субота, 30. новембар 2024.

Pide


Htedoh danas da otarasim i onog mučenog Pijanog Isidora, ali mi se nešto ne da.  A i red je da sve one kolače malo presečem nečim slatkim. S obzirom da je Turska moja slaba tačka, a posebno njihova kuhinja, evo jednog jednostavnog peciva, idealnog za doručak, večeru ili kao grickalica za društvo. Pide imaju karakterističan oblik čamca, a mogu se puniti bilo čime: sirom, mlevenim ili mesom u komadićima, povrćem, jajima, sirom, šta god da vam padne na pamet! 

Potrebno je za testo za 4 pide:
350 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
2,5 dl mlake vode
1/2 kašičice šećera
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja

Za fil sam koristila:
3 jajeta 
3 kašike kajmaka
so
oko 250 g tvrdog sira (kačkavalj, gauda, ementaler, sl.)
+
masline, par komada
kulen, par kolutova
origano
peršun

Za premazivanje:
1 kašika otopljenog putera


петак, 29. новембар 2024.

Bombice od marcipana sa pistaćima


Hmmm, ovo su trebale da budu Mocart kugle, ali zaista nisam imala dovoljno vremena da im se posvetim, tako da im je na kraju falio onaj sloj nugat krema da bi i izgledom bile slične slavnom originalu. Tako da te Mocart u mojoj izvedbi ostadoše za neki drugi put, ali zato ovde sad imamo još jedne bombice od marcipana, ovaj put uz dodatak i pistaća. Pa, šta sad da vam kažem, moraćete da ih probate i uverite se koliko su fine. 

Potrebno je za oko 50-60 bombica:
300 g blanširanog, pečenog badema
200 g najfinijeg prah šećera
75 g maslaca
150 g kristal šećera
100 ml vode
par kapi ekstrakta badema
100 g očišćenih pistaća

Za glazuru: 
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja 

четвртак, 28. новембар 2024.

Nugat minjoni


Kad uhvatim zalet sa minjonima, onda stajanja nema. I ovi se prave gotovo na identičan način kao i ostali, razlika je samo u filu. 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
60 g maslaca
60 g bele čokolade
70 g mekog, belog brašna

Fil:
100 g fino mlevenog pečenog lešnika
5-6 kašika Nutelle

Glazura:
150 g crne čokolade
4-5 kašika ulja

среда, 27. новембар 2024.

Lady puslice


Beše to jako davno, još tamo početkom devedesetih, kada sam u nekim novinama pronašla ovaj recept. U stvari, pravi naziv im je bio Lady D puslice, u čast lejdi Dajane, ali meni je to čak i tada zvučalo prilično morbidno, a još je i bila živa. Kako god, recept još tad isproban, pa bio par puta počastvovan zvanjem slavkog kolača, a onda skoro zaboravljen. Sve dok pred ovu slavu na pronađoh staru slavsku svesku (sveto pismo ove mlade domaćice) u koju sam godinama zapisivala sve - od toga šta pravim za Aranđelovdan (od predjela do kolača) do toga šta mi je sve potrebno da kupim za slavu. I tu naletim na taj recept ali pod nazivom Bele lady puslice. I setim se koliko su dobre! A, s obzirom da su puslice inače bele, sem kad ne pregore, ostade im samo ono lady u nazivu. 

Potrebno je:
oko dvadesetak komada puslica
200 g bele čokolade za kuvanje
100 ml mlečne slatke pavlake sa 36% mlečne masti
100 g maslaca
2-3 kašike amareta (liker od badema) ili par kapi ekstrakta badema

Za posipanje:
2-3 kašike kokosa




Puslice možete i sami napraviti, a evo i dva načina kako to da uradite: