уторак, 23. април 2019.

Lisnate kiflice


Kad sam vas nedavno ponovo davila s Lisnatom pogačom koju sam pravila po receptu sa Coolinarije, neko me je negde, u nekom trenu upitao (znam da nisam ni odgovorila na pitanje jer se u medjuvremenu negde zagubilo) da li od ovog testa mogu da se prave i kiflice. E pa evo odgovaram - mogu! Oooo i te kako mogu. Recept sam isprobala dva-tri puta, evo kao bi onda to trebalo da izgleda: 



Potrebno je za testo:
500+50 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
2 dl mlakog mleka
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
5 kašika ulja

Za premazivanje testa:
125 g maslaca ili margarina, prilično mekog

Za punjenje:
1 belance
malo soli (po potrebi)
200 g belog sira

Za premazivanje i posipanje kiflica:
1 žumance
1 kašika vode
1 kašika ulja
susam, ćurekot, lan, kim, origano...

среда, 17. април 2019.

Bakin kolač


Moja baba Milena je sva važna dešavanja u jednoj seoskoj, seljačkoj kući, upisivala u crkveni kalendar, krupnim pisanim slovima ćirilice, večito nekim patrljkom nožem zarezane olovke ili čak bojice, lagano i pažljivo, vodeći računa o tekućem mesecu. Jer ako pogrešno upiše kad se svinja bukarila i kad očekuje da se oprasi, to može da izazove pometnju u čitavom svetu! Ne sećam se da je ikada upisala neki recept pa makar i ovaj za običan bakin kolač. Nije ga pravila često, s mene pa na uštap, sve iz glave, a voleli smo ga mnogo više od onog što se pekao u električnim aparatima za galete. Jer, ovaj kolač baba je pekla u čeličnom kalupu starom bogtezna koliko! I to jedan po jedan, jer toliko je moglo da stane. Zato su mi ti bakini kolači i ostali u sećanju, trajalo je dok budu gotovi a i baba je trebala da se nakani da ih pravi. Ovde nemojte da očekujete klasičan recept za meke, nežne i vazdušaste galete. Baba Milena je pravila bakin kolač tvrd kao kamen, više je to ličilo na keks nego na kolač. Trebale su mi godine da nađem taj recept jer, kao što rekoh, baba recepte nije zapisivala. Ovo je recept od Vece01 sa Coolinarike i već prvi kolač me je oborio s nogu - to je taj ukus. I miris. I lom zuba. 

Potrebno je:
250  g masti
200 g šećera
3 jajeta
1 mala šoljica mleka (1 dl)
sitno rendana kora od 1 limuna (ja stavila od 2)
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
800 g mekog belog brašna
ja sam dodala i 1 kašiku vanil šećera (1 pakovanje)

уторак, 16. април 2019.

Ono kad se zagrcneš


Kao i obično, ali sa malim zakašnjenjem zbog svakojakih problema koje sam sama sebi napravila na poslu, prostreh ispred kompa salvetu, otpakovah sendvič, upalih fejs da ubijem vreme dok doručkujem i taman dok sam pokušavala da se izborim s prvim zalogajem jučerašnjeg hleba u sendviču s čajnom, zagrcnuh se. Al onako, ozbiljno. Tamo na fejsu lepo stoji "Čestitam šefice!". Premotam malo dalje kad ono "Ovo smo odavno čekali..." Ugasim sve.

Sad bih ja vama mogla nadugačko i naširoko da razglabam o mojim strahovima i fobijama, ali neću. Načitah se čestitki i komentara, svi divni, čak i Majin, i reših: ima da se radujem! Ma nije to mala stvar medju koliko hiljada njih biti odabran i izabran za šeficu meseca marta, more!



Ima ovo da bude mesec totalnog rasula, raspada sistema, ko bude organizovao bilo kakvu igricu u moju čast ispaštaće najstrašnije, trpeće tantalove muke narednih 100 godina. Ja sam ta koja će svo rasulo da organizuje, njega je najteže držati pod kontrolom :) Zato uživajte dok možete, neće dugo trajati :))))

Ko mi titulu nije čestitao još uvek, sad ima priliku.

Zvaničnu objavu sa proglašenjem Cool Chefa možete pogledati ovde, potreban je samo klik na link da se uverite u nemoguće - sne noklica je šefica bokte:
https://www.coolinarika.com/clanak/cool-chefica-mjeseca-ozujka-sne-noklica/

<3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


















недеља, 14. април 2019.

Spaghetti Cacio e pepe


Čoveče, ovo zvuči kao čista egzotika Spaghetti Cacio e pepe... pa još kad to izgovore Italijani (Kačio e pepe) ... Ono što me je, još pre par godina, privuklo ovom receptu je činjenica da je za pripremu ovog SAVRŠENOG italijanskog jela potrebno par namirnica. Koje daju savršen ukus. I samo pružaju još jedan dokaz da su najjednostavnije stvari u životu i najbolje. Od tog prvog mog zalogaja, od prvog tog trena kad mi je iz grla krenulo ono promuklo ummmmmrmrmrmrm, e od tad teče i razvija se moja ljubav prema ovom jelu. 

Cacio e pepe u prevodu znače "sir i biber". Jelo je nastalo o oblasti Rima (nekako uvek imam žarku želju da napišem "regija" umesto "oblast") i karakteriše ga upravo jednostavnost sastojaka i pripreme. A načina pripreme ima nekoliko, ja isprobala... pa rekla bih većinu ;)... ali ovaj mi po volji i želji. 

Potrebno je za 2 osobe:
160-200 g špageta br. 5, kvalitetnih, italijanskih naravno
60-tak grama maslaca
puna kašičica sveže mlevenog bibera
100 g sira Pecorino Romano ili Parmigiano Reggiano (pekorino ili parmezan što bi rekli, al' ajd' da se pravim važna) ili mešavina ova dva sira.
to je sve.
uh da. tanjir i viljuška.



петак, 12. април 2019.

Fini mlečni slagani hleb


I mada u ovom hlebu ima više vode nego mleka, nekako mu naziv leži. I da ne ponavljam kao papagaj kako je ovaj hleb divno mek, tanke a hrskave korice, ma topi se u ustima, to nije hleb to je Hleb bokte, samo bih rekla da mi je sutradan bio bolji nego prvi dan - savršeno sam ga isekla na taaaanke kriške i spakovala u sendviče za posao, ne mrvi se, ne drobi se, a i dalje je ukusan samo tako. I eto, ako niste mislili da može da se izreklamira i jučeranji lebac, e može! 


Potrebno je:
2 dl mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
400 g mekog belog brašna (+ malo za posipanje)
50 ml mlakog mleka
50 ml ulja
1,5 kašičica soli
+ malo ulja za premazivanje

Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašičica ulja


уторак, 9. април 2019.

Beli rolat


Sve ga gledam i mislim: vala, da sam ga nogama savijala, bolje bih ga uvila! Al' onda pomislim: a baš me briga! Trenutno je moj favorit br. 1 što se tiče slatkih rolata. Kažem trenutno, jer se top lista stalno menja... Ovaj rolat je za ljubitelje bele čokolade, pavlake i kokosa dar s neba, pa ako ste jedan od njih, gvirnite u recept :) 




Potrebno je za koru:
5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
1/2 pakovanja praška za pecivo
2 kašike vrele vode
+ malo mleka za premazivanje kore

Fil:
1/2 l slatke pavlake (po mogućstvu mlečne)
300 g bele čokolade
50 g kokosa
200 g višanja
1 kašika gustina
ili
par kašika domaćeg džema od višanja

Za posipanje:
50 g kokosa

недеља, 7. април 2019.

Salata od tunjevine


Ovo nam je skroz super! Brzo ja to smutim, bukvalno usput dok spremam neko drugo jelo, ostavim da prenoći u frižideru pa sutradan imamo super klopu. Može za doručak, može biti fino hladno predjelo na svečanom stolu, može za poneti na posao, kao marenda u pauzi košenja trave i sredjivanja dvorišta, a bogme ladno prodje i kao laganeze ručak u vreli letnji dan. Ovde vam dajem mere koje sam koristila ovaj put, ali ne bih ja bila ja kad večito tu nešto ne bih menjala! Gdin Dj. je ovom salatom od tunjevine bio izuzetno zadovoljan, pa eto tako...


Potrebno je:
1 konzerva tunjevine u komadu, u ulju ili u salamuri svejedno (160g)
250 g kratke testenine, fusilli, rigatoni, penne, najbolji bi bili pužići
4 struka mladog luka
3 kuvana jajeta
desetak komada sitno seckanih kiselih krastavčića (sitnijih)
1/2 sveže paprike
1 srednje krupan svež paradajz ili sušeni po ukusu
150 g majoneza
2 velike kašike kisele pavlake
2 kašike soka od limuna
peršun
so, biber, mirodjijaž
po želji malo rendanog kačkavalja

среда, 3. април 2019.

Svinjski file u pikantnom sosu



Nedeljni ručak i gosti, Rankova sestra od ujaka i zet. Naši su pa im unapred najavljujem da će glavno jelo da čekaju dok sve ne uslikam ;) Pomireni sa sudbinom, sede i strpljivo čekaju. Konačno sve spuštam na sto, uzdah olakšanja - fala bogu i to obavih - i sva srećna i ponosna izjavljujem: Svinjski file u sosu od pekmeza od šljiva! Trenutak tišine traje duže od trenutka, Ranko značajno gleda sestru i zeta, prevrće plavim okicama uz uzdah tipa "eto šta ja sve moram da trpim" i pruža tanjir da sipam. Nema on tu dileme, sve može da se jede! Tek kasnije, mnogo kasnije, dok se zet borio sa trećom turom mesa i sosa (nije da sam brojala...), Ljilja se nasmejala i rekla: A nisi videla kad je prvi put sipao u tanjir kako je birao samo meso sa što manje sosa, a gledaj sad, omazao šerpu! I zaista, ni trunke nije ostalo, ma nije ostao ni razlog za pranje!  



(originalni recept)
Potrebno je za 4 osobe:

Meso i marinada:
2 svinjska filea, oko 700-800 g ukupno
so i biber
ko ne drami doda i suvi začin, ja nisam jer volim da dramim
2 kašike soka od limuna
1 kašika balsamika (aceto balsamico)
2 kašike maslinovog ulja
1 doobra kašika brašna ili gustina

Sos:
3 dl dobrog domaćeg bujona
1 mala glavica sitno seckanog crnog luka
2 kašike brašna
1 dooobra kašika ajvara
2 kašičice aleve paprike
2 kašike koncentrovanog paradajza
2 kašike pekmeza od šljiva, domaćeg, ili 4-5 komada suvih šljiva
0,5 dl kvalitetnog crnog vina
1 kašičica ljutog senfa
1 kašika kečapa
čili po ukusu, valjalo bi da sos ljutne inače džaba mu "pikantan" u nazivu
može i ljuta tucana, sudžuk paprika
1/2 kašičice šećera
so, biber, origano, bosiljak, majčina dušica -  po osećaju
+
po želji peršun ili vlašac za posipanje
+ prilog po želji