Postoje trenuci u životu svake žene kada treba jednostavno sve da batali, raspremi kujnu i ode da gleda ljubić. Ja to nisam uradila kad je trebalo i tako je nastala MERlinka. Odnosno torta u koju je dodat MER limun sa soda efektom umesto ulja. Žuto jedno, žuto drugo i eto naziva za tortu! Koru sam naravno bacila, mada je bilo svakakvih saveta kako da se spasi, od onog "gurni u sredinu, neće ni da se primeti", do "bacaj odmah, posle se možda predomisliš"! Kuma torti je jedna Aleksandra, mada je i Marina bila jaaako blizu s predlogom Merlenka. Avramov predlog da se torta nazove Garmisch Partenkirchen (jedna od "one" četiri skakaonice) je ušao u najuži izbor ali je izgubio iz očiglenog razloga - ajde svojoj tetki recite kako ste juče na slavi kod prije jeli Garmišpartenkirhen i garantujem da je prvo što će reći - a?!
Ovo je, u stvari, trebalo da bude
Krem torta od Mily ali nije prvi put da krenem s jednim receptom a da se u medjuvremenu predomislim i završim na sasvim drugoj strani. Ima tu dosta Krem torte (bacite pogled i na taj recept) ali je Merlinka, bar izgledom, drugačija. Pa da krenemo:
Potrebno je za jednu koru (peku se 4 iste):
3 belanceta
50 g šećera
30 g mlevenih oraha
2 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike ulja
Za natapanje kora:
oko 1 dl vrućeg likera od čokolade
(ili vrelog mleka)
I Fil:
12 žumanaca
2 kesice vanil šećera
8 dl mleka
6 kašika šećera
100 g gustina
1 kašika kakaoa
200 g noisette čokolade (ili neke druge finije mlečne)
150 g maslaca
2 kašike prah šećera
3 dooobre kašike umućene slatke pavlake (uzeto od II fila)
oko 250 g malina (svežih ili odledjenih i ocedjenih)
II fil:
4 dl slatke pavlake
(ukoliko je mlečna dodati i 2 kašike prah šećera, ukoliko je biljna šećer nije potreban)
Za glazuru:
2 dl slatke pavlake
200 g čokolade s većim procentom kakaoa