недеља, 21. јул 2024.

Menemen


Ovo je još jedan recept koji pokazuje koliko je balkanska kuhinja uzela iz turske, odnosno arapske. Bilo da pravite sataraš, bećar paprikaš, šakšuku ili menemen, osnova je ista: luk, paradajz, paprika. Isto tako, kao što postoje brojne verzije sataraša, tako je i sa menemenom. Ova je, sasvim sigurno, najjednostavnija. 

Potrebno je (za 4 osobe):
50 g maslaca + kašika, dve maslinovog ulja
dve glavice crnog luka, srednje veličine
6 komada paradajza, srednje veličine
3-4 paprike, bilo bi lepo da su raznobojne, sorta nebitna
po želji se dodaje jedna ljuta papričica ili, ako nema, onda ljuta tucana paprika
so, biber, aleva paprika
oko 150 g dobre gaude
4 jajeta
malo peršuna ili vlašca, ko šta voli
Napomena: na slikama je menemen za dve osobe. 

Predlog za lepinje: 



















Ko je pravio sataraš, postupak zna. U tiganju zagrejati maslac i maslinovo ulje. Dodati sitno seckani crni luk. Dinstati ga kratko, koliko da se zastakli. Za to vreme pripremiti ostatak povrća: i ljutu i slatku papriku iseckati na krupnije kocke, paradajz očistiti od semenki i tečnosti i iseckati. U proprženi luk dodati prvo papriku a nakon par minuta i paradajz. Poklopiti i dinstati na srednjoj vatri jedno desetak minuta, koliko da povrće omekša a tečnost uvri. Sve lepo usitniti onom pasirkom za krompir. 


Dodati začine i promešati. Dodati oko 100 g gaude iseckane na kocke i mešati na tihoj vatri dok se sir sasvim ne rastopi. U smesi dnom kašike napraviti četiri udubljenja i u svako razbiti po jaje. Poklopiti i ostaviti na laganoj vatri dok se belance ne stegne, ali vodite računa da žumance i dalje ostane tečno. Posuti ostatkom sira i vlašcem. Služiti odmah, a kako se menemen jede prstima tako što se hleb umače u njega, greota bi bilo da ne umesite neku lepu, brzu pogaču. Kod nas juče bio lavaš, tradicionalni hleb sa područja Kavkaza i srednje Azije, u verziji za rernu, ali o njemu u nekom drugom receptu. Kad ga otkucam, dodaću ga i ovde, pa da imate komplet. 


Menemen je jelo bez kojeg ne može da prođe porodični turski kahvalti (doručak), koji je, i pored upliva svih modernih trendova, u tradicionaloj turskoj porodici obavezna gozba: služe se još i bal kaymak (med sa jednom vrstom guste pavlake), zeytin (razne masline),  peynir (domaći sitan sir), džem, paradajz i krastavac, simit (đevrek), razne vrste pita i bureka, sudžuk, kajgana... Sto je uvek prepun hrane, izuzetno bogat. I, naravno, ništa bez crnog čaja!  








©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар