Kako mi se bliži godišnji odmor, totalno pomahnitam: gdin Đ. kreči po kući, generalno ribanje i raspremanje, veš perem kao da nas je tridesetoro a ja promenila omekšivač (jel i vi imate želju da operete i čist veš samo zato što ste promenili omekšivač pa vam taj novi bolje miriše od starog? Ne? Čudno!). Pranje prozora da ne pominjem, to mi je opsesija kojoj sam ove godine dala oduška jer kiša pada svaki dan. Aman. Nije da kukumačem, nisam ja od onih što kad pada - zašto pada, i što kad greje - što ne pada! Ja sam od one fele što pred godišnji odmor i tepihe mora da opere, zavese da uštirka, da pretandrlja špajz, presloži prazne tegle, očisti zamrzivač, okupa kučiće, vala kao da se sa odmora neću vratiti pa da posle mene sve ostane na svom mestu. Kad u kuću dovede novu gdju Đ . da dodje na gotovo.
I onda grane sunce kroz izriban prozor, a prašina pada li pada, sunce li joj žarko, pada toliko da se pitam nije li bolje da su prozori musavi, manje bi se primećivalo!!!
Tako da za kuvanje ostaje najmanje vremena. I tako, dok sam jutros prostirala prvu turu veša, načuh od komšinice da pravi bruskete za doručak. Rekoh, vala nećeš biti jedina!
Potrebno je:
8 kriški hleba (koristila crni)
Preliv:
maslinovo ulje
Fil:
4 paradajza srednje veličine
1 konzerva (160 g ili sl.) tunjevine u komadu
1 sveža ljuta paprika
3-4 čena belog luka
so, biber
origano
malo svežeg ruzmarina
maslinovo ulje
tvrdi sir