уторак, 31. децембар 2019.

Srećni praznici!



Neki godinu podvlače ovako, neki onako, a ja spustim varjaču i kažem: vala kakva sam kuvarica, dosta sam i nakuvala 😜! Sve ovo sam za nas i za vas pripremila i napričala u ovoj, skoro pa prošloj godini. A od sutra novi list, nema zabušavanja, a i glava mi je puna planova, treba sve to sad ispuniti 🥰 Da ste mi živi, zdravi i veseli! <3<3<3

                                                                                        
                                                                                          Vaša Ceca 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

понедељак, 30. децембар 2019.

Lokum file / biftek


U originalu bi to trebalo da bude "Lokum biftek" ali je kod mene bio file, pa ode recept u propast! Bilo da spremate jedan ili drugi komad mesa, zagarantovano je da će se topiti u ustima. Kako je file daleko lakše i nabaviti a i platiti, tako ga mnogo češće koristim nego biftek. Amelin recept meni je bio samo uzorak, neke stvari sam vremenom promenila i sad sve to izgleda ovako: 



Potrebno je za 4 osobe:
1 svinjski file od cca 800 g
1 srednje krupna glavica crnog luka
2 krupnija čena belog luka
1 dl jogurta
1/2 dl maslinovog ulja
1/2 kašičice majčine dušice (suve ili sveže)
so i biber
sok od 1/2 limuna

четвртак, 26. децембар 2019.

Bombice od suvih smokvi


Naspram često pravljenih Smorandž bombica, ove su jednostavnija verzija istih, ali su i pogodne za one koji ne vole puno ukus pomorandže u ovom tipu kolača. Dakle, eto malo resavske škole i kod mene, samo što ja prepisujem od same sebe :) 

Potrebno je:
100 g šećera
75 ml vode
100 g maslaca / margarin za posnu varijantu
750 g suvih smokvi
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
1 pomorandža, sok i sitno rendana kora
+
još 50-tak g mlevenih oraha za valjanje bombica





Dakle, udri Jovo nanovo: u šerpicu sipati šećer i vodu i ostaviti da vri na tihoj vatri jedno minut-dva, sirup treba da bude redji.

Smokve očistiti od peteljki, zaviriti u unutrašnjost svake jer svega i svačega neželjenog može tu da se nadje, pa ih samleti na mašini za meso.

Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri. Maslac nek bude sobne temperature.

U vanglicu sipati samlevene smokve, dodati mlevene orahe, otopljenu čokoladu, maslac, sok i sitno rendanu koru od jedne pomorandže. Sve zaliti s malo po malo vrelog sirupa. Mešati varjačom da se smesa sjedini a kad se malo prohladi sve dobro izmesiti rukom.

U zavisnosti od toga koliko su smokve bile suve, zavisi i da li će vam trebati sav sirup ili ne.

Od mlake smese oblikovati bombice prečnika 2-2,5 cm, treba da budu dovoljno čvrste da "ne padaju", a opet nikako suve. Odmah ih uvaljati u mlevene orahe i odložiti u minjon korpice.




Predivno su sočne, a ako, kao i ja, volite kombinaciju smokvi i pomorandže, onda su ove bombice pun pogodak! I ovo je izdašna mera, obradovaće vas sa najmanje 70-tak komada! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

среда, 25. децембар 2019.

Bombice od Plazme


Ja kao da ništa drugo u životu ne radim, samo bombice valjam :) Al' reko', pola od ovih koje sam spremala, radila sam "iz glave", sve nekako prateći logični sled sastojaka, pa je pitanje da li bih opet mogla da ih napravim potpuno iste ako sad ne zapišem recept? Ili bar da ga prepišem sa onih silnih listića zatrpanih samo meni razumljivim rukopisom...


Potrebno je:
150 g mlevenih oraha
300 g mlevene posne Plazme
125 g  maslaca / margarina za posnu verziju
250 g šećera
1 dl vode
1 dl likera od čokolade / voditi računa o sastojcima likera ukoliko pripremate posnu verziju kolača.

 Za valjanje bombica:
50-tak grama mlevenog Plazma keksa

уторак, 24. децембар 2019.

Bombice od kikirikija


Uuuuu ovde malo varam ;) Ako niste znali, gotovo sve posne štanglice mogu vrlo lako da se pretvore u bombice. A i obrnuto :) Pa čak i rolati kad se zainate pa neće da se lepo uviju već pucaju, isto tako mogu da završe u bombicama. Ma kad malo bolje razmislim - bombice su majka-mara za sve neuspele kolače, okrajke i višak svakojakih filova :) :) :) Ove sam pravila po ranije objavljenom receptu za Štanglice od kikirikija, uz izmene koje zahtevaju posni kolači, pa da krenemo: 



Potrebno je:
200 g šećera
1 dl vode / ili mleka
150 g margarina / ili maslaca
100 g pečenog, oljuštenog i mlevenog kikirikija
300 g mlevene posne Plazme
100 g čokolade

 Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja
ili malo krupno mlevenog kikirikija  za valjanje

Za ukrašavanje (po želji): malo seckanog pečenog kikirikija

петак, 20. децембар 2019.

Bombice od lešnika 1



Dugo godina su ovo bile jedine bombice koje sam pravila. Ali stvarno. Nakon njih su došle one Refaelo, s mlekom u prahu, pa onda i sve ostale. Ali na ovima sam se učila kuglanju :) 

Potrebno je:
100 g šećera
75 ml vode
100 g maslaca / margarina za posnu verziju
150 g pečenih, mlevenih lešnika
100 g oraha
150 g keksa
100 g čokolade
100 g suvog groždja
ruma po ukusu
+
za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja
ili ih jednostavno uvaljajte u krupno seckane lešnike, mlevene lešnike, keks...



четвртак, 19. децембар 2019.

Bombice od suvih šljiva i čokolade



Mada se i dalje opirem toj kombinaciji šljiva i čokolade, gdin Đ. je oduševljen ovim kolačem pa je zbog toga uvršten u redovnu ponudu posnih, slavskih kolača. Od svih 11 fela koje sam pravila prošle nedelje, ove su mu bile vrhunske. Čak su potukle i one sa susamom. 

Dakle, nisam mogla ni da pretpostavim u kakvu avanturu ću se upustiti kada sam prihvatila porudžbinu za 13 kg bombica, i to da ih napravim za dva dana! U glavi mi je bilo samo: ajd' šta je to, pravila si ti i više, mnogo više za isto vreme, čuš' 13 kg! Ali ne lezi vraže... jedno je kad praviš pečene kolače pa unutra i fil od jaja i maslaca, pa testo, glazura, ili napraviš jednu meru bajadera a ona kilo i sto  teška, breskvice kilo i dvesta, a ovde napravih bombice od kajsija - jedna mera - cvrc - jedva po kile! Šta da vam kažem - okozila sam se od valjanja kuglica, na nos su mi izašle i već pri kraju drugog dana bilo je ono "šta meni ovo u životu treba breee", ali eto, napravih ih. I već razmišljam o nekim novim verzijama. E, to je zavisnost od kuvanja!  



Potrebno je:
500 g suvih šljiva bez koštice
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
50 g maslaca / margarina za posnu verziju
ruma po ukusu
malo šećernog sirupa

Za glazuru:
150 g čokolade / bele čokolade (ukoliko verujete da je posna)
4-5 kašika ulja

среда, 18. децембар 2019.

Bombice od pečenih oraha



Za razliku od lešnika i badema, orahe uopšte nemamo običaj da pečemo. A ukus pečenih oraha je zaista specifičan i iznenadi u kolačima i tortama, pa preporučujem da isprobate i ove bombice. 

Potrebno je:
150 g šećera
1 dl vode
150 g  pečenih, mlevenih oraha
50 g pečenih, krupno seckanih oraha
100 g maslaca / margarina za posnu varijantu
150 g mlevenog plazma keksa / posni ili mrsni
50 g čokolade
dobra čašica viskija ili više, sve po želji

Za glazuru:
150 g čokolade
4-5 kašika ulja

уторак, 17. децембар 2019.

Bombice od susama



Ove bombice se protive onoj mojoj tezi da je za posne kolače dovoljna jedna vangla i puna šerpetina sirupa od vode i šećera, pa onda udri po muljanju trouglića, valjčića, bombica i kuglica, salamica, a one silne obojene voćkice i da ne pominjem. Ove bombice se sastoje od dva sastojka i mene oduševe svakim zalogajem. 

I pored svega gore navedenog, najbolja stvar od svega je da je gdin Đ. alergičan na susam :) :) :) Inače je to otkrio sasvim slučajno: pre par godina njegova mama (sva sreća da nije bila moja jer bi onda to smatrano namernim ugrožavanjem njegovog zdravstvenog stanja!) napravila je i poslala nam salamicu od susama. Dođem ti s posla a on kukumače kako su mu puna usta ranica, ne može da jede (oooo tragedije!), sve ga boliiii, gotovo, smrt mu za vratom dahće! Počnem da ga preslišavam šta je jeo jer je najverovatnije na nešto alergičan, i tako dođemo da salamice sa susamooooom. Lepoooo. Ustanovimo da je to to, nema šta drugo da bude, nek je ne jede dan-dva pa ćemo da vidimo da li će se situacija smiriti. Već sutradan sve bilo super. Ali zato treći dan opet ista priča! I lepo ga pitam jesi li jeo onu salamicu, nemoguće da jesi, zašto bi kad si alergičan, zašto bi iko to uradio, i znate šta mi je odgovorio? - Pa morao sam da proverim da li je stvarno alergija na susam ili možda na nešto drugo! Ah, taj muški mozak... 




Potrebno je:
500 g ratluka od vanile
250+50 g susama

понедељак, 16. децембар 2019.

Štanglice od suvog voća



Pre neko jutro, dok sam na kasi provlačila tone čokolade, keksa, margarina i ostalih potrepština za posne kolače, pita me prodavačica zar mi ne slavimo Aranđelovdan. 
- Ja slavim sve slave izgleda! 

Ovo je još jedan od onih obaveznih posnih, slavskih kolača, pa čak i kad nije u pitanju slava u vreme posta -  rado je viđen na tacni s kolačima. Izuzetno ukusan i fin, bogatog ukusa raznog suvog voća  između dva lista oblande... 




Potrebno je:
2 lista velike oblande
500 g šećera
3 dl vode
400 g suvih smokvi
250 g suvih kajsija
200 g suvih šljiva
300-350 g krupno seckanih oraha

среда, 4. децембар 2019.

Šapice s makom


Što bi Maja rekla, ja kao na normu da radim! A ovih dana sam je debelo prebacila :) 

Onog trena kad je Mirjana sa Od slatkog sladje postavila sliku šapica s makom, znala sam da ih moram isprobati i na ovaj način. Naime, šapice sam obično pravila klot, ili eventualno s orasima (vrhunske!) ali mi mak nikad nije pao na pamet. I zato, evo ih, 100 komada od jedne mere, malo smo već pojeli ali najveći deo je spakovan u kutiju i čeka ovaj vikend da nam, zajedno sa salašnjacima, uveličaju svinjokolj! 



Potrebno je:
250 g masti
3 jajeta
100 g mlevenog maka
200 g šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
sitno rendana korica od jednog limuna
650 g brašna
+
prah šećer sa vanilom, za posipanje (valjanje) kolaća

недеља, 1. децембар 2019.

Taliri od oraha



I tako dok neki iščekuju da otkucam recept za Šapice s makom, ja sam ipak rešila da vas sve obradujem nečim sasvim drugačijim: jednostavnim i finim kolačićima s orasima, a u nedostatku oraha, sasvim dobra zamena je i lešnik :) Mera je izdašna, mada se na osnovu sastojaka to ne bi moglo reći, a ukoliko sačekate bar da prenoće, od suvog keksa pretvoriće se u divne meke kolačiće. Zato su pogodni da se naprave i 7-8 dana ranije, a čak ne morate da ih čuvate u nekoj kutiji da se ne bi sušili, dovoljno je samo da budu na nekom hladnijem mestu. 



Potrebno je:
2 jajeta
150 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 kašike soka od limuna
125 g mlevenih oraha
prstohvat soli
225-250 g mekog, belog brašna
+
100 g mlečne čokolade
30-tak grama maslaca
1 kašika ulja
+
koliko kolačića, toliko jezgri oraha