|
na slici su redom: rum, badem, kafa, lešnik |
Odavno mi se vrzma po glavi ideja da vam napišem kako to kod mene ide, to kad krenem s pravljenjem kolača, pogotovo ovih po porudžbini. Kad iz nedelje u nedelju radite jedne te iste kolače, dovedete sebe u situaciju da ste se toliko uigrali, da toliko brzo sve završite, da se sami u čudu nađete. Kada sam pre par godina dobila prvu porudžbinu, panika me hvatala od same pomisli da za dan treba da napravim 4-5 vrsta kolača, a sad ni više od desetak nije nikakav problem :)
Osnova ove četiri vrste bombica je recept za Zrna kafe - verovatno najzahvalniji od svih sa kojima sam radila. Ipak, i tu je bilo nekih pre problemčića nego problema jer, recimo, rum sasvim drugačije reaguje od vode, mleveni badem daleko slabije upija tečnost nego orasi ili lešnik, čak sam prilagođavala i količine šećera... Ali, svaki put kad sam ih pravila, rešavala sam jedan po jedan nedostatak, i sad, slobodno mogu reći, ovo što ću vam ovde dati, to su te mere, tu već nema greške. A ako vam i pored svega kolač ne uspe, ja se izvinjavam, ali to je već do vas!
Ove četiri vrste bombica pravim istovremeno. Naravno, kasnije dolazi oblikovanje, prelivanje i ukrašavanje... Najvažnije je pripremiti sve sastojke pre nego što krenete da ih pravite.
Ovde su linkovi na svaki pojedinačni recept, ukoliko ne želite da pravite sve četiri vrste bombica odjednom:
Zrna kafe
Lešnik bombice br. 3
Rum bombice
Badem bombice
Ali, ako se odlučite...
Potrebno je (za sva četiri recepta):
500 g maslaca
240 g čokolade
950 g šećera
voda, amareto, ekstakt badema, rum
1 kg mlevenog keksa Petit Beurre
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih, pečenih lešnika
120 g mlevenih, blanširanih badema
1 kašičica mlevene kafe
+ Za prelivanje
oko 450 g crne čokolade sa oko 15 kašika ulja
150 g bele čokolade sa oko 5-6 kašika ulja
+ Za ukrašavanje:
u to vam se ne mešam! ali dajem sugestije :)