"Nije mi zanimljivo" kaže on. Ja se zablesim u njega, ne razumem šta ima zanimljivo a šta nezanimljivo u jedenju ajvara.
"Znaš, Milica bi prve dve ture krila od nas po kući jer bi smo nas dvoje to smlatili za par dana, pa bi tek od treće ture moooožda nešto dočekalo Novu godinu. I tako bismo nas dvoje prevrnuli i stan, i ostavu i podrum tražeći tegle i onda kad ih nađemo umiremo od sreće i od smeha jer smo joj opet provalili štek".
"Pa šta sad, da krijem hranu po kući da bi je ti tražio i onda ti bio merak da je jedeš?! Ma evo odmah!"
Ipak se i taj ajvar na kraju pojeo. A sad mi često padne na pamet da stvarno nešto od hrane sakrijem, što od njega, što od sebe...
Kod mojih u kući, inače, važi jedno pravilo: ajvar se pravi samo od pečenih paprika i tačka. Sve ostalo su pinđuri. Nema rasprave.
Prošlogodišnji ajvar sam spremala 7 dana, kaže dragi da to u istoriji ajvara nikad nije trajalo duže, i nikako mu nije jasno kakva je to sreća njega strefila kada je oženio takvu ženu kojoj treba šest sati da ispeče samo 60 kg paprika i koja ne može da stigne i da skuva ajvar u istom danu!
A zašto 7 dana? Zato što sam paprike pekla u nedelju, pa stigla da očistim samo četrvrtinu. Onda sutradan dođem s posla i očistim još jednu četvrtinu. Ustanovim da nema šanse da idem na posao i još i da čistim papriku i kuvam ajvar, pa paprike uredno očišćene a i one neočišćene zveknem u kese pa u zamrzivač. Operem vangle, kante i činije. Ignorišem ih sve do petka ujutro. Tad one neočišćene izvadim i ostavim da se odlede, dođem s posla pa nastavim s čišćenjem. One ranije očišćene izvadim uveče. U subotu u 5 ujutro naložim vatricu na onom furunčetu na kojem sam pekla paprike i krenem s kuvanjem. Do popodne bile skuvane i u tegle spakovane dve ture ajvara. A ja se gotovo nisam ni umorila.
Za 20 tegli od 750 g ajvara trebaće vam:
60 kg paprike kurtovke (ehehe, ti leskovčani ;) ) ili one što se zove slonovo uvo ili rog paprika
2-2,5 l ulja
soli i bibera po ukusu
1 mala glavica belog luka (domaćeg)
1 dl vinskog ili alkoholnog sirćeta
posebno:
za malo ljući ajvar dodati i 1 kg pečenih ljutih papričica
za ljut ajvar dodati više od 1 kg pečenih ljutih papričica :)