уторак, 23. август 2022.

Punjene susam lepinje


Ovo vam je super stvar kad imate punu kuću naroda a tek nešto malo od svega u frižideru. Dakle, čistač ostataka! Testo možete napraviti po bilo kom receptu za hleb, i puniti ga po želji. Ja sam koristila recept za Pogaču sa sirom, jer mi je to testo ubedljivo najmekše i najvazdušastije. Ovo je mera za 4 punjene lepinje prečnika otprilike 17-18 cm, što uopšte nije malo, i po mojoj proceni je sasvim dovoljno za 4 osobe. 

Potrebno je za testo:

230 g mekog belog brašna

70 ml mlakog mleka

70 ml mlake vode 

5 g suvog kvasca (pola kesice)

1/4 kašičice šećera

1 kašičica soli 

40 ml ulja

Za premazivanje:

1 belance, susam

Za punjenje:

malo kisele pavlake

šunka seckana na kockice ili 4 koluta kulena

kolutovi paradajza

seckana ljuta paprika

peršun

origano

kocke gaude ili nekog drugog sira koji se lepo topi

rendani parmezan

dakle, šta god da volite da stavite na hleb, to isto možete da stavite i u ove lepinje, ali sira najviše!


Recept za fantastičnu Pogaču sa sirom možete pogledati ukoliko kliknete na naziv recepta:


- Pogača sa sirom





понедељак, 22. август 2022.

Čokoladna oblanda


Ne znam šta mi bi, napravih oblandu za gdina Đ a da čak nije ni tražio. Ničim izazvana. Ovo neće na dobro da izađe. Još će da ispadne da ga varam pa moram da se vadim oblandama :) :) :)  

Ovo je, doduše, trebala da bude čokoladna oblanda po receptu njegove ujne, ali opet sam recept negde zaturila. Najverovatnije je ostao ukucan u starom telefonu, a setila sam ga se jer, opet za Ilindan, ujakovu i ujninu slavu, umalo nismo zbog oblande izazvali opštu tuču, što je Rankova sestra uspešno rešila - donela samo za njega ceo prut oblande :) Nama ostalima, sitnoj boraniji - to vam je, što vam je! 

Dakle, čokoladna oblanda, ipak po mom receptu:

- potrebno je za jednu veliku oblandu (pakovanje od 210 g):

6 jaja

300 g šećera

1 pakovanje vanil šećera

250 g maslaca 

200 g čokolade

100 g mlevenog keksa



понедељак, 8. август 2022.

Granita od limuna / Granita al limon Siciliana


Ima par stvari od kojih dobijam nervni napad a među njima je, tu negde u prvih pet, i ono čuveno: Leti nikako ne piti hladne napitke, nego samo tople čajeve i slično. Evo odmah, sve trčim da na +40 skuvam lonac čaja i da se nalivam dok je još topao, pa da me posle toga znoj obliva narednih pola sata! Pa, mi prošli vikend otišli kod komšija na kafu, tolika vrućinčina i sparina, to nikako da se ohladi dovoljno da moš' da srkneš ko čovek a da te ne čuju do Dobanovaca!  Zato, da se zna, kod nas čitavo leto pije se samo voda iz leda, ledeni čajevi, ledeno pivo, ledena kisela - dok se krajnici ne skupe i zubi ne zabole, ne računa se da je dovoljno hladno :) 

Ako ste i vi kao i mi, onda će vam ovo leći samo tako! Ne mogu da se setim kada sam i gde prvi put pila granitu, ali sam zato u  njoj uživala čitavo ovo letovanje, jer dok su se drugi nalivali sangrijom (meni to voćkasto vino nikako ne prija) ja sam Pina Colade sekla upravo granitom od limuna.  Po povratku sve nastavila i kući :) s tim da moram da priznam, ova domaća je ipak bolja od onih kupovnih, što je sasvim logično. 



Potrebno je za 4 osobe:

500 ml vode

200 g šećera

250 ml soka od limuna

+ za dekoraciju:

slamčice, bez toga ne može

listići nane ili matičnjaka

malo korice limuna