понедељак, 6. новембар 2023.

Badem bombice


Da li smem da vam kažem da ove bombice pravim već ihahaj vremena, a tek sam pre neki dan shvatila da ovde uopšte nemam recept za njih? Pa, evo ga, ušao je u onaj triling od rum, kafa i lešnik bombica i sad čini moj redovni četverac bombica koje se prave na gotovo identičan način, s tek nekom malom izmenom u receptu. Ujedno najavljujem sledeću objavu - kako brzo i efikasno napraviti 4 različite vrste bombica! 

Potrebno je:

200 g šećera
75 ml vode i amareta, pomešano
125 g maslaca
100 g kvalitetne bele čokolade za kuvanje 
100 g mlevenih, blanširanih badema
120 g mlevenog keksa petit beurre 

 Za glazuru:
150-200 g kvalitetne bele čokolade
4-5 kašika ulja
50-ak g sitno seckanih badema (ili Almond crunch by Lidl)

Prvo, amareto (liker od badema): ukoliko ga nemate, stavite 75 m vode i dodajte par kapi ekstrakta badema, tako da vam je i to rešeno. Ali, ako ste rešili baš da stavite amareto, imate ga u bolje snabdevenim diskontima pića ili u Lidlu, cena od 600-700 din, mislim da je flaša od 1/2 l.  Ja ga pravim sama: u 500 ml apotekarskog 95% alkohola ubacim 40-50 komada semenki kajsija i ostavim da odstoji bar mesec dana. Kažem bar, jer mi, evo, zadnja tura stoji još od juna meseca, hehehe, ništa ne fali, biće samo još intenzivnijeg ukusa. Kad odstoji dodaje mu se šećerni sirup da bi se razblažio: u pola litra vode dodati 250 g šećera i kratko prokuvati, recimo nek vri jedno 2-3 minuta, zatim skloniti s vatre i ohladiti. Onaj alkohol ocediti od semenki, možete i ostaviti koju, pa dodati ohlađen sirup. Sve dobro izmućkati, izmešati, sipati u flašu i to je to!  Meni je amareto kao piće ništa posebno, ali ga u slatkišima obožavam! I nemilice trošim. U receptu stoji da ide ukupno 75 m vode i likera, izmešano, dakle likera dodajte onoliko koliko vam odgovara, meni, recimo, odgovara da dodam liker s tri kapi vode, čisto da me savest ne peče, pih, kao da je imam...  

Drugo: ukoliko ne pravim Plazma bombice, onda ne koristim Plazma keks, jer mi on sasvim izmeni ukus kolača. Zato stavljam Petit Beurre koji je prilično neutralnog ukusa u kolačima. Vi, sad, kako hoćete. 

Treće: bela čokolada za kuvanje, misterija epskih razmera... Teško da ima neka koju nisam isprobala, tako da: 
- posne - sačuvaj me bože, prvo - to ne postoji, drugo - to što prodaju pod nazivom posna bela čokolada, to je odvratnog ukusa. Zato ove bombice ne mogu biti posne! 
- Koristim ili Lidlovu Fin belu čokoladu za kuvanje, ili belu Dessertinu, ukus im je vrlo sličan i zahvalne su za rad. A i cena im je tu negde.


Bademe samleti što je moguće finije, secko je zakon za ovo, ja obično dodam i pola samlevenog keksa da bi se sve što finije zajedno samlelo. 

U šerpu sipati amareto pomešan za vodom, šećer, maslac i belu čokoladu. Sve da se otopi, mešati, beloj čokoladi treba malo više vremena. Nek tek lagano vri jedno minut-dva, skloniti s vatre i dodati mlevene bademe i keks. Izmešati. Dok se  hladi promešati par puta da se ne stvori šećerna pokorica, a kad se prohladi, prekriti sve streč folijom tako da naleže na smesu. Dobro ohladiti. Najbolje ostaviti u frižideru preko noći. 


Od smese praviti bombice, ako ste psiho kao ja, onda svaku premerite na 13 g (zašto baš 13? - zato jer mi onda u kutiju za pakovanje u jednom redu staje knap 6 bombica :), ređajte ih na papir za pečenje i ostavite da se ponovo dobro stegnu.

U manju šerpicu sipati vodu, odozgo staviti ili drugu šerpu ili keramičku činiju ali tako da joj dno ne dodiruje vodu. Dodati izlomljenu belu čokoladu i ulje. Zagrevati i mešati dok se čokolada lepo ne istopi. Dodati unutra sitno seckani badem (ili Almond crunch by Lidl). Svaku kuglicu staviti na viljušku, prelijte je čokoladom iznad šerpice, blago otresti višak i odložiti je na papir za pečenje. Kad se čokolada stegne, opkrojiti višak i bombice pakovati u minjon korpice. Toliko. 

Kao i sve bombice koje se prave na ovaj način, i ove su neodoljivo meke sredine, a omotač od čokolade,  uz dodatak hrskavih badema, savršeno upotpunjuje ukus.  


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
  

  


Нема коментара:

Постави коментар