уторак, 29. децембар 2020.

Poklanjam vam zagrljaj, najdeficitarniju stvar ove godine

 


To kakva vam je ova 2020. godina bila, zavisi samo od vas samih. I Ranko i ja smo zahvalni kome god, što  su nam svi iz porodice, dobri i loši prijatelji, poznanici na broju, svi živi i zdravi, a i oni što su bili bolesni to su lako preneli. Mi još čekamo, mada ne s nekim nestrpljenjem, da nas stigne ova korona, vazda joj bežati nećemo moći. Ali, što se nas tiče, ima da nas se načeka... 

Jutros, dok me je vozio na posao, upita me jesmo li ove godine ili prošle kupili spavaću sobu. Ove - odgovorih, u februaru. A deluje kao da je bilo pre sto godina kad smo se mlatili tri dana sklapajući sobu od lego daski i na krovu od kola vozili dušek moleći boga da nam ne odleti! Ili onaj kraj maja kada mi je skratio život za 10 godina. Pa onda krenusmo da nabrajamo šta smo sve ove godine uradili, kupili, prinovili, obnovili, napravili, samo nismo nabrojali gde smo bili jer jedva da smo kuću napustili. Išli jednom do Mladenovca jer se Rankov zubar tamo odselio (drama kakva se opisati ne da!), jednom iznenadili moje na nedeljnom ručku pa tata morao da naručuje roštilj (što mu teško palooooooooo moš misliti) i još par puta išli onako redovno, i da me ubijete ako smo dva puta prešli na Novi Beograd, to bi bilo to. Poslednji put  svi na okupu bili o Uskrsu, od tad se vidjali na kašičicu pa sad s nestrpljenjem čekamo Božić. 

Ono što mi je najstrašnije, na prste ruke sam mogla da izbrojim zagrljaje. Zagrljaj kao stavka koja nikad nije ulazila ni na kakav spisak, nikad bila za pod moranje, nikad teška, nikad odbojna, uvek normalna, željna, rado primana a radije davana, ove godine je svaki upamćen kao najveće bogatstvo. Čitam tamo neke psihologe (a psihopate) po novinama koji kažu da posle ovog korona karantina ima da budemo kao pušteni s lanca, opšti haos, hedonizam, besnilo, a meni u glavi samo kako imam da se izgrlim s onim roditeljima dok me želja ne mine, da se ova matora kobiletina besramno uvali majci i tajci u krilo. Eto, moje besnilo. 

Ovo gore na slici sam vama (a i nama) skuvala i napisala u ovoj godini. Nije puno. Nije mi se nešto ni dalo. Priznajem, manje sam kuvala, više sam čitala, pa mi u tom čitanju umalo promače današnja četvrta godišnjica bloga :) Ko bi rekao, ćeramo se već bezmalo hiljadu ipo dana! Da sam neka kao što nisam, sad bi vas ovde čekao recept za blogo-rodjendansku tortu na četiri sprata, a ono na stolu čorbast pasulj s kolenicom. Za desert keks i mleko pa ko voli nek izvoli, uvek može i gore :) 

Budite mi dobro i zdravo, želim vam zagrljaja čitav beskraj. Samo da izdržimo još dve sledeće ključne nedelje, majku li im poljubim, nikad duže nisu bile! 

💓💓💓

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


среда, 16. децембар 2020.

Slatka čarolija - kuvar sa preko 30 najlepših prazničnih poslastica


 Već poodavno kako ne učestvujem u nekim kuvanjima pod moranje, ono tipa organizujemo igricu i svi kuvamo nešto odredjeno. Meni je kuvanje veliko zadovoljstvo ali samo onda kad kuvam ono što želim, ili ono što volim da kuvam. Sve ostalo mi pada izuzetno teško. Pa čak i te neke promocije koje sam u početku prihvatala, priznajem odradila sam ih najbolje što sam  znala, umela i mogla, ali brateeeee što me to mrzelo! Ali, kad me je Milena sa bloga My Mili Cake pozvala da sa ostalim blogerima (još uvek mi je izuzetno teško da sebe nazivam blogerkom) udruženim snagama napravimo jedan mali sladak kuvar, čak mi ni na jedan jedini tren nije proletelo kroz glavu - e mrzi meee. Prihvatih istog trena, za dva minuta sam već imala u glavi šta ja to želim da spremim, razmenimo par porukica i mejlova i cmok cmok kiss kiss jao divote i evo kuvarice. 

Ovde ćete pronaći divne recepte za jednostavne ili pak malo zahtevnije poslastice i slatka peciva, a sve u duhu praznika obučeno u svečano odelo. Nadam se samo da ćete u svemu ovome uživati koliko sam i ja dok sam uvaljena na dvosedu, uz šerpu čaja, uživala u listanju ovog kuvara. Dovoljno je samo da kliknete na sledeće: 



I ne pitajte me kako sam uspela da postavim ovaj kuvar na blog jer ću na to pitanje morati da vam odgovorim na hindu (ovi indusi na youtube-u će me u grob sterati) !!! 

Pozdrav svima i čuvajte se! 💓💓💓

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




среда, 9. децембар 2020.

Venčići s makom


 Odavno se pripremam da otkucam i ovaj recept, ali sve mi se nešto ne da... Ovaj vikend konačno ugrabih malo slobodnog vremena. U stvari, to mi je bio prvi slobodan vikend još od septembra! Puna tri meseca bez onoga što zovem "dan samo za mene". Sabajle sam se dočepala ovog recepta i zaista je bilo pravo uživanje. 

Ne bih da pričam o tome koliko i gdin Đ. i ja volimo mak i sve s makom, ako ste već ovde, onda ni vi niste ništa bolji. On je, na sve ovo, zahtevao da se njegovi venčići potope u čokoladu i zaista su tako obučeni fenomenalni. Ali - mora to jedno ali da ima u svakoj srećnoj priči - ali da pitam njegovu Milicu za onaj kolač s makom i čokoladom što ona pravi, a ja ne pravim, pa bih mogla da napravim, jer boljeg s makom nema, mrakčina, i tako je terao sve dok mi nije prekipelo: Sutra za ručak boranija, pa samo ti teraj i dalje! 



Potrebno je za testo: 
2 dl mlake vode
1 kašičica meda
10 g suvog kvasca
+
2 dl jogurta sobne temperature
1 jaje
80 ml ulja
prstohvat soli
500 g (+ 50 g za premesivanje) mekog, belog brašna

Fil:
200 g mlevenog maka
50 g mlevenih badema
1 kesica vanil šećera
6 kašika šećera
1/4 kašičice cimeta
2 dl vrelog mleka

Za premazivanje venčića:
1 žumance
malo vode
30-tak g maslaca
po želji malo badema u listićima za posipanje 

среда, 2. децембар 2020.

Posni kolači



I mada će, na prvi pogled, delovati da tu ima više mrsnih no posnih, vrlo je lako mrsni kolač prilagoditi postu - mleko se zameni vodom (ili sada popularnijm sojinim mlekom), margarin zameni maslac, zaboravi se na belu čokoladu jer nijedna nije posna, i tako redom... 

Kada sam sinoć nešto pre ponoći, krenula da pakujem ovu kolekciju, priznajem da sam samu sebe iznenadila količinom kolačića koji su se našli u njoj. Mada to nije ni deseti deo onog što tek planiram da pravim, samo da uhvatim malo slobodnog vremena. Ovo su jednostavni kolači, većina se nit kuva nit peče, što bi moj tajomir rekao: smuljala snajka od jedne smese deset vrsta kolača, samo ih obojila drugačije :) Pa dobro, nije baš da je tako, ali potpuno ga razumem, jer mama nas je naučila da su samo pečeni kolači oni pravi, domaćinski. 

Krenuću redom, onako kako su dati na naslovnoj fotografiji (ne uključujući one spakovane tacne gde ima i nakih i vakih), a na vama je samo da kliknete na link pored slike i on će vas odvesti direktno do recepta. Potrudiću se da pored svakog kolača stavim napomenu šta čime zameniti i da li je potrebno korigivati količine sastojaka.