четвртак, 5. јануар 2023.

Lagano pečeni svinjski vrat

 


Ako niste od onih koji  za Božić kao pečenicu na stolu moraju da imaju celo prase ili jagnje, onda vam preporučujem svinjski vrat u komadu, dugo pečen na tihoj vatri, što kao posledicu ima meso koje se topi u ustima. 


Potrebno je za 4-6 osoba:
svinjski vrat u komadu, težine oko 1,5 kg
4 čena belog luka
1 kašika seckanog ruzmarina
1 kašika dižon senfa (može i običan)
1 kašika soka od limuna
8-9 kašika maslinovog ulja
1 kašičica šećera
so i i biber

Prilog: 
200-250 g čeri paradajza
3-4 čena belog luka 

 

Još jedan recept za fenomenalni svinjski vrat je i ovaj koji je pripremljen na kubanski nači. 






уторак, 3. јануар 2023.

Tri Ivonina brza predjela


Ovde ću vam dati tri predloga za predjela koja se brzo pripreme, ne koštaju puno a idealna su kao zakuska / mezetluk za društvance ali i za  svečanije prilike, zašto da ne? Ja sam ih pripremala za gdina Đ i mene za doček ove Nove godine, mada sam unapred znala da ćemo oboje istu dočekati u rem fazi: on, jer je sutradan radio a ustaje u 2 ujutro, ja, jer mi doček Nove godine ne znači ama baš ništa u životu pa zaspim čim mi se prispava,  znajuči da kad krene pucnjava u ponoć moram da se izborim s dva psa i mačkom koji su na ivici nervnog sloma. Ali, jesti se mora, pa zato od svega po malo!