уторак, 28. март 2023.

Čokoladni keks / Chocolate chip cookies


Sasvim smo poludeli za ovim kukisima! Jeste da ide puno čokolade, jeste da se količinski ne dobije bog zna koliko kolača, ali, brate!, mnogi su dobri! I jedan je sasvim dovoljan da se doooobro,  baš dobro zasladite, ma koliko da ste lakomi na slatkiše. Većina recepata, koje ćete za ove kolače naći na netu, gotovo je identična, pa je samo stvar lične volje koji ćete izabrati. Ja odabrala ovaj:

Potrebno je  za 12 većih kolača:
360 g mekog belog brašna
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo 
1 kašičica soli
230 g maslaca sobne temperature
200 g običnog šećera 
220 g smeđeg šećera
2 kesice vanil šećera
2 jajeta (sobne temperature)
350 g čokoladnih kapljica 

среда, 22. март 2023.

Megrulijski hačapuri


Poslednjih jedno mesec dana sasvim sam obuzeta pravljenjem raznoraznih punjenih hlebova. Valjda je to posledica uplaćenog letovanja bez da se skidam u kupaći (oooo divote!) pa me onda bilo kakav višak kilograma ni najmanje ne opterećuje (a kao da me je i inače briga :)) 

Hačapuri je vrsta gruzijskog punjenog hleba ili lepinje, kako više volite. Od dela do dela Gruzije, pravi se na različite načine. Ovaj bi vam bio pravljen po Megrulijski, koga ne mrzi može da gugla i da vidi gde se tačno taj Megruli nalazi u Gruziji. Taman ćete skontati gde se i Gruzija nalazi  hehe. 

Potrebno je za jednu punjenu lepinju prečnika oko 25 cm:
200-240 g mekog belog brašna
140 g (baš grama) mlake vode
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
5 g (pola kesice) suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja, može i obično
+
300 g sira tipa gauda, ementaler, kačkavalj, neki koji se lepo topi
a ja sam na svoju ruku dodala i:
1 struk mladog luka, samo zeleni deo
biber

+ žumance i malo jogurta za premazivanje 
i ćurekot, jer ga volim



понедељак, 6. март 2023.

Punjene lepinje


Dobro znam da sam ovo spremala već par puta, a zašto ni jednom nisam otkucala recept - e, to već niko ne zna! Odlične su ove punjene lepinje, naročito što ih možete puniti filom po želji, ali nam je ovaj, s krompirom i sirom baš onako po meri. 

Potrebno je za 4 veće punjene lepinje: 
400 g mekog belog brašna
220 g mleka (baš grama)
5 g suvog kvasca
1 kašičica soli
75 g maslaca

Za fil:
3-4 krupnija krompira
2 kašike kisele pavlake
so i biber
200-250 g gaude, mocarele, ili nekog drugog sira koji se lepo topi
Za premazivanje: 
50 g maslaca
sitno seckan peršun