уторак, 6. фебруар 2024.

Jadro oblanda


U čast tate i njegove velike vojničke ljubavi, ova oblanda će se kod nas zauvek zvati Jadro oblanda, i tačka. Jer tata je, još od one svoje vojničke marende, ostao zauvek veran tim Krašovim Jadro napolitankama. I mada ni ovaj kolač, kao i svaki drugi koji nosi naziv po nekoj poznatoj konditorskoj poslastici, sa svojim originalom nema gotove nikakve sličnosti u ukusu, ipak mu naziv nekako leži više od onog "šarena oblanda". Bar ja tako mislim...

Izvorni recept podrazumeva žuti fil od nekuvanih žumanaca, i taj mi je i najbolji. Ipak, daću ovde i tu drugu, jedva malo izmenjenu verziju, pa, ako se plašite salmonele ili nemate poverenje u deklaraciju na jajima - onda definitivno preporučujem taj drugi način pravljenja.


Potrebno je:
1 velika oblanda (5 listova)

Žuti fil:
6 žumanaca
250 g prah šećera
250 g maslaca
2 kašike ruma
1 pakovanje (10 g) vanil šećera

Crni fil:
6 belanaca
12 kašika prah šećera, normalno punih (može i 10 bez problema)
300 g mlevenog keksa (plazma)
50 g čokolade

Preporuka za oblande: