Naspram često pravljenih Smorandž bombica, ove su jednostavnija verzija istih, ali su i pogodne za one koji ne vole puno ukus pomorandže u ovom tipu kolača. Dakle, eto malo resavske škole i kod mene, samo što ja prepisujem od same sebe :)
Potrebno je:
100 g šećera
75 ml vode
100 g maslaca / margarin za posnu varijantu
750 g suvih smokvi
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
1 pomorandža, sok i sitno rendana kora
+
još 50-tak g mlevenih oraha za valjanje bombica
Dakle, udri Jovo nanovo: u šerpicu sipati šećer i vodu i ostaviti da vri na tihoj vatri jedno minut-dva, sirup treba da bude redji.
Smokve očistiti od peteljki, zaviriti u unutrašnjost svake jer svega i svačega neželjenog može tu da se nadje, pa ih samleti na mašini za meso.
Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri. Maslac nek bude sobne temperature.
U vanglicu sipati samlevene smokve, dodati mlevene orahe, otopljenu čokoladu, maslac, sok i sitno rendanu koru od jedne pomorandže. Sve zaliti s malo po malo vrelog sirupa. Mešati varjačom da se smesa sjedini a kad se malo prohladi sve dobro izmesiti rukom.
U zavisnosti od toga koliko su smokve bile suve, zavisi i da li će vam trebati sav sirup ili ne.
Od mlake smese oblikovati bombice prečnika 2-2,5 cm, treba da budu dovoljno čvrste da "ne padaju", a opet nikako suve. Odmah ih uvaljati u mlevene orahe i odložiti u minjon korpice.