субота, 2. децембар 2017.

Brzi integralni hleb


Ovaj hleb je toliko često kod nas na stolu, u svim mogućim kombinacijama brašna i semenki, da mi prosto čudno da recept nije moj! Pre jedno dve-tri godine sam ga pronašla na Coolinarici i od tad ga bukvalno izrabljujem. Izuzetno je jednostavan da se napravi, ne mesi se (što je današnjim mladama milo em drago :) ) a sočan je i mek. Napravićete ga pre nego što vam provri kafa, a dok je popijete i izgustirate natenane, kuća će već mirisati na svež hleb. Ima li šta lepše od tople kuhinje i mirisa hleba vikendom ujutro? 

(0riginalni recept)

Potrebno je:
450 g integralnog brašna
1,5 kašičica soli
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera ili meda
450 ml mlake vode



Rernu uključiti na 180C. Duguljasti kalup za hleb dim. 12x35cm obložiti pek papirom.

U sud za mešenje prosejati integralno brašno pa iz sita izručiti i mekinje koje ostanu na dnu. Napraviti udubljenje a po ivici brašna posuti 1,5 kašičicu soli.

U 1 dl mlake vode razmutiti suvi kvasac sa jednom kašičicom šećera (ili meda) i sačekati par minuta da kvasac "zapeni". Pripremljeni kvasac uliti u brašno i dodati i ostalih 3,5 dl mlake vode. Varjačom lagano mešati da se svi sastojci sjedine. Testo treba da bude prilično retko i lepljivo, i to je ok.

Kad se svi sastojci sjedine, testo izručiti u pleh, malo ga poravnjati, pokriti ga čistom, suvom krpom i ostaviti 15 min. na toplom da nadođe. Bez čekanja da testo naraste, za pripremu ovog hleba treba vam bukvalno 5 minuta.

Peći ga oko 30-40 min na 180C. Pečen je kada ga kucnete a on odzvanja, deluje šuplje.



Ovaj hleb možete peći i u bilo kom drugom plehu, u ovom dugačkom dobijete samo fino oblikovanu veknu. Takodje, umesto integralnog možete koristiti i kombinovati i druge vrste brašna. Napominjem da je hleb od samo integralnog malo lepljiv. Odlična kombinacija je i 350 gr integralnog, 50 gr heljdinog i 50 gr mekog belog brašna - malo se izgubi lepljivost a dobije se na ukusu. Ili 300 g integralnog i 150 g belog, kombinujte dok ne nađete svoju omiljenu verziju ovog hleba.


U testo možete dodati i razne semenke, razmera brašna i tečnosti ostaje nepromenjena.

Ukoliko hleb želite da pospete semenkama, najpre ga premažite s malo tople vode, pospite semenke a zatim ih lagano maaaaalo utisnite dlanovima u testo, da se dobro  zalepe.



I eto ga recept, bez puno mudrovanja! <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


6 коментара:

  1. Meni je ovaj hleb ispao fantasticno kada sam ga prvi put pravila. Drugi, treci i svaki naredni nije nesto bilo ok, pa je testo previse gusto i slabo naraste. Pojma nemam zasto? :( U svakom slucaju, ne odustajem od recepta, jer je prvi utisak bio fenomenalan!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Mirjana <3, ako neće da lepo naraste, onda nema druge - do kvasca ja! Kad nešto pravimo prvi put, obično se tad slepo držimo recepta, pa onda i bude sve u redu. Svaki sledeći put malo odstupimo, promenimo nešto sitno, pa i rezultat ne bude kao prvi put, bar se meni to redovno dešava heheheh. Mirjana, drago mi je da vam se ovaj hleb svideo, i nama je jedan od dražih upravo zato jer se brzo i lako pripremi. Samo se nadam da ćete ponoviti taj "prvi put". Sve najbolje!

      Избриши
  2. Izvinite ali recept koji ste Vi objavili i onaj na linku Coolinarke se razlikuju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Recept je preuzet sa Coolinarike, što se mera tiče, mislim da je identičan :) Sigurna sam da na Coolinarici, u galeriji ovog recepta, možete naći i ove slike koje su objavljene na blogu.

      Избриши
    2. Ukoliko je reč o linku koji se nalazi u tekstu /www.coolinarika.com/recept/integralni-kruh-brze-i-bolje-ne-moze
      ima nekoliko razlika (pre svega u pojašnjenjima). Ipak, ove mi deluju problematično...
      " pokriti ga čistom, suvom krpom i ostaviti 15 min." i " čekati ,da se digne ,do vrha kalupa,to je nekih 30 min ,ovisi o temperaturi zraka." nisu isto.

      "Peći ga oko 30-40 min na 180C." i "kada se tijesto diglo smanjiti na 200 stupnjeva i ubaciti kruh ! Peći oko 40 minuta !" takođe se razlikuju.

      Vidite da nisu sasvim identični :)

      Избриши
    3. Svaki recept sam pisala onako kako ga ja pripremam. Vi možete odabrati da li ćete ga pripremati pridržavaju se načina pripreme koji sam ja navela, ili se, pak, ipak opredeliti za recept dat u linku. Ako naletite na još neki recept koji u osnovi nije moj (nije nešto što sam sama smuljala :)), već ima link na originalni recept, budite sigurni da ni tu neće biti identičan način pripreme. Uostalom, volim da svakom receptu dam nešto svoje, a i suludo mi je da se samo držim resavske škole ;)

      Избриши