Ovo je još jedan recept koji pokazuje koliko je balkanska kuhinja uzela iz turske, odnosno arapske. Bilo da pravite sataraš, bećar paprikaš, šakšuku ili menemen, osnova je ista: luk, paradajz, paprika. Isto tako, kao što postoje brojne verzije sataraša, tako je i sa menemenom. Ova je, sasvim sigurno, najjednostavnija.
Potrebno je (za 4 osobe):
50 g maslaca + kašika, dve maslinovog ulja
dve glavice crnog luka, srednje veličine
6 komada paradajza, srednje veličine
3-4 paprike, bilo bi lepo da su raznobojne, sorta nebitna
po želji se dodaje jedna ljuta papričica ili, ako nema, onda ljuta tucana paprika
so, biber, aleva paprika
oko 150 g dobre gaude
4 jajeta
malo peršuna ili vlašca, ko šta voli
Napomena: na slikama je menemen za dve osobe.
Predlog za lepinje:
Ko je pravio sataraš, postupak zna. U tiganju zagrejati maslac i maslinovo ulje. Dodati sitno seckani crni luk. Dinstati ga kratko, koliko da se zastakli. Za to vreme pripremiti ostatak povrća: i ljutu i slatku papriku iseckati na krupnije kocke, paradajz očistiti od semenki i tečnosti i iseckati. U proprženi luk dodati prvo papriku a nakon par minuta i paradajz. Poklopiti i dinstati na srednjoj vatri jedno desetak minuta, koliko da povrće omekša a tečnost uvri. Sve lepo usitniti onom pasirkom za krompir.
Dodati začine i promešati. Dodati oko 100 g gaude iseckane na kocke i mešati na tihoj vatri dok se sir sasvim ne rastopi. U smesi dnom kašike napraviti četiri udubljenja i u svako razbiti po jaje. Poklopiti i ostaviti na laganoj vatri dok se belance ne stegne, ali vodite računa da žumance i dalje ostane tečno. Posuti ostatkom sira i vlašcem. Služiti odmah, a kako se menemen jede prstima tako što se hleb umače u njega, greota bi bilo da ne umesite neku lepu, brzu pogaču. Kod nas juče bio lavaš, tradicionalni hleb sa područja Kavkaza i srednje Azije, u verziji za rernu, ali o njemu u nekom drugom receptu. Kad ga otkucam, dodaću ga i ovde, pa da imate komplet.
Menemen je jelo bez kojeg ne može da prođe porodični turski kahvalti (doručak), koji je, i pored upliva svih modernih trendova, u tradicionaloj turskoj porodici obavezna gozba: služe se još i bal kaymak (med sa jednom vrstom guste pavlake), zeytin (razne masline), peynir (domaći sitan sir), džem, paradajz i krastavac, simit (đevrek), razne vrste pita i bureka, sudžuk, kajgana... Sto je uvek prepun hrane, izuzetno bogat. I, naravno, ništa bez crnog čaja!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар