понедељак, 31. август 2020.

Svetlo između okeana





Prvo #preporuka,  pa sve ostalo

„Svetlo između okeana“, M.L. Stedman

„Živimo s odlukama koje donosimo, Bile. To je hrabrost. Istrpeti posledice svojih grešaka.“

субота, 29. август 2020.

Vekna sa sirom



Nekada davno, još tamo na početku našeg braka, ovaj hleb je bio "pod obavezno" svaki bogovetni vikend. Gdin Đ. dođe s posla a čeka ga još uvek topao hleb, i uz šolju jogurta mu je dugo vremena to bio omiljeni doručak. I evo ga opet, posle ko zna koliko vremena :) 


Potrebno je:
10 g suvog kvasca (1 kesica) ili 20 g svežeg
1,5 dl vode
prstohvat šećera
2 kašike brašna
+
600 g brašna
1 kašičica soli
1 belance
1 jaje
2 kašike ulja
1 dl jogurta sobne temperature

Za fil:
300 g domaćeg belog sira, posnijeg
1 jaje
so po potrebi

Za premazivanje:
žumance
1 kašičica ulja
malo vode

уторак, 25. август 2020.

Mak keksići sa džemom od malina


S vremena na vreme bih trebala da pretandrljam po ovim receptima na čekanju (a ima ih samo još 74!), pa mi se ne bi dogodilo da mi tražite recept za ove mak keksiće a ja se nadjem u čudu što recepta nigde nema! A pravila sam ih još prošle godine za Arandjelovdan :) Zato sam sad preronjala po gomiletini cedulja i papirića sa nažvrljanim sastojcima a bez naziva šta sam ja to muljala i jedva nadjoh ovaj: Gefuehlte Mohnplaetzchen, jelte molim hvala lepo :) 

Potrebno je za keksiće:
250 g maslaca
125 g prah šećera
1 žumance
1 kesica vanil šećera
malo arome badema (ja umesto toga stavim Amareto), nije obavezno ali je leeeepo
prstohvat soli
200 g mlevenog maka (bez ikakvih dodataka)
oko 350 g mekog belog brašna
+
za spajanje kolačića:
par kašika džema od malina

Za glazuru:
100 g bele čokolade
4-5 kašika ulja

- Zapisujem da samu sebe podsetim da treba da otkucam i recept za Amareto!!!
- Pored ovog recepta za keks s makom, tu je još jedan sličan recept na blogu: Keksići od maka (klik na naziv) 

понедељак, 24. август 2020.

Fuzili s paprikama i sušenim paradajzom




Super jednostavno i lagano jelo ili salatica, kako god volite. I mada ovakva jela ne spremam često, otprilike tek dva-tri puta u toku leta, uvek me oduševe ukusom i jednostavnošću pripreme. A svidja mi se što ovako pripremljene fuzile ladno možete da iznesete kao hladno slavko predjelo i da se ni najmanje ne postidite! 



Potrebno je za 4 osobe:
320-350 g testenine / fuzila
2 sveže paprike, različitih boja, da sve bude veselije
sušeni paradajz, recimo desetak-dvanaest komada
peršun
1/2 kašičice karija
5-6 kašika maslinovog ulja
so i biber

уторак, 11. август 2020.

Šne nokle


Ne mogu da se setim od koga sam naučila da ih pravim, gde sam prvi put videla recept, kad sam ih prvi put jela. Šne nokle su se mom životu samo dogodile. Sve pokušavam da prizovem sećanje, evo već danima, ali ne ide. Tek mi se negde, kao kroz maglu, javlja neki glas, isprepletan od onih poznatih, koji mi govori kako treba kuvati belanca u mleku pa onda napraviti žuti krem... 



Potrebno je:
1 litar mleka
5 jaja
prstohvat soli
6 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
2 ili 3 kašike gustina (o tome kroz recept)