Eee moj kume, pa zar je dotle došlo, recept za čorbast pasulj da ti pišem?! Oženio si Ruskinju, sad zumbaj taj boršč, al' s pogledom na lepotinju od žene! I šta kažeš, jede ti se pasulj a nikad nisi kuvao, a kod mene ovde svega i svačega samo nema onoga što tebi treba... leeeepo, bogami... ne znam samo što ti ovo pišem, ne znam da li tamo u tom Permu uopšte možeš naći domaće dimljene kolenice, butkice i ostale "grozotice" koje idu u čorbast pasulj. Ali evo, obećavam ti, sledeći put kad dodješ, ovde kod nas te pasulj sigurno čeka! Nije da ti nešto zameram, ali i prošli put sam ga skuvala da imamo za tri dana, a onda ti došao neplanirano, pa nam potrajao čitav jedan... mislila sam da će sutradan Nada Macura o tebi da izveštava u Jutarnjem programu kao o prvom nesrećnom slučaju nastradalom od pasulja... ali tvoja nejaka pleća od sto deset kila dobro su podnela taj teret! Dobro de, evo ti i recept u sitna crevca, onako kako si tražio, al' da javiš kako je ispao.
Potrebno je za tebe samog ili sve ukupno za 8 osoba:
300 g pasulja (ja ovde turim "Gradištanac", beli sitniji pasulj, ti tamo metni koji ima i šta ima)
500 g crnog luka (to znam da imaš)
2 šargarepe srednje veličine
dimljena svinjska kolenica, može i butkica od nekih 500-600 g, ako ne stavljaš ostalo meso onda može i ona od 1,5 kg
300-400 g dimljenih rebara
malo slaninice seckane na krupne kocke
po ukusu so i biber
2 kasike masti (ulja ako baš mora, ne znam ima li masti tamo kod vas)
2 kašike brašna
1 kašičica mlevene crvene slatke paprike, iliti aleve
1-2 lista lovora
4 dl soka od paradajza (najbolje domaći, ali to već ne moram da ti govorim i na muku ti stajem hahaha)