g mlevene junetine
1 tanka kriška hleba
malo mleka
2 kašike sitno rendanog krompira
malo umućenog jajeta
so
biber
trun aleve paprike
malo belog luka u prahu
malo ulja

петак, 14. фебруар 2025.

Praline sa džemom od pomorandže


V
rlo je jednostavno napraviti ih ukoliko već unapred imate pripremljen džem :). A ni taj džem nije nukleana fizika, ukoliko pravite manju količinu bude prilično brzo gotov. S obzirom da je upravo sad sezona citrusa, cena pomorandži je sasvim prihvatljiva pa možete sebe počastiti jednom turom ovog džema, spakovati ga u manje teglice, a zatim ga iskoristite bilo za ove praline bilo za banini keks koji je vrhunski s njim, apsolutni favorit gdina Đ, a možete ga staviti i u jafa  ili marcipan rolat! Od svih pralina koje sam pravila prošli vikend (5 različitih) on se najviše uhvatio baš za ove. 

Potrebno je za oko 40-45 komada pralina:
250 g crne čokolade
2 kašike ulja
oko 2 kašike džema od pomorandže

Recept za džem od pomorandže pogledajte ovde uz napomenu da sam za ovu priliku pravila pola mere, i ostalo ga još poprilično. 









среда, 12. фебруар 2025.

Praline Puno srce


Dakle, potpuno je logično da je za ove praline neophodan kalup u obliku srca. Sve ostalo je podložno promenama 😊. Kao osnovu sam uzela one Crunch praline od pre koji mesec i samo ih malo nadogradila. I vrede, verujte mi na reč! A možete i da iznenadite voljeno biće za ovaj predstojeći praznik, ako ga slavite ❤️. 

Potrebno je za oko 45 pralina:
250 g kvalitetne bele čokolade
2-3 kašike ulja
2+4 kašike almond cruncha ili sitno seckanih pečenih badema
4 kašike mlevenog keksa od badema (Amaretti ili sl.)
2 kašike mlevenih koštica kajsija

уторак, 11. фебруар 2025.

Praline sa praliné kremom od lešnika




Taj praliné krem je toliko fina stvar da se to opisati ne da, a može da se koristi za razne poslastice. I to samo zavisi od toga koliko redak ili gust napravite i da li ga dodajete u neke druge filove ili u maslac. U osnovi to su pečeni lešnik (ili badem, ili i jedno i drugo) i karamel, pa sad recite vi meni, može li to uopšte da bude loše!

Potrebno je za oko 45-50 pralina:
150 g šećera
100 g pečenog lešnika
prstohvat soli 
250 g crne čokolade
2-3 kašike ulja