уторак, 17. децембар 2024.

Lešnik bajadera sa kafom


Ljubitelji lešnika će sasvim sigurno uživati u ovom kolaču. Kao što sam ranije najavila, i ovaj je rađen po receptu sa stranice Mystic Cakes, i zaista je divna poslastica čak i u posnoj verziji, mada mogu samo da razmišljam o tome koliko je dobar kad se napravi sa maslacem, što će morati da čeka da prođe post. 


Potrebno je: 
150 ml vode
150 g šećera
100 g margarina / maslaca 
100 g čokolade za kuvanje
1 kašičica nes kafe (ili bilo koje instant) 
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g mlevenog keksa

Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja

Za ukrašavanje:
50 g krupno mlevenih ili seckanih lešnika

понедељак, 16. децембар 2024.

Čoko - oranž kolač


Ovo je kolač koji sam prvi put probala kod kuma Ivone za neki tamo Nikoljdan, a ona ga, inače, redovno pravi. Po njenom receptu radila sam ga pre par godina i bila prezadovoljna. Ali, kao što to kod mene redovno biva s tim receptima zapisanim na papiriće, kad ti treba, nigde ga nema. Da ne bih davila kumu u po noći, ja ti lepo na internet, pa na siguricu - blog Mystic Cakes, jer mi se sve činilo da sam baš taj recept usnimila na jednoj od Natalijinih fotografija. Njen recept se malo razlikuje od onog po kojem sam ranije pravila (idu i kora i mlevena pomoranža u fil, i pečeni orasi umesto regularnih), ali je to malo dalo puno na ukusu. Ja prezadovoljna! 

I kad sam već vršljala po njenom blogu, klik tamo, klik vamo, oooo vidi Mak rozen, i to bih mogla da napravim, aaa što joj ovo fino izgleda, Lešnik bajadera, pa ove korpice od kornfleksa nisam jela brat bratu jedno trideset godina, moram i to! I tako... sve sam to, na kraju krajeva, i napravila. Negde nešto dodala, nigde ništa oduzela, nešto što jednostavno mora po mom, to je moralo po mom, tako da ćete narednih nekoliko dana imati gomilu Natalijinih recepata ali u mojoj izvedbi. Koja je, usput budi rečeno, daleko od njene perfekcije.  Zato, ako mislite da su ove moje fotografije odlične, molim vas, ne idite na njen blog da upoređujete, to se uporediti ne može. 

(recept za Jafa rozen kolač, Mystic Cakes) 

Potrebno je: 
1 pakovanje kora za rozen tortu 

3 dl vode
200 g šećera
1 kesica (10 g) vanil šećera
250 g maslaca 
150 g čokolade 
1 pomorandža
200 g pečenih, mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa 

Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja

Slični recepti:

- Rozen torta








- Kocke od alve






среда, 4. децембар 2024.

Rum punč štangle


Recepata za ove štanglice je prepun internet a znaju da se poprilično razlikuju. Ove su rađene po receptu sa bloga Bakina kujna iz jednog prostog razloga: korice su sa maslacem, dobro ih znam, seku se savršeno! Inače, kolač je idealan za sve one koji su alergični na orašaste plodove, jer ih nema ni gram! 
 

Potrebno je za I koru:
6 jaja
100 g šećera
100 g otopljenog maslaca
120 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo (5g)

Potrebno je za II koru: 
3 jajeta
50 g šećera
50 g otopljenog putera
60 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo 

Potrebno je za fil:
II kora, usitnjena
120 g maslaca
80 g prah šećera
2 kašike kakaoa
5-6 kašika ruma (što više - to bolje)
nekoliko kašika džema ili, još bolje, marmelade

Za preliv: 
100 g bele čokolade
30 g rubi čokolade u kapljicama
par kašika ulja
(druge dve verzije preliva date su na kraju recepta)

Aranđelovdan 2024, izbor kolača


Ostavljam ovde ovaj spisak koliko zbog vas, da vas možda inspirišem i, koliko toliko, olakšam odabir kolača za neku svečanu priliku, ne nužno slavu, toliko i zbog sebe, čisto da me podseti šta sam pravila ove godine, da se ne ponavljam i sledeće :) 

Inače, otkako sam pronašla svoju staru slavsku svesku (sveto pismo ove nekada mlade domaćice), setila sam se svih muka koje sam prošla dok sam prvi put, skoro sasvim sama, pripremala naš prvi Aranđelovdan. Koliko god da sam majci ranije pomagala u pripremi slave, toliko sam tada bila u strahu hoće li sve biti u redu, neću li nešto možda zaboraviti, da li će svega biti dovoljno za goste... Pa, na svu svoju muku, sve sam to spremala kad se vratim s posla, uglavnom noću. Ta naša prva slava ostaće mi u sećanju po neverovatnoj količini predjela koju sam spremila, te rolati, slane torte, salate, namazi, tanjiri prepuni sitnih zalogajčića, brusketa, suhomesnatog, pihtija, raznih sireva i maslina, pa onda klasičan slavski sled: supa, sarma, pečenje i - kolači, i to ne malo kolača, napravila sam ih dovoljno za puk vojske. Na sve to svekrva pravila drobu, gulaš od iznutrica i crevaca, a moja mama mi poslala na poklon veliku šerpu (da je imam, jer trebaće mi ne samo za sarmu, nego i za ajvar i džem) pa još je napunila njenim čuvenim sarmama sa suvim rebarcima i kolenicom.  Da ćerki malo olakša prvu slavu. Šta da vam kažem, droba i kolači su se pojeli, sve ostalo je moglo i da ga ne bude, niko ne bi pravio pitanje... A, drugi dan slave, kasno uveče, kad su od gostiju ostali još samo najbliži prijatelji i kumovi, ovu vajnu domaćicu našli su kako spava ko klada, sklupčana na dvosedu, pod gomilom jakni i kaputa :). Te godine sam ispekla zanat, za slavu uzimam godišnji odmor, sve pripremim natenane, a i posle slave sve pospremim, izglancam i operem, i opet mi ostane dan-dva za totalni odmor (čitaj: tad samo dišem!). 

понедељак, 2. децембар 2024.

Pijani Isidor


Bilo da Pijani Isidor završi kao torta ili kao štanglica, razlike nema - bićete sasvim oduševljeni. Pripada grupi onih starinskih kolača koji kombinacijom sastojaka udaraju direktno u deo mozga zadužen za postizanje savršene nirvane uživanjem u hrani.

Ovog Isidora radila sam po receptu sa bloga La cuisine creative, ali sam, ipak, koru radila po svom. Vi slobodno pratite ili Lanin ili ovaj recept, kako vam više odgovara. Mada, kad bolje razmislim, i kora je rađena po jednom od Laninih recepata, baš onom za Saher minjone :) 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
60 g maslaca
60 g čokolade za kuvanje
60 g mekog belog brašna
1 ravna kašika kakaoa

Za fil od oraha: 
350 g mlevenih oraha
7 kašika prah šećera
1 vanil šećer (10 g)
par kašika vrelog mleka
poprilično ruma, ja sam stavila celu flašicu od 1 dl
50 g maslaca
2-3 kašike džema

Za čokoladni fil: 
4 jajeta
8 kašika šećera
1 vanil šećer (10 g)
100 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca