среда, 22. март 2023.

Megrulijski hačapuri


Poslednjih jedno mesec dana sasvim sam obuzeta pravljenjem raznoraznih punjenih hlebova. Valjda je to posledica uplaćenog letovanja bez da se skidam u kupaći (oooo divote!) pa me onda bilo kakav višak kilograma ni najmanje ne opterećuje (a kao da me je i inače briga :)) 

Hačapuri je vrsta gruzijskog punjenog hleba ili lepinje, kako više volite. Od dela do dela Gruzije, pravi se na različite načine. Ovaj bi vam bio pravljen po Megrulijski, koga ne mrzi može da gugla i da vidi gde se tačno taj Megruli nalazi u Gruziji. Taman ćete skontati gde se i Gruzija nalazi  hehe. 

Potrebno je za jednu punjenu lepinju prečnika oko 25 cm:
200-240 g mekog belog brašna
140 g (baš grama) mlake vode
1 kašičica šećera
1 ravna kašičica soli
5 g (pola kesice) suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja, može i obično
+
300 g sira tipa gauda, ementaler, kačkavalj, neki koji se lepo topi
a ja sam na svoju ruku dodala i:
1 struk mladog luka, samo zeleni deo
biber

+ žumance i malo jogurta za premazivanje 
i ćurekot, jer ga volim



Daaakle:

U vanglicu prosejati brašno, neka ga bude 200 g, ostalo ćete dodati po potrebi. Dodajte so, šećer, suvi kvasac i promešajte. Napravite udubljenje i u sredinu ulijte mlaku vodu i maslinovo ulje. Sve dobro izmešajte varjačom. Izručite na blago pobrašnjenu radnu površinu i mesite koliko da testo postane glatko i elastično. Dodajte brašna tek da se ne lepi za ruke, ali vodite računa - testo i dalje treba da bude vrlo meko! Oblikujte kuglu, prekrijte je vanglicom i ostavite da narasta jedno pola sata. 

Naraslo testo prebacite na pobrašnjeni papir za pečenje. Razvucite ga rukama ili, ako baš hoćete, možete i oklagijom. Na sredinu testa narendajte krupno 250 g sira, pospite ga kolutovima mladog luka i biberom. Zatvorite testo kao paketić, baš dobro zatvorite, i okrenite ga tako da ta zatvorena strana dođe dole. Ponovo pogaču rastanjite malo rukama ili oklagijom, pospite sve tek trunčicom brašna. Ostaviti da narasta još jedno petnaestak minuta. 

Rernu zagrejati na 180C. Pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo jogurta i odozgo, preko cele lepinje posuti ostatak rendanog sira. Ja volim ćurekot, pa sam posula i njega. 

Lepinju peći jedno dvadeset minuta, pola sata, na 180C, treba lepo i ravnomerno da porumeni. 


Izvaditi je iz rerne, tek malo prohladiti i odmah navaliti! Korica je predivno hrskava, a sir u sredini... sir je posebna priča... puna kalorija... 




I sve je to lepo, baš lepo, ali ja i dalje razmišljam o onom dalmatinskom soparniku... 


Recept za soparnik: KLIK! 






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар