субота, 22. фебруар 2020.

Hleb s karamelizovanim lukom



Ponekad samu sebe zapitam kako uopšte funkcionišem s obzirom na to koliko malo spavam. U najboljem slučaju sastavim 5 sati, ali i to je retko. I rekla bih da sam sama za to kriva, vazda mi je spavanje bilo gubljenje vremena. Prošle nedelje sam se mrtva umorna samo stovalila u krevet negde oko 9. I probudila se u 1 po ponoći. Naspavana. Oči ko šolje. Okretala se, prevrtala, razmišljala dal život da rizikujem paljenjem lampe (gdin Đ. bi me kablom od iste verovatno zadavio da sam to uradila) i na kraju rešila da se preselim u dnevnu sobu. Kad tamo na programu ona australijanka što kuva "everyday meals", može se tu naći svačega dobrog, finog, jednostavnog, a i onog malo ekstravagantnijeg, bar za naše pojmove. Umesi ona taj hleb sa dodatkom karamelizovanog luka a ja umalo ne ustadoh da u pola dva podmesim testo, eto tako mi je to fino izgledalo. Nekako izdržah, u pola četiri ispratih gdina Đ. na posao i reših da koliko prvi vikend napravim taj hleb. I napravih. I bacih celog. U stvari, malo sam mu samo koricu zgulila, jer je mirisao savršeno ali brate mili, ni trunciču nije narastao! Naravno da je do kvasca, tako mi i treba kad umesto onog proverenog ja kupim neki drugi jer je na popustu i posle eto mi ga na! Sve zalihe bacila u djubre i čekala ovaj vikend. I evo ga, divan, savršen, mek, ukusan, toliko fin da je za doručak bilo " još bih jedno parče al ne smem!" Sad sve nešto mislim: taj bi mu naziv bolje pristajao od ovog gore navedenog! 





Potrebno je:
2 dl mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
1 kašičica šećera
450+50 g mekog belog brašna
1 dl jogurta sobne temperature
1,5 kašičica soli
+
2 kašike maslinovog ulja
250 g crnog luka (dve krupnije glavice)
malo soli
+ još malo maslinovog ulja

недеља, 16. фебруар 2020.

Limončelo bombice



Krivac za ove bombice je, niko drugi do gdin Đ. Iz nekog neobjašnjivog razloga (hehehhe) strahovito mu na živce ide ona uska, visoka flaša puna domaćeg limončela, koja preti da se prevrne iz vrata frižidera svaki put kad ih otvori. Podupirao ju je jogurtom, kečapom, drugom flašom, džaba brate, to je rešilo da se oslobodi stega frižidera po svaku cenu! Mada, sto posto sam sigurna u to, da ta flaša ikad ispadne na pločice, da se razbije a liker iscuri na sve strane, ostavio bi da me sve to sačeka, iz principa ;)  I zato, kad sam se upustila u avanturu pravljenja sto vrsta bombica, odmah me je upitao a što ne bih napravila neke limun bombice, ali sa "onim" likerom, računajući tako ću ga brže potrošiti. Ne znajući za tajne zalihe koje držim u još dve tanke, visoke flaše ali u kuhinjskom ormaru :) :) :) Bože, što će se iznenadiiiii hahahahha



Potrebno je za 50-tak bombica:
2,5 dl mlečne slatke pavlake
cca 1 kašika prah šećera
1 kašika vanil šećera
200 g bele čokolade
150 g kokosa
limončelo po ukusu
+
50 g kokosa za valjanje kuglica
+
po želji, blago tostirani listići kokosa za ukrašavanje