недеља, 16. септембар 2018.

Punjena pogača my way


Kada eksperimentišete s testom za fokaču, trpate sve i svašta preko, onda možete da dobijete i nešto slično kao ja: hleb koji može da se nazove fokačom, a opet to nije. Kad god ga pomenem, gdinu Dj. zaiskre okice i kao iz topa odgovori: može! Evo i sad samo što ga nisam zamesila, čekam samo ovo da otkucam i objavim pa da krenem, stiže društvo za ručak!




Potrebno je:

250 ml mlake vode
1/2 kašičice šećera
10 g suvog kvasca
1 kašičica soli
4 kašike maslinovog ulja
450 g mekog belog brašna
+
3 kašike maslinovog ulja
2-3 sveža paradajza (zavisi od veličine)
250 g edamera ili sličnog sira, važno je da je neki koji se lepo topi
origano
beli luk
ruzmarin
krupna so
3-4 kašike parmezana



U 250 ml mlake vode razmutiti šećer i kvasac, ostaviti na toplom par minuta da se kvasac aktivira, kad se zapeni spreman je za korišćenje. 


Brašno prosejati u vanglicu, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje pa uliti 4 dobre, izdašne kašike maslinovog ulja i kvasac. Zamesiti meko, elastično testo. Formirati kuglu pa je prekriti čistom, suvom krpom (ili jednostavno kao ja - samo poklopite testo vanglicom u kojoj ste ga mesili) i ostaviti da testo dobro nadodje, nek omara jedno pola sata do 45 min. 


Pleh obložiti papirom za pečenje. Nadošlo testo blago premesiti i preneti ga na pleh. Dlanovima nauljenim maslinovim uljem rastanjiti ga na debljinu od jedno 2 cm, ostatak ulja preliti preko testa i razmazati. Paradajz iseći na tanke kolutove (semenke jednostavno prstima uklonite), i poslagati preko testa. Preko paradajza posuti sve ostale sastojke: rendani sir, origano, sitno seckani beli luk (eventualno onaj u prahu), 1-2 čena je dovoljno, zatim ruzmarin i sitno rendani parmezan. Malo krupne morske soli čisto da  začini ;) 


Pogaču ostavite na toplom da doooobro naraste, Ali stvarno da dobro naraste. 


Rernu zagrejte na 180 C, ubacite pleh i pecite jedno 30-40 min na 180C, neka testo lepo porumeni ali paradajz i sir ne smeju da izgore te prilagodite vreme i temperaturu pečenja svojoj rerni. 





Ovo "nešto kao fokača" je hleb koji mami i mirisom i izgledom, ako se plašite da će testo biti gnjecavo od paradajza, nema potrebe, maslinovo ulje kojim smo premazali testo sprečava da tečnost dodje u dodir s njim tako da ona samo ispari, paradajz se ispeče i postane sladak a začini i sir dopune celu priču. 




Umesto edamera ja sam koristila crnogorski, punomasni beli sir iz okoline Andrijevice, onaj što se pravi od nevarenog mleka, i posle svih ovih godina ja sam i dalje fascinirana kako se ovaj sir fantastično topi bilo da se kuva ili da se peče! 


Vidi koliko je sati, nedelja proleti! Bežim! <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар