понедељак, 23. новембар 2020.

Merlinka


Postoje trenuci u životu svake žene kada treba jednostavno sve da batali, raspremi kujnu i ode da gleda ljubić. Ja to nisam uradila kad je trebalo i tako je nastala MERlinka. Odnosno torta u koju je dodat MER limun sa soda efektom umesto ulja. Žuto jedno, žuto drugo i eto naziva  za tortu! Koru sam naravno bacila, mada je bilo svakakvih saveta kako da se spasi, od onog "gurni u sredinu, neće ni da se primeti", do "bacaj odmah, posle se možda predomisliš"! Kuma torti je jedna Aleksandra, mada je i Marina bila jaaako blizu s predlogom Merlenka. Avramov predlog da se torta nazove Garmisch Partenkirchen (jedna od "one" četiri skakaonice) je ušao u najuži izbor ali je izgubio iz očiglenog razloga - ajde svojoj tetki recite kako ste juče na slavi kod prije jeli Garmišpartenkirhen i garantujem da je prvo što će reći - a?! 


Ovo je, u stvari, trebalo da bude Krem torta od Mily ali nije prvi put da krenem s jednim receptom a da se u medjuvremenu predomislim i završim na sasvim drugoj strani. Ima tu dosta Krem torte (bacite pogled i na taj recept) ali je Merlinka, bar izgledom, drugačija. Pa da krenemo:

Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):

3 belanceta

50 g šećera

30 g mlevenih oraha

2 kašike brašna

1 kašika kakaoa

1/2 kesice praška za pecivo

2 kašike ulja

Za natapanje kora: 

oko 1 dl vrućeg likera od čokolade

(ili vrelog mleka)

I Fil:

12 žumanaca

2 kesice vanil šećera

8 dl mleka

6 kašika šećera

100 g gustina

1 kašika kakaoa

200 g noisette čokolade (ili neke druge finije mlečne) 

150 g maslaca

2 kašike prah šećera

3 dooobre kašike umućene slatke pavlake (uzeto od II fila)

oko 250 g malina (svežih ili odledjenih i ocedjenih)

II fil:

4 dl slatke pavlake

(ukoliko je mlečna dodati i 2 kašike prah šećera, ukoliko je biljna šećer nije potreban)

Za glazuru:

2 dl slatke pavlake

200 g čokolade s većim procentom kakaoa

среда, 18. новембар 2020.

2 am

jul 1992.

Probudim se pre neku noć nešto posle dva, bog će ga znati zašto. Valjda to tako s godinama. Ja se odavno pomirila s tim nespavanjem. Okretala se, prevrtala, u mislima ispratila Ranka na posao u tri i nešto, i na kraju - odustala. Uključila tv, pretandrljala kanale i zaustavila se na nekom ljubavnom filmu samo zato što nikako nisam mogla da se setim ko je jedan od glumaca. Kad ono Deni Ajelo, samo, kad je tako omatorio?! Deluje na filmu stariji i od onog Al Paćina! I onda me strefi - valjda omatirio kad i ja, kad nam godine prošle, kad je onaj omiljeni film "29. ulica" snimljen pre bezmalo 30 godina, eto kad SMO omatorili, dodjavola! 

среда, 11. новембар 2020.

Štanglice od plazme

E sad, da li ćete ih seći na štanglice ili kockice, to već zavisi samo od vas. Kod mene su uglavnom kockice jer tad fino mogu da ih spakujem u minjon korpice :) Odavno sam se nameračila na ovaj recept, mnogi ga već pravili i hvalili a evo i mene u tom društvancetu. Štanglice od plazma keksa (mada bi pravilnije bilo reći "od keksa Plazma") poznate su i pod imenom Đokine štanglice, ali ne po onom Đoki, već po onoj Đoki, bar to tako tvrdi autorka recepta Nale, mada gdin Đ. smatra da je to samo provokacija. Originalni recept možete pogledati klikom na: OVDE :) 

Potrebno je: 

3 jajeta

250 g šećera (u originalnom receptu 300 g) 

30 g čokolade za kuvanje 

200 g maslaca / margarina

300 g mlevenog plazma keksa (ignorišem svoju malopređešnju napomenu šta je pravilnije reći :) 

Za glazuru: 

100 g čokolade

4-5 kašika ulja

уторак, 3. новембар 2020.

Justejn Gorder, "Devojka s pomorandžama" - Lekcije o životu


Preporuka, ali ovolikaaaa!

Justejn Gorder, „Devojka s pomorandžama“

„Posmatraj svet, George, posmatraj svet pre nego što nabubaš previše fizike i hemije.“