Nema tu "valjevske prevare". Čvarci se prave od svinjskog sala, kao nusproizvod topljenja masti. U Valjevu je, u stvari, mast nusproizvod od cedjenja čvaraka. Ono što je u svetu kavijar, to su na srpskoj trpezi čvarci. Ali ne bilo koji - samo oni sa predznakom DUVAN i samo oni poreklom iz valjevskog kraja. Oni predstavljaju luksuzniju verziju običnih čvaraka.
Znam puno Vojvodjana koji ove čvarke ne žele ni da probaju, kažu da su suvi, da ih dave, da nema masti da podmaže grlo, nisu hrskavi. Znam i neke južnjake koji čvarke propržene u masti zovu Spržom i takve ih stavljaju u tople lepinje. Ali znam mnogo više Valjevaca koji se ne obaziru na tudje mišljenje, samouvereni i sigurni u kvalitet onoga što prave. A proces pravljenja duvan čvaraka je dug, ali ne i dosadan. Kao uostalom i svaki svinjokolj.
Ovo su Duvan čvarci po receptu tata Miće: