уторак, 16. јул 2019.

Urmašice od kokosa sa crnom čokoladom


Pre nego napišem i jednu reč više, prvo da kažem da OVO NISU PRAVE BOSANSKE URMAŠICE! Eto, tako, sad nemate razlog da me prozivate kako to nije burek već sirnica i kako se zna od čega se prave urmašice a ne ovako, kao ja. 

Ovo je recept zasnovan na prvom receptu za urmašice koji je moja mama dobila od svoje prijateljice teta Nade, pa smo godinama urmašice pravile odmeravajući sve mere fildžanima kupljenim na Baščaršiji. Kažem zasnovan, jer sam ga prilično izmenila. I sve premerila :) 

Te urmašice su prvi kolač koji sam ikad pokušala da napravim. Mama je bila na poslu a ja, kao prava, zamesila sve po receptu, a testo retko, lepi se za ruke. Napravim jednu za probu, ubacim da se ispeče a ona se sva razlila u plehu, ma užas! Bila sam ubedjena da sam negde nešto zahebala i onako besna sve izručim svinjama. Posle mi mama objasnila to sa brašnom, da se dodaje po potrebi dok se ne dobije testo odgovarajuće gustine, i da ne mora baš sve da ide po receptu... Kasnije sam ih pravila i pravila, a bome i jela i te kako... ne morate mi verovati ali tamo negde u ranim dvadesetim, posle nekog noćnog provoda, izgladnela i pregladnela, pojela sam 12 komada. Sve dve po dve, i tako šest tura... I onda spavala k'o mala beba, ništa, sad to da uradim morali bi hirurški da mi  ih vade iz želuca, jednu po jednu, i verovatno bih završila u nekoj medicinskoj enciklopediji kao primer hronične gluposti iz alavosti... 



Potrebno je:
300 g masti (eto zato nisu bosanske)
50 g ulja
50 g kisele pavlake
3 jajeta
3 kašike šećera
1 kašika vanil šećera
1/2 pakovanja praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
cca 100 g crne čokolade s većim procentom kakaoa
100 g kokosa
600 g mekog, belog brašna

Sirup/agda/preliv:
750 g šećera
7,5 dl vode
1 kašika vanil šećera
po želji i jedan limun, ja ne volim limun u sirupu, pa tako...

недеља, 14. јул 2019.

Svinjska rebra alla Vikend kuvarica


Verujte mi na reč - ne biste vi dobili skoro ovaj recept  da Đoković ne igra finale Vimbldona protiv Federera, pa kako bih sebi skratila muku gledanja,  nerviranja, psovanja, urlanja, skakanja i vrištanja, rešila sam da na uši nataknem slušalice, uključim muziku na najjače i... kucam recept. Gdinu Đ. naređeno da s vremena na vreme pozitivno skoči s troseda u položaju "Roki Balboa osvaja stepenice u Filiju" i to samo kad Đoković osvoji set.  

Recept za ova rebarca nije ništa epohalno, ali nama su legla samo tako. Kao da nije jul i sredina leta, vrućinčine nigde ni na vidiku ali zato kiše za izvoz, pa paljenje rerne i te kako prijalo. 


Potrebno je za 5-6 osoba:
1,5 kg svinjskih rebara, mesnatijih, bez kože
100 gr domaće dimljene slanine, tanko sečene, u nedostatku iste može pančeta
5-6-7-8 kolutova sušenog paradajza, može i iz ulja
1 poveća glavica crnog luka ili 2 manje
so, biber
2 lista lovora
pola kašike masti, može i ulje

Za premazivanje:
3 dobre kašike kečapa
1 kašika meda
malo soli
2 kašike vode

Prilog:
bulgur s povrćem ili je možda bilo povrće s bulgurom, ima zaledjeno u Frikomu, pakovanje 400 g cca 190 dindži, priprema prema uputstvu s kesice. O klasičnom receptu za pripremu bulgura neki drugi put, dovoljno je što kucam recept za rebarca. A i da se ne lažemo, spremala sam ovaj zaleđeni.

четвртак, 11. јул 2019.

Rustični hleb s ražanim brašnom


Obično se ražano brašna u manjoj količini meša s belim brašnom da bi dobili fin, vazdušast i mek hleb. To je slučaj i s ovom hlebom. Tako da ne očekujete neki dijetalni, zdrav hleb, ali je zato jako, jako ukusan. Ovo je mera za jednu dobranu veknu a kako je prilično zasitan, sigurno će ga preteći i za sutradan. 



Potrebno je:
420 g mekog belog brašna
100 g integralnog ražanog brašna +1 kašika
3 dl mlake vode
10 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
1 kašičica meda (ili šećera)
1,5 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja (može i obično)
1 kašika golice
1 kašika semena suncokreta
1/2 kašike semena lana


понедељак, 8. јул 2019.

Džem od kajsija


Evo, u poslednjih deset-dvanaest godina primetila sam jednu stvar: ako kuvam džem od kajsija onda te godine ne rode šljive, pa budu preskupe, i tako ostanem bez pekmeza. A ako grad pobije kajsije u Grockoj, onda mi džem od kajsija bude misaona imenica, ali zato šljive rode i prerode, budu skoro za dž. pa pekmeza nakuvam za izvoz!!! 

DakleM, vaša vidovita Ceca prognozira skupe šljive i ubitačno slatku sezonu palačinjaka sa džemom od kajsija! 

A evo kako ja to... plus još jedan mali ali važan dodatak za posebnih par teglica džema ;) 

Potrebno je:
- ne počinjem da kuvam džem od kajsija ako ih imam manje od 10 kila :) :) :) neću da se znojim na +40 za manje od 10 tegli džema, prosto i jednostavno
- na tih 10 kila kajsija stavljam 250-350 g šećera na jedno kilo, znači sve ukupno 2,5-3,5 kg šećera. Količina zavisi od toga da li su kajsije savršeno zrele, slatke, meke, sočne, one prave džemare - onda štedim na cukeru pa stavim samo 250 g/kg. Ako su one malo tvrdje, ne tako slatke, onda široko: 350 g/kg.
- 5 veeelikih kašika vanil šećera, ili 5-6 kesica onog kupovnog
- bela, mlečna čokolada, o njenim merama ćemo kroz recept
- od ove mere dobićete cca 10-11 tegli od 750 g gotovog džema