уторак, 28. фебруар 2017.

Tata Mićina salata od crnog luka


Sigurna sam da ima još očeva, majki, baba, tetki ili bar strinki koje su spremale sasvim istu salatu. Pa ko vam je kriv što je niste sami zapisali i krstili njihovim imenom?!!! Ovo je salata koju nam je spremao tata i to uglavnom onda kad mama nije bila kući a razlog je bio krajnje jednostavan - nije bila najsrećnija činjenicom da se ova salata priprema u čistoj kuhinjskoj krpi! Ovako bi tata napravio salatu a krpu proprao i osušio nad "smederevcem" i mirna Bačka. Ja je nisam spremala poodavno jer nisam najsrećnija zbog činjenice da se priprema u čistoj kuhinjskoj krpi, ali evo je, dobro rashladjena uz čorbast pasulj sa domaćim suvim kolenicama, i-ha sreće! 

Potrebno je:
jedna krupnija glavica crnog luka
jedna dobra kašičica soli
oko 2-3 dl domaćeg soka od paradajza ili eventualno kvalitetniji kupovni
2- 3 kašike maslinovog ulja
čista, uštirkana, ispeglana kuhinjska krpa, inače ništa od posla!


понедељак, 27. фебруар 2017.

Špageti sa spanaćem i šampinjonima


Volim kad nešto spremam prvi put pa me ukus obori s nogu. Ove špagete su upravo takve, obaraju. Kremaste, u sosu od pavlake i gaude i sa još koječime...

Potrebno je za 2 osobe:
150-160 gr špageta
200 g šampinjona
2 čena belog luka
2 dobre šake iseckanog spanaća
100 g pršute/šunke
2 dl slatke pavlake 36% mm
1 kašika kisele pavlake
50g rendane gaude ili sličnog sira
1 kašika rendanog parmezana + za posipanje
so i biber po ukusu
par kašika maslinovog ulja

недеља, 26. фебруар 2017.

Slatko pecivo sa kremom od vanile


Izuzetno meko i nežno pecivo, punjeno kremom od vanile i posuto "pijanim" suvim grožđem - kombinacija za mmmmm mmmm i još jednom mmmmm... Jutro sa ovom divotom je stvarno dobro jutro!

Potrebno je za testo:
50 ml mlakog mleka
10 g suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
320-350 g mekog belog brašna
1 kašika šećera
prstohvat soli
125 ml jogurta sobne temperature
1 dl ulja
1 jaje
brašno za posipanje

Za krem od vanile:
250 ml mleka
2 jajeta
2 pakovanja vanil šećera
2 kašike šećera
3 kašike gustina (eventualno mekog belog brašna)

+
100 g suvog grožđa
2 rakijske čašice ruma
+
1 jaje za premazivanje

Za posipanje:
malo krupnog šećera ili
malo prah šećera - nije obavezno

субота, 25. фебруар 2017.

Lešnik puslice


Pravo zadovoljstvo u malom zalogaju! Još jedan kolač iz kolekcije tradicionalnih sitnih slavskih kolača, kod nas se uvek pripremao s lešnikom mada ga isto tako možete napraviti i od oraha (ali tada me ukusom podseća na Padobrance pa mi uvek  nekako fali i fil koji zaokruži taj orašasti ukus) a takođe i od kokosa! 

Potrebno je:
3 belanceta
250 g šećera
1 kašičica sirćeta
250 g mlevenog lešnika
+ ceo lešnik za ukrašavanje

четвртак, 23. фебруар 2017.

Valjevski kolač sa malinama


Skroz tradicionalan. Ako je nešto staro preko 20 godina onda je definitivno preraslo u tradicionalno :). Nekada mi je ovo mama spremala i slala po nekom od komšija za Beograd. Zgodno za poslati - sve sastojke izmeša, izruči u plastičnu kutiju, odozgo šlag i poklopac, a mojoj sreći nije bilo kraja. Zašto "Valjevski"? Zato što me maline asociraju na dom, uValjevu... eto zato... 

Potrebno je:
250 g maslaca
200 g prah šećera
1/2 štapića vanile
4 žumanceta
300 g piškota ili petit beurre keksa (može i plazma)
500 g malina

среда, 22. фебруар 2017.

Proja


Najjednostavniji mogući hleb, napravljen od belog kukuruzonog brašna, mlake vode, soli i trunčice masti. Sve ostalo su Projare, odnosno proje obogaćene jajima, mlekom, jogurtom, sirom, kajmakom i još koječime. Proja se na ovaj način u našoj kući pravila oduvek a jedno od najdražih jela sa projom je upravo ono koje je mama pravila najčešće leti a zvali smo ga Moča: blago zasireno mleko začinjeno izdrobljenim starim sirom i mladim kajmakom i u sve to udrobljena proja - dobro rashladjeno leti nam je bila prava poslastica za doručak, pa čak ponekad i za lagani ručak. I sve zdravo. I sve prirodno. I sve domaće. 

Potrebno je:
450 g belog kukuruznog brašna
400 ml mlake vode
1 ravna kašičica sode bikarbone
1,5 ravna kašičica soli
1 kašičica masti (za posnu proju stavite 2 kašičice ulja)

уторак, 21. фебруар 2017.

Učiteljska dugmad


Ovo je kolač koji od mene ima ovoliiiiiiku preporuku. Pun oraha, divnog ukusa a na tacni sa sitnim slavskim kolačima budite sigurni da će baš on privući najviše pažnje. Recept za Učiteljsku dugmad deo je tradicionalnih sitnih kolača i velika je šteta da je toliko zapostavljen. Jednostavne je pripreme a dobićete oko 80-tak kolača u kojima ćete uživati kako u njihovom ukusu tako i u izgledu! Ove sam pravila po receptu sa sajta Coolinarika a recept je objavila Sephia

Potrebno je za tamni deo:
300 g mlevenih oraha
300 g prah šećera
1 jaje
1 žumance
2 kašike kakaoa

Za belu kapicu:
1 belance
4 kašike prah šećera
1 kašika brašna ili gustina
1 kašika soka od limuna

Za ukrašavanje:
jezgre oraha

понедељак, 20. фебруар 2017.

Restovani krompir


Davno je to bilo. U jednom studentskom stanu u Džona Kenedija za jedan ručak moja drugarica Olja, vredan student španskog i engleskog jezika i književnosti i moj doživotni dužnik zbog jednog ljubavnog pisma zbog kojeg me i dan-danas grize savest, spremala je Restovani krompir. Ja sam tada za njega prvi put čula. Uglavimo se tako nas dve u malecku kuhinju, ja za stolom, Olja za prepotopskim šporetom, ja gledam i pamtim svaku stavku. I dan-danas ga spremam potpuno isto, uvek na ulju, za mene je ovako pripremljen krompir savršen posni ručak. Čak ga napravim i više nego što nam za ručak treba jer mi je odličan i hladan ili pak blago zagrejan. 

Potrebno je za dve osobe:
4 krompira, srednje veličine
2 glavice crnog luka, srednje veličine
ulja, poprilično
so i biber
2-3 kašičice aleve paprike
peršun

недеља, 19. фебруар 2017.

Čokoladni hlepčići za dobro jutro!


Ovo je slatko pecivo koje će sasvim sigurno najveće pobornike imati u vašoj deci. Mada ni stariji neće ostati ravnodušni, to sigurno. Meko i ukusno testo uz dodatak čokolade i vanile učiniće i najtmurniji dan srećnim. Ovi hlepčići savršeni su uz šolju toplog mleka i maslac, mada ni kafa nije naodmet. Ako koji preostane imaćete užinu koja će vam izazvati osmeh na licu. Recept mi je poslala jedna od mojih brojnih snajki :)), Katarina, samo imam utisak da su njeni još bolje ispali. Ali to je verovatno zato što ja imam običan mikser a ona ima onaj ONAJ!

Potrebno je za testo:
350-370 g mekog belog brašna
1 pakovanje praška za pecivo
1 kašičica vanil šećera
125 g šećera
250 g kisele pavlake
4 kašike mleka
4 kašike ulja
1 jaje
100 g iseckane crne čokolade ili čokoladnih kapljica

Za premazivanje i posipanje:
1 umućeno jaje
malo krupnog šećera (po želji)

субота, 18. фебруар 2017.

Baršunasta Bajadera Torta


Jedna od meni dražih, sočna i kremasta, nekako mi je najbolja sa orasima koji se odlično slažu sa karamelom. Ovo je moj pedeseti recept na blogu i na ovaj način želim da se zahvalim svima koji su deo svog vreme odvojili i provirili na ove stranice. Nije ovo neki jubilej ali, ako ništa drugo, bar je okrugla cifra! Od srca hvala i  izvolite... 


Kore - peku se dve, u svaku ide:
4 komada jaja
4 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike mlevenih oraha

Karamel preliv:
6 kašika šećera
1,5 dl mleka

Fil od oraha:
300 g mlevenih oraha
1dl mleka
125 g maslaca
1/2 štapića vanile ili 1 pak vanil šećera
2 kašike prah šećera

Fil od čokolade:
3 kom jaja
6 kašika šećera
3 kašike vode
300 g čokolade
125 g maslaca

петак, 17. фебруар 2017.

Čorba / supa od junećih kostiju


Moram priznati da sam ranije ovu čorbu pravila mnogo češće. Valjda što sam ranije lakše nalazila šuplje juneće kosti, sada ih ima jako retko, kao da su od zlata! Ovo je, inače, izuzetno zdravo jelo. Dobrobiti čorbe ili supe od junećih kostiju su brojne: prepuna je minerala koje se oslobadjaju pri kuvanju kosti, kao što su fosfor, magneziju, kalijum, silicijum i sumpor, a koje naš organizam izuzetno brzo i dobro absorbuje, tu su i vitamini iz povrća, sadrži i jedinjenja koja ublažavaju upalu, artritis i bolove u zglobovima, potpomaže varenje, sadrži i kolagen (a bez kolagena nama ženama života nema!), tu su i aminokiseline koje pomažu detoksikaciji organizma. 

Kako se ova vrsta supe kuva jako dugo moja preporuka je da skuvate veću količinu pa jedan deo zaledite. Ovo je ujedno jedan od najboljih domaćih "stokova", bujona,  koji ćete uvek imati na dohvat ruke a dobra hrana se priprema samo sa dobrim domaćim bujonom. 

Ova supa je toliko blagotvorna za čitav organizam da je krajnje vreme da je pripremite. 

Potrebno je za veći lonac zapremine od 5-6 l:
dve veće šuplje juneće kosti težine oko 1-1,20 kg, mogu i veće
4-5 šargerepa
1 koren celera
2-3 korena paškanata
2 glavice crnog luka
par zrna karanfilića
1 veći krompir
1 veza peršuna
sok od 1/2 limuna ili 2-3 kašike vinskog sirćeta
so
sveže mleveni biber 
(bez "suvog" začina molim!)

четвртак, 16. фебруар 2017.

Šareni kuglof


Meni jedan od dražih kuglofa, neverovatno sočan čak i posle dva dana stajanja bez uvijanja u kese, folije, pokrivanja i skrivanja! Jednostavno, jeftino i odlično. Recept je od drage Zorice Pomoravke, pa u njegov kvalitet nema ni trunke sumnje :), jedino što sam ga u nedostatku dovoljne količine kakaoa modifikovala tako što sam jednu količinu kakaoa zamenila orasima. Ovaj recept kao i preko dve hiljade (!!!) drugih možete pogledati i na Pomoravkinom blogu, ako postoji još neko ko nije tamo gvirnuo bar jednom!

Potrebno je:
3 jajeta
200 g šećera
2 kesice vanil šećera ili 3 kašičice domaćeg
250 ml ulja
375 ml mleka + 3 kašike
450 g brašna
1 pak praška za pecivo
1 kašika kakaoa
3 kašike mlevenih oraha
1 kašika ruma

среда, 15. фебруар 2017.

Lešnik štanglice


Ako ih pravite sa bademom onda su to Badem štanglice ;)) 

Potrebno je za testo:
200 g maslaca
400+50 g mekog brašna
2 komada jaja
100 g šećera
1 pak vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo

Za posipanje:
150 g lešnika / badema u listićima

Glazura od čokolade:
150 g čokolade
5 kašika ulja
2 kašike vrele vode
50 g maslaca

уторак, 14. фебруар 2017.

Svinjski vrat na kubanski način


Nemam ja tu šta reći sem da ovo morate probati! Desetak minuta pripreme i sati i sati pečenja, po meni najlepšeg komada svinjskog mesa, obezbediće vam takav užitak da ćete o njemu dugo misliti. I ovaj recept sigurno prisvojiti. 

Potrebno je:
svinjski vrat u komadu, težine od 1-1,20 kg
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica ljute tucane paprike
1/2 kašičice bibera
1,5 kašičica soli
1 kašičica origana
1/2 kašičice kumina
4-5 čenova belog luka
1 mala glavica crnog luka
1 list lovora
sok od jedne pomorandže
sok od pola limuna

понедељак, 13. фебруар 2017.

Brzi hleb od ražanog brašna


I malo drugačiji od onog na šta smo navikli jer mu je jedan od sastojaka i šargarepa. Moram priznati da sam bila prilično radoznala kakvog je ukusa mada je sama kombinacija sastojaka obećavala. Doduše, svaki hleb sa semenkama za mene je prava mala divota. Ovo je još jedan od hlebova koji se ne mese već sve odradi varjača ili procesor, ukoliko ga imate.Mislim da mi više vremena oduzme to rendanje šargarepe (a rendanje bilo čega je posao koji mrzim do srži) nego sama priprema hleba. A verujte, uživaćete u svakom zalogaju. 

Potrebno je:
400 g integralnog ražanog brašna
100 g mekog belog brašna
350 g (baš grama) jogurta
1 celo jaje
200 g sitno rendane šargarepe
1,5 kašičica soli
1 pakovanje praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
mešavina semenki lana, suncokreta, bundeve, susama, od svakih po dve pune kašike

недеља, 12. фебруар 2017.

Voćni kolač bez brašna


Jedna od onih poslastica u kojoj možete da uživate bez griže savesti. Ajd' dobro, s malo griže savesti al' samo ako preterate s količinom. A i to može lako da se dogodi. Kolač sa ovsenim pahuljicama, smedjim šećerom, voćem i bez brašna - sve po receptu šefice Jeke. Mek, sočan, mirisan, ukusaaaaaaaaan i da ne nebrajam više, evo ga:

Potrebno je za koru:
200 g ovsenih pahuljica
100 g mlevenih oraha, badema ili lešnika
100 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice kardamoma
sok od jedne pomorandže (oko 1 dl)
1 dl vode

Za voćni fil:
800 g šljiva (maline, jagode, višnje, još bolje ako su iz zamrzivača)
5 kašika smeđeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika gustina

Za posipanje:
70 g ovsenih pahuljica
70 g oraha, badema ili lešnika
50 g maslaca

субота, 11. фебруар 2017.

Klin čorba


"Pripovedaju da je došao soldat babi u kuću i iskao da mu da štogod za jelo, a ona mu kazala da nema ništa u kući za jelo. Onda soldat reče: - A ti mi daj barem tiganj i malo vode da načinim klinčorbu. Baba mu to da, a on uzme tiganj i metne u njega gvozdeni klin, pa nalije vode i metne na vatru. Kad se voda ugrije, a on zaište od babe malo soli, i baba mu da, te je on posoli. Kad voda uzavri, a on zaište malo brašna; baba mu da i to, samo da vidi od čuda kako će to biti klinčorba, te saspe u onu vodu i zamete; potom zaište jedno jaje, te i njega razbije u onaj skrob; onda zaište još malo masti, te ono zamasti; pa onda skine sa vatre i klin izvadi napolje, a klinčorbu izjede!" - Recept po Vuku Karadžiću. Kod mojih u kući Klin čorbom se nazivala svaka u kojoj nije bilo mesa. A ja vam dajem moju malo bogatiju verziju, jednostavnu i ukusnu.

Sastojci (za 4 osobe):
1.5 l vode
2 veće šargarepe
1 mali koren celera
2 korena peršuna + lišće
2 veća krompira
1 paprika, crvena (lepše izgleda)
so, biber po ukusu
1 jaje
2 kašike brašna
1 veeeelika kašika pavlake ili kajmaka

Horor priča


Padnu mi tako, s vremena na vreme, svakakve gluposti na pamet. Setim se nekih stvari gotovo zaboravljenih, dogadjaja, ljudi... ma sama sebe iznenadim! Nekad je to čitav roman a mnogo češće tek rečenica koja ispliva na površinu, pa mi lebdi pred očima, traži da je zapišem, vrišti da ne bude zaboravljena. Ovo je ukradeno od zaborava. 

петак, 10. фебруар 2017.

Svinjski file s parmezanom...


... na podvarku, logično! Odličan ručak i za svečanije prilike, a sama priprema neće vam oduzeti puno vremena (u pripremu nikad ne računam i vreme pečenja jer dok se meso peče vi možete odraditi 28 puta "pozdrav suncu" i oprati prozore :).

Potrebno je za 4 osobe:
svinjski file, jedan-dva komada, ukupne težine oko 700-800 g
4 kašičice dižon senfa
2 kašike maslinovog ulja
50 g sitno rendanog parmezana
biber, so

четвртак, 9. фебруар 2017.

Rozen torta




Svake godine pred slavu sastavim spisak kolača koje ću praviti. Neke pravim s vremena na vreme, neke jednom i šta-mi-je-to-trebalo-aman-zaman, neke pravim na zahtev publike ili domaćih navijača, ali kad dođe do Rozen torte - e ona je za moju dušu. Ovo je recept po kojem mama i ja pravimo Rozen tortu/kolač oduvek. Probala sam da fil pravim i na mleku, ali mi onda nije to onaj ukus na koji sam navikla. Ukoliko maslac zamenite margarinom (ako baš mora) ili nekom drugom biljnom masnoćom (a šteta je!) onda ćete dobiti posni kolač. 







Kore:
40 kašika suncokretovog ulja
40 kašika prilično tople vode
4 kašike prah šećera
2 kašičice sode bikarbone
1 kg mekog brašna tip 400 + cca 200 g za posipanje

Fil: 400 g šećera
3 dl vode
250 g maslaca
1 pak vanil šećera
250 g mlevenih oraha

Fondan:
200 g prah šećera
 par kapi vrele vode
par kapi soka od maline ili arome maline
20 g maslaca
1 kašika ulja

среда, 8. фебруар 2017.

Čokoladne vanilice


Divan, jednostavan kolač od tek par sastojaka. Kod nas nezaobilazan o posnim slavama i praznicima, i ne samo tad! Kao i sve vanilice tako su i ove najbolje kad odstoje par dana, tada postaju divno meke, prhke i jednostavno se tope u ustima. Inače, kod mama Žike su upisani kao Venčići, da mi je samo znati zašto... 


Sastojci:
150 g ulja
150 g kristal sećera
75 g čokolade
1/2 pak praška za pecivo
120 g mlevenih oraha
3-4 kašike džema od kajsija
250 + 50 gr brašna

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
1 kašika vrele vode

уторак, 7. фебруар 2017.

Baba Milenine mekike niodčeg

Da me je iko ikada upitao šta mi je omiljeni doručak, kao iz topa bih odgovorila: Mekike! Jedino jelo koje bih mogla da jedem dok ne eksplodiram. Naša baba Milena ga je pripremala ovako kako ću vam upravo navesti. Po seljački. Bez mnogo mudrolije. Na brzinu. Nikada u školu nismo otišli bez doručka, to je jednostavno bilo nezamislivo. A za doručak prženice, cicvara ili popara, 'leba i džema, suvog mesa u sezoni, pržena jaja na 100 načina, lepinje s plotne, i sve to uz kajmak, sir, džem, čaj ili mleko. Pitate se gde su tu praške šunke i viršle, majonezi i kečapi? Nema, niti ih je bilo. To baba Milena nije znala da napravi... Ali zato mekike, meke kao duša, napravljene niodčeg...

Potrebno je:
500 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
prstohvat šećera
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog
3 dl mlake vode
mast za prženje

понедељак, 6. фебруар 2017.

Makedonski kolač


Zašto baš Makedonski ne bih znala. Mama ga je jako davno pravila za slavu, posnu, i ostao mi je u sećanju kao mirisan, sočan, aromatičan kolač.

Napomena: 1 šoljica = 150 ml

Testo:
5 šoljica kisele vode
 5 šoljica brašna
3 šoljice ulja
3 šoljice pšeničnog griza
1 kašičica cimeta
100 g seckanog suvog groždja
100 g seckanih oraha
1 pakovanje praška za pecivo

Sirup:
 250 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
2,5 dl vode

Za posipanje:
50 g sekcanih oraha / po želji - ne mora al' lepo izgleda

Nije obavezno/mrsna verzija kolača:
100 g čokolade
50 g maslaca
1 kašika kisele pavlake
1 kašika ulja

недеља, 5. фебруар 2017.

Kolač s jabukama / Apple pie


Odličnog ukusa i mirisa kao uostalom i sve što sadrži jabuke i cimet! Hrskavo testo i ukusan fil su odlike ove poslastice koju vam toplo preporučujem. Recept sam našla na netu ali je bio toliko katastrofalan da sam sve živo morala da promenim: 400g brašna nikako nije moglo da se umesi bez dodavanja 1 belanceta i još i 3 kašike vode, da ne pominjem činjenicu da je preporučeno da se donja kora prvo zapeče desetak minuta pa tek onda filuje - testo je na bazi maslaca, ako ga razvučete i po ivicama pleha/kalupa i stavite ga da se peče bez fila, pa to ima samo da se istopi i slepi sa dnom! Fil sam još najmanje izmenila. Sve u svemu, ne zaslužuju link! 

Testo:
400 g mekog belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumance
3 kašike hladne vode

Fil:
1 kg kiselijih jabuka, isečenih na listiće
3-4 kašike soka od limuna
100 g šećera (može i bez njega)
120 g izmrvljenog keksa
1 kašičica cimeta
1 kašika gorkog kakaoa
1 kašičica vanil šećera

Za posipanje:
malo prah šećera

субота, 4. фебруар 2017.

Krmenadle iz folije


Recept sam pronašla jako davno u nekim novinama, jedno vreme stalno spremala i onda prestala! Ali evo ga opet, usavršena verzija mada je i ona prvobitna bila odlična!

Potrebno je za 4 osobe:
4 deblje krmenadle
200 g šampinjona, iseckanih na listiće
1 manji crni ili crveni luk, sitno seckan
1 čen belog luka, sitno seckanog
so i biber po ukusu
2 kašike kisele pavlake 20% mm
100 g mesnate slanine, iseckane na kockice
1 kašika rendanog parmezana

петак, 3. фебруар 2017.

Gerdin kolač




Postoji par kolača koje napravim a da se posle, kada ih iznesem na sto, jedva i sećam da sam ih pravila! Ovo je jedan od tih. Uključi rernu, svi sastojci zajedno u vanglu, uključi mikser, isključi mikser, izruči testo, pleh u rernu, pleh iz rerne, gotovo. Još samo da vam navedem sastojke jer sam vam opis pripreme upravo dala. 

Napomena: mera je šolja od 2,5 dl

Sastojci za testo:
1 šolja mlevenih oraha, ili lešnika
1 šolja pšeničnog griza
1 šolja šećera
1 šolja krupno rendanih, upola ocedjenih jabuka
1/2 šolje mleka
1/3 šolje ulja
1 jaje
1/2 pak praška za pecivo
sitno rendana kora od 1 pomorandže
2 kašike ruma

Preliv:
100 gr čokolade
100 ml kisele pavlake 20% mm
2 kašike ulja

четвртак, 2. фебруар 2017.

Alevropita / Epirska pita sa sirom


Kad god nisam znala šta za večeru ili doručak - eto je Alevropita. Kad god nisam imala vremena za kuvanije - Alevropita. Kad stignu iznenadni gosti a frižider prazan - opet isto. Ovo je sigurno pita koju sam najčešće u životu pravila, a pri tom u obzir uzimam i sve one silne pite, pitice i pituljice sa sirom ili mesom ili ko zna već čime... Ova pita nas je pridobila još na prvi zalogaj, najsrećnija sam kad gdin Đ. promumla: ovo ti dobro! A to ponavlja svaki put. Recept sam "ukrala" od drage mi Mucike i to baš odavde, i odmah da kažem da kod nje na blogu Ručak kod Mucike možete naći toliko divota iz svih krajeva sveta da ćete verovatno pomisliti da ta žena upravo živi svoj treći život, eto toliko se nakuvala, al' sa uživanjem. Ova pita ipak ostaje naš br. 1!

Potrebno je za testo:
200g mekog belog brašna
2 kašike maslinovog ulja
220 ml vode
1 jaje
1/4 kašičice soli
1/4 kašičice praška za pecivo (ja to odokativno, direkt iz kesice, pa sad...)
i obavezno, ali obavezno 2-3 veelike kašike rakije ili vodke

Za posipanje i prelivanje:
oko 200-250 g feta sira
3-4 kašike maslinovog ulja
2 kašike maslaca
i na kraju origanooooo

среда, 1. фебруар 2017.

Norsk Eplekake / Norveški kolač s jabukama


Ja ih zovem "kolači iz vangle" - sve u vanglu odjednom, i sve iz vangle odjednom! Ovo je starinski norveški recept, moja nana mi je pričala da su stare Norvežanke to stalno pravile svojim muževima Galima kad su se vraćali iz osvajanja Južnog pola... ili eventualno iz borbi s bikovima... u svakom slučaju ovi su bili toliko oduševljeni da su recept odma' zapisali i ostavili u amanet svojim potomcima na Balkanu. Prema tome, nemojte da brukate svoje korene, nego eple u ruke pa na pravljenje kake!

Sastojci:
1 jaje
4 kašike mleka
2 kašike jogurta
160 g šećera, preporučujem 100-120 g
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog kardamoma, može i bez njega
160 g mekog belog brašna
50 g mlevenih badema, oraha ili lešnika
3 jabuke, srednje veličine
malo prah šećera