недеља, 30. децембар 2018.

Dugmići ždžemom


Od kako mi onaj Banini keks nije uspeo, postala sam opsednuta Dugmićima, na sve moguće načine. Ovi su onako, klasičnija varijanta, punjeni s dve vrste domaćeg džema. Dosta vas mi je skrenulo pažnju da mnogo bolje izgledaju ako su napunjeni običnom, kupovnom marmeladom koja se prvo malo zagreje. Ali meni je mnogo važnije da su kolači ukusni nego da izgledaju po peesu! Zato su punjeni domaćim pekmezom od šljiva i mešanom marmeladom. Gdin Đ. je kukao što mi je nestalo marmelade od pomorandži jer mu je nezamenljiva u ovoj vrsti kolača, al sad, šta je - tu je! Morao je da ih pregrmi takve kakvi su :) 



Potrebno je:
220 g maslaca sobne temperature
150 g šećera
1/2 kašičice ekstrakta badema
1 žumance
50 g kisele pavlake
400 g mekog belog brašna
+
džem, marmelada, pekmez, može i ta Nutella izem vam Nutellu!


субота, 29. децембар 2018.

Drugi rodjendan!


Danas nam je divan dan, pune dve godine kao se družimo, kafenišemo, abrovišemo, svadjamo i mirimo, dve godine kako vi mene kritikujete a ja vas samo gledam :) :) :) Nadam se samo da ste vi trunčicu uživali u receptima koliko sam ja u njihovom spremanju i pripremanju za vas. E pa, srećan nam drugi rodjendan! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

четвртак, 27. децембар 2018.

Svinjski file u jogurtu sa ruzmarinom


Svinjski file je najkvalitetniji komad svinjskog mesa, najmekši i najukusniji. Priprema filea je jednostavna i relativno brza. Kažem relativno, jer ako ćete ga pripremati po ovom receptu, pre nego što dodje do prženja filea, moraćete malo i da ga marinirate... a to ipak traje...



Potrebno je:
1 svinjski file od cca 500 g
2 dl jogurta
2 kašičice senfa (izaberite vrstu koju volite)
5 krupnih čenova belog luka
puna kašika svežeg ruzmarina
so, biber
50-tak grama maslaca
2 kašike maslinovog ulja

уторак, 25. децембар 2018.

Zemičke s jogurtom


Subotom ujutro neke žene piju kafu, svadjaju se s mužem, jurcaju za decom, razvlače se do podne, a ja gledam i planiram natenane šta ću umesiti za doručak. Gdin Dj. je godinama bio slobodan sreda/četvrtak, evenutalno četvrtak/petak, pa sam nekako navikla da ga vikendom, kad se vrati s posla, sačeka neko toplo pecivo. Naročito zimi. Sad, svi vi koji znate gdina Dj. verovatno ste odmah pomislili kako njemu baš i ne treba toplo pecivo za doručak, al' ja sam mu žena, valjda ja bolje  znam! A i kuća divno zamiriše na hleb i sveže pecivo...

Ovaj recept sam odavno stavila na spisak "obavezno probati", pokupila sam ga sa jednog nemačkog bloga i čim sam videla da su zemičke Leckere znala sam da mora da su i ukusne :) 



Potrebno je za 6 zemički:
300 g + 1 kašika mekog belog brašna
150 ml jogurta sobne temperature
50 ml mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
+
još malo ulja za premazivanje
krupna so za posipanje

недеља, 23. децембар 2018.

Dugmići s lešnicima i karamel kremom


Prošli  vikend dobijem ničim izazvan napad da napravim "Banini" keks. Znate ono najprostije: ulje, jaja, brašno, puni džemom, peci, očas posla tri pleha kolača. Od tog "ništa prostije" ustanovila sam da ako se ne pridržavaš mera koje su ustanovljene pre 3 milenijuma i počneš da pametuješ kako je to previše brašna i da će kolači biti tvrdi ko kamen ako se doda i trun preko 4 šoljice, desi se to da krajnji rezultat bude i kranje zanimljiv - pogačice punjene džemom umesto finih kolačića. NaraFski da su se rasplinuli pri pečenju jer im je falilo još 2 šoljice brašna. I naravno da smo ih pojeli, samo žali bože one poslednje zalihe Jekinog džema od pomorandži koju sam potrošila na totalni neuspeh. Svejedno, gdin Dj. je bio oduševljen upravo ovima s ukusom pomorandži a i meni bi dobro došla nova zaliha tog džema, pa eto meni nove razonode čim ugrabim malo vremena. 

Čitavu nedelju sam se oštrila da ih ponovo pravim (umalo ne napisah da ih ponovim, brrrr daleko bilo) i onda, u  zadnjem trenu, reših da to ipak bude nešto drugačije. Po mom. I tako, mrtvosana od rmbačenja po kući, posle desetak minuta pauze koja mi se otegla ko deset godina jer sam apsolutno nesposobna ništa da ne radim, uvukla sam se u svoju kuhinju, pustila Kori Tejlora da urla i povremeno peva onim glasom andjela (o božeeee, taj glas) i napravila tri vrste kolača. U neko doba, ulazi gdin Dj., baci pogled po kuhinji i upita: Kako ide, a? Osvrnem se oko sebe. Prazni i puni plehovi na sve strane, tegle džema, tacne s kolačima, brašno prosuto po jutros uglancanim pločicama, testo ulepljeno po radnoj površini, papirići s upisanim merama na sve strane... Pa ide, ide dobro! mislim se, ide na sto kila pre kraja zime kozo, ko će ovo sve da pojede!???


Potrebno je:
125 g maslaca sobne temperature
1 žumance
80 g šećera
1 pakovanje vanil šećera
175 g mekog, belog brašna
prstohvat soli

+ za valjanje
1 belance
50-tak grama mlevenih lešnika (ili oraha)

+ za punjenje
karamel krem (u receptu su dva načina za pravljenje ovog krema)

+ po želji
čokolada za ukrašavanje (1 štangla + 1 kašika ulja)

недеља, 16. децембар 2018.

Pogačice s mlaćenicom


Jednostavne, fine, meke i jaaaako ukusne pogačice, brzo ćete ih pripremiti i, verujem, uživati u svakom zalogaju. Količina je sasvim dovoljna za 4 osobe. Iako sam dosta toga pripremala od testa koje se slično pravi, još uvek imam veliku želju da eksperimentišem, tako da ćete se ovde, na ovim stranicama, sigurno i u buduće susretati sa "varijacijama na zadatu temu". Ovo neka bude ona osnovna, najjednostavnija varijanta, a nadogradnja će tek da sledi...


Potrebno je:
350 g mekog belog brašna
2 pakovanja (20 g) praška za pecivo (nije greška!)
1 kašičica soli
120 g maslaca
270 ml mlaćenice (odvojiti 2 kašike sa strane)
+
po želji rendani parmezan, biber ili nešto drugo za posipanje

субота, 8. децембар 2018.

Reform kocke


Ako ste od onih koji i kad prave kolače, na torte misle, evo jednog predloga kako od fenomenalne Reform torte napraviti kolač. Nekako sam, valjda iz puste navike, Reformu uvek pravila sa orasima i, moram priznati, iznenadih se kad sam kod Zorice pronašla recept gde u korice ide lešnik! Ukus je savršen, prava divota, kombinacija korica s lešnicima i svilenkastog čokoladnog fila s dodatkom kafe i naravno maslaca. Kakvo je to uživanje bilo! 

Potrebno je za jednu koru (peku se dve iste):
(originalni recept)
5 belanaca
150 g šećera
150 g pečenih, mlevenih lešnika

Fil:
10 žumanaca
200 g šećera
75 g čokolade
125 g maslaca
1 dl jake crne, procedjene kafe

Za posipanje:
50-tak grama pečenih, mlevenih lešnika

понедељак, 3. децембар 2018.

Marcipan bombice


Još jedne bombice koje se brzo i lako pripreme. Ako ste uz to još i ljubitelj marcipana, sigurna sam da ćete u njima uživati. Za vas koji ste preskočili recept za marcipan i praline od njega, evo sve ispočetka: 



Potrebno je:
200 g badema
200 g prah šećera
par kapi ekstakta badema
i šećerni sirup od 150 g šećera i cca 1 dl vode
60-tak grama maslaca
150 g čokolade
6 kašika ulja
malo badema u listićima za posipanje