среда, 31. јануар 2018.

Bread pudding / Pecivo od starog hleba


Nikako mi se ne da da napišem "Puding od hleba", mi tako, jednostavno, ne zamišljamo puding! Ovo je izuzetno zahvalno pecivo koje se izvorno pravi u slatkoj verziji, uz dodatak suvog groždja i još koječega, ali nama više prija ova slana. A zahvalno je jer, pod jedan, iskoristite stari hleb, pod dva, iskoristite ostatke svega i svačega iz frižidera a pod tri: ukusno je! A priprema je strahota od komplikacije :) 

Potrebno je za 4 osobe (12 komada):
8 kriški hleba, debljine oko 1 cm
4,5 dl mleka
3 jajeta
1 ravna kašičica soli
1/2 dl ulja
1 blago dimljena kobasica (ili oko 100 grama šunke, pršute, kulena...)
4 mala kornišona
1 kašičica origana
150 g belog sira

недеља, 28. јануар 2018.

Kuglof od pomorandže s malinama


Ma to je mirisalo dok se peklo, pa me je onesvestilo kad sam ga izvadila iz rerne i totalno dotuklo na prvi zalogaj... It is my... my precioussssss.... 

Potrebno je:
300 g mekog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
2,5 dl jogurta, tečnog
120 g šećera
1 pomorandža, korica i sok
125 g maslaca
3 jajeta
1 šolja malina

Preliv:
150 g prah šećera
malo soka od pomorandže ili limuna
10 g maslaca
1 kašika ulja

уторак, 23. јануар 2018.

Pužići sa slaninicom


Izuzetno brz i jednostavan doručak, ili večera možda? Lisnatom testu uglavnom pribegavam kad nemam vremena ili me mrzi, ili nije moj dan, pa šta sad? - jel mora baš uvek da mi se kuva :) 

Ovi pužići su zimska varijanta sa slaninicom. Inače ih pravim na sto i jedan način i idealni su za čišćenje frižidera. Ja, doduše, imam gdina Dj. koji je izuzetno aktivan po tom pitanju, tako da mi čišćenje u tom smislu izuzetno retko treba! Efikasniji je od najezde skakavaca! 

Potrebno je:
500 g lisnatog testa
1 jaje
2 kašike kisele pavlake
trun soli
250 g feta sira
100 g domaće dimljene slanine
sušeni bosiljak

субота, 20. јануар 2018.

Kraljevski humus



Kraljevski namaz nije iz Kraljeva ali zaslužuje kraljevsko ime! Recept je sa bloga kraljice bezmesne kuhinje Gage u čijim receptima svim čulima uživaju i oni koji ručak ne mogu da zamisle bez komadine mesa u tanjiru. Evo gdin Dj. je dokaz za to!

Humus možete kupiti u gotovo svakoj bio radnji ali sigurna sam da ni jedan ne može biti ukusan kao onaj iz vaše kuhinje. Nije to neka nauka, neće vam oduzeti ni puno vremena a i malo putovanje Bliskim istokom neće škoditi.

Ja nikako ne mogu da se otmem utisku da humus strahovito liči na Papulu, starinsko jelo od belog pasulja koji se dobro skuvan ispasira, začini i prelije mašću s belim lukom. Priča se da je ovo bilo Karadjordjevo omiljeno jelo. Ne kažem da su kuvari s Bliskog istoka kopirali srpsku kuhinju već pre da smo tu gde jesmo, na raskršćima levih i desnih, gornjih i donjih, upijali i dobre i loše stvari pa postali taki kaki jesmo. Pa smo taki umesto leblebija koje nam baš i ne radjaju bogzna koliko, upotrebili beli pasulj koji je mogao da raste uz svaki struk kukuruza a umesto maslinovog ulja koristili mast, a i šta bi drugo. Ulje se koristilo samo u postu. (Ako grešim, pardonirajte, to je samo moje mišljenje) I tako... kao i inače, ja se raspisala a recepta nigde. Ta papula će morati da sačeka da preživimo još i ovaj slavski vikend (bogu hvala tri Sveta Jovana u dva dana kod dragih prijatelja) pa ćemo onda da udarimo po bezmesju!

A da bi napravili dobar humus, treba nam dobra tahini pasta, iz domaće radinosti naravno. Već sam pisala kako je pravim tamo na receptu za Tahini praline ali evo da utvrdimo gradivo!

Za tahini pastu:
200 g susama
par kašika maslinovog ulja
soli po ukusu

Za humus:
200 g leblebija/odvojiti malo sa strane za dekoraciju
2-3 kašike tahini paste
po ukusu soli, bibera i kumina
malo tople vode u kojoj su se kuvale leblebije
sok od 1/2 limuna, a može i više

Za kraljevski preliv:
4-5 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
što više seckanog peršuna!

уторак, 16. јануар 2018.

Sedmica


Čitava ta priča o sedmicama počela je ubrzo nakon našeg venčanja. Upravo u to vreme krenula je još jedna pomama i potera za sedmicom na Lotou, nije je bilo više od pola godine, nakupile se parice, svi igrali a nas dvoje razmišljali šta bi, kad bi... 

субота, 13. јануар 2018.

Urnebes salata



Nikad mi nije bilo jasno zašto se ovo zove salatom kad je, u stvari, namaz. Ako neko zna, neka me prosvetli, biću večito zahvalna! A zbog pojašnjenja naziva ove salate koji je dala moja prijateljica Aleksandra, moram da promenim čitav uvod u ovaj recept, suviše je dobar da se ovde ne nalazi. Dakle, kaže Aleksandra da ova salata svoje urnebesno ime duguje tome da se može jesti kao predjelo ili kao dodatak glavnom jelu, ali da je najbolja za desert, iza deset uveče, kada se sa rakije prelazi na pivo i kad pevačice krenu da se penju po stolovima i plafonima. Tu fazu zabave, iz koje više nema povratka, narod zove "urnebes" po čemu je i ova salata dobila ime. Moram priznati da me ova priča oborila s nogu od smeha. Hvala ti Aleks!

Ja je oduvek spremam na ovaj način jer mi je najjednostavniji. Ovde ću dati neke okvirne mere svih sastojaka, uglavnom je sve podložno prilagođavanju sopstvenom ukusu, pa prema tome...

Potrebno je:
1/2 kg belog, punomasnog sira
3-4 vrhom pune kašike ajvara
3-4 čena belog luka
2-3 kašike ulja
2-3 kašičice ljute, tucane ili mlevene paprike
2-3 kašičice slatke crvene paprike
so i biber po ukusu

среда, 10. јануар 2018.

Čokoladni rolat s malinama


Čokolada i maline... mislim da ne postoji bolja  kombinacija! Dobro de, svako ima svoju, ali ova je moja. Sočan biskvit s kakaoom (obožavam ovu reč!), fil od malina, pavlake i krem sira i još ganaš -ta mante molim vas, šta bi tu još čovek mogao da poželi!? 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100+70g šećera
1 kašika vanil šećera
70 g brašna
40 g kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g tople vode

Za fil:
300 g krem sira
1 kašičica vanile
trun soli
1/2 šolje ocedjenih malina + 10-tak komada celih
130 g prah šećera
1 dl mlečne slatke pavlake

Za ganaš:
100 g čokolade
0,5 dl mlečne slatke pavlake

Za ukrašavanje:
malo umućene slatke pavlake
poneka malina

недеља, 7. јануар 2018.

Kocke od ajvara



To je već bilo postalo lokalni vic. Godinama idemo kod prijatelja na slavu i svake godine od Maje, domaćice, tražimo recept za tu slanu tortu. Kad kažem "tražimo" mislim na sve nas žene koje dođemo. I ponekog muža. Maja odmah prihvati i odgovori: hoću, evo samo malo, doneću svesku, ode po tu famoznu svesku i vrati se s još jednim tanjirom pihtija, supom, sarmom, vinom, sa svim slavskim sem sa sveskom, i to tako traje i traje već deset godina. I prošle godine Maja iznese predjelo, ja kao iz topa: Majče ajd majke ti daj mi taj recept za ovu sa ajvarom, i istog trena krene smeh svih gostiju! Ali zato letos, vanredno, uslikam ja taj recept i evo ga, sjajna Ajvarka ili u mojoj verziji Kocke od ajvara. 

Potrebno je za koru:
5 jaja
200 g kisele pavlake
100 g ajvara
9 kašika mekog belog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
1/4 kašičice soli

Fil:
100 g ajvara
150 g kačkavalja, gaude, edamera ili sličnog sira
200 g kisele pavlake
1/2 glavice crnog luka
malo bibera
soli po ukusu

Za ukrašavanje:
50 g kačkavalja
malo kiselih krastavčića
ili šta god da vam odgovara


среда, 3. јануар 2018.

Lešnik beze torta

Ako vam muž, koji i nije baš od onih koji će posebno hvaliti ono što napravite, posle svakog parčeta torte izjavi "uh dobra je, ovo opet da praviš", onda to, valjda, dovoljno govori o ovoj torti. 

Potrebno je za koru (peku se dve):
3 belanceta
80 g prah šećera
80 g kristal šećera
1 kašičica gustina
1 kašika sirćeta (alkoholnog)
+
20-tak grama badema u listićima

Fil - osnova:
600 ml mleka
50 g gustina
6 žumanaca
2 kašičice vanil šećera
5 kašika šećera
125 g maslaca

I Fil:
pola osnovnog fila
150 g pečenog, oljuštenog, sitno mlevenog lešnika
50 g crne čokolade

II Fil:
pola osnovnog fila

III fil:
50 g crne čokolade
5 kašika slatke pavlake
1 kašičica ulja

Za ukrašavanje:
ostatak od 2 dl slatke pavlake
ako ima još malo listića badema

*mere su za tortu prečnika 24 cm. Ako pravite tortu prečnika 26 cm ili pravougaonu dim. 25x35 cm pogledati napomenu na kraju recepta.

понедељак, 1. јануар 2018.

Prokule


Jedan od velikih problema s kojim sam se susrela prilikom dolaska u Beograd iz rodnog mi Valjeva, bilo je objasniti šta su to prokule. Ostala dva problema su još duvan čvarci i sarmice od listine. Šta su duvan čvarci i kako nastaju nadam se da sam uspela da objasnim i približim u priči Majstori za duvan čvarke, dok je listina ostala večita nepoznanica prodavcima na svim beogradskim i okolnim pijacama. Toga nema, niti će ikad biti da se kupi igde drugde do samo u Valjevu. Tako da listinu ostavljam za neku drugu priču. Sada o prokulama. 

Iskreno da vam kažem, godinama, ali goooooodinama nisam htela ni da okusim bilo šta što je napravljeno od kiselog kupusa. Objašnjenje je krajnje jednostavno. Tamo početkom devedesetih stanovala sam kod moje teta Dane. Zazimilo pa stigle i prve sarme, onako domaćinske, u velikom loncu, za bar tri dana. Taman se završile sarme a ja za vikend stigla kod mojih kući i tamo - prokule za tri dana. Vratim se za Beograd, teta Dana me obraduje podvarkom. Za tri dana. Opet kući u Valjevo, mama srećna "sine sarma za vikend"! Tako je to sa kiselim kupusom trajalo i traaaajalo čitavu zimu, više nisam ni pitala šta ima za ručak, šta ima da pitam kad se zna - kupus! Samo da napomenem da moja mama i dan-danas zna da spremi prokule i sarmu u jednom loncu, pa se jedan dan jede red sarme, sutradan red prokula, onda treći dan sarma i opet prokule! Dovitljivosti srpskih domaćica nema kraja, očaju ostatka porodice ni nebo nije granica! Ako znate onaj vic o Perici i sarmi, u originalu je vic o Ceci i sarmi 😃

Nećete verovati ali za prokule su vam potrebna dva sastojka, dva začina i lonac od 15 l. Mislim, možete vi prokule kuvati i u šerpi ali brate, ne isplati se.

A treba vam:
- svakojako suvo meso, najbolje domaće dimljeno, sami odredite količinu i vrstu. Količinski bi trebalo da ga bude dovoljno da ga složite u dva reda. Vrsta: dimljena rebra, kolenice, butkice, kod mene obavezno i jedna nogica (samo za mene), za krajnje bahaćenje može i suvo meso.
- kiseli kupus, barem dve dobro dobre glavice.

Začini:
- biber i aleva paprika