Prošli vikend dobijem ničim izazvan napad da napravim "Banini" keks. Znate ono najprostije: ulje, jaja, brašno, puni džemom, peci, očas posla tri pleha kolača. Od tog "ništa prostije" ustanovila sam da ako se ne pridržavaš mera koje su ustanovljene pre 3 milenijuma i počneš da pametuješ kako je to previše brašna i da će kolači biti tvrdi ko kamen ako se doda i trun preko 4 šoljice, desi se to da krajnji rezultat bude i kranje zanimljiv - pogačice punjene džemom umesto finih kolačića. NaraFski da su se rasplinuli pri pečenju jer im je falilo još 2 šoljice brašna. I naravno da smo ih pojeli, samo žali bože one poslednje zalihe Jekinog džema od pomorandži koju sam potrošila na totalni neuspeh. Svejedno, gdin Dj. je bio oduševljen upravo ovima s ukusom pomorandži a i meni bi dobro došla nova zaliha tog džema, pa eto meni nove razonode čim ugrabim malo vremena.
Čitavu nedelju sam se oštrila da ih ponovo pravim (umalo ne napisah da ih ponovim, brrrr daleko bilo) i onda, u zadnjem trenu, reših da to ipak bude nešto drugačije. Po mom. I tako, mrtvosana od rmbačenja po kući, posle desetak minuta pauze koja mi se otegla ko deset godina jer sam apsolutno nesposobna ništa da ne radim, uvukla sam se u svoju kuhinju, pustila Kori Tejlora da urla i povremeno peva onim glasom andjela (o božeeee, taj glas) i napravila tri vrste kolača. U neko doba, ulazi gdin Dj., baci pogled po kuhinji i upita: Kako ide, a? Osvrnem se oko sebe. Prazni i puni plehovi na sve strane, tegle džema, tacne s kolačima, brašno prosuto po jutros uglancanim pločicama, testo ulepljeno po radnoj površini, papirići s upisanim merama na sve strane... Pa ide, ide dobro! mislim se, ide na sto kila pre kraja zime kozo, ko će ovo sve da pojede!???
Potrebno je:
125 g maslaca sobne temperature
1 žumance
80 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
175 g mekog, belog brašna
prstohvat soli
+ za valjanje
1 belance
50-tak grama mlevenih lešnika (ili oraha)
+ za punjenje
karamel krem (u receptu su dva načina za pravljenje ovog krema)
+ po želji
čokolada za ukrašavanje (1 štangla + 1 kašika ulja)