DakleM! Ne znam šta mi je u ovom tartu draže, da li divna hrskava korica, dal' dupli čokoladni fil ili ova gomila pečenih, karamelizovanih lešnika!? Jednom davno, jako davno, pravila sam tortu koja se zvala Bidermajer torta (čuj Bidermajer, moš' misliti! :) ). Sastojala se od dve tanke korice, prvog čokoladnog fila, drugog od vanile s pečenim, karamelizovanim, usitnjenim lešnikom, trećim od slatke pavlake i onda čitava torta zalivena divnim ganaš kremom od tamne čokolade. Majko moja mila, nas šestoro je selo i pojelo čitavu tortu! Ako se pitate kako je to moguće, ja vam kažem da je moguće! Jednom ću ovde za "Priču za dž." detaljno opisati kako je do toga došlo, za sada morate da mi verujete na reč - stamanili smo je na jedan! Godinama posle toga moj drug Aca koji je učestvovao u tom poduhvatu pričao je upravo o toj torti - s pečenim, karamelizovanim, usitnjenim lešnikom s čokoladom. To je bila i inspiracija za ovaj tart.
Za testo:
250 g mekog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode
Za fil:
2 dl kisele pavlake
3 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera
100 gr tamne čokolade
1 jaje
Za čokoladni preliv:
100 g tamne čokolade
1 kašika ulja
1 kašika kisele pavlake
Za posipanje:
40 g pečenog, od ljuske očišćenog lešnika
3 kašike šećera