понедељак, 2. март 2020.

Bombice od lešnika 2



Zašto jedan kolač večito praviti na jedan te isti način, kada su mogućnosti bezbrojne?! Ovo su bombice od bukvalno par sastojka a ukus im je vrhunski. Pa opet, i ovde se možete poigrati sastojcima i uvek dobiti drugačiji rezultat. 



Potrebno je za 60-tak bombica:
2,5 dl slatke pavlake (po mogućstvu mlečne)
200 g čokolade
50 g maslaca
170 g pečenih mlevenih lešnika

Za glazuru:
100 g čokolade
3-4 kašika ulja

Za grilijaš:
30 g pečenih, očišćenih lešnika
4 kašike šećera




Slatku pavlaku zagrejati skoro do ključanja pa njome preliti čokoladu izlomljenu na kockice i maslac. Ostavite da odstoji par minuta pa promešajte da se sve sjedini. Ukoliko koristite mlečnu slatku pavlaku, po želji dodajte 1-2 kašike prah šećera, dok dodatni šećer nije potreban u slučaju da koristite biljnu pavlaku za šlag, jer je ona već zasladjena. Ganaš ostavite da se dobro ohladi, najbolje bi bilo par sati u frižideru.

Ohladjeni krem dobro umutiti mikserom, nek bude penast i čvrst.



Dodajte 170 g pečenih, mlevenih lešnika i sve dobro izmešajte. Ostavite da odstoji desetak minuta na hladnom, da lešnici upiju fil.

Smesa za bombice je dovoljno čvrsta da ih možete oblikovati, a opet, kad zagrizete, nije suva već divno sočna i meka, topi se u ustima. Zato nemojte dodavati više lešnika. Oblikovati bombice prečnika cca 2,5 cm i redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Nije potrebno dlanove vlažiti, malo će se umusaviti od valjanja ali se smesa neće lepiti.

Ukoliko imate vremena, bombice ostavite opet jedno sat vremena na hladnom, da se dobro stegnu. Možete ih ubaciti i u zamrzivač na par minuta.

Čokoladu otopiti na sasvim tihoj vatri i dodati joj ulje, neka bude lepo tečna.

U šerpici otopiti šećer, napraviti od njega karamel boje ćilibara, dodati mu cele pečene lešnike i izmešati da karamel lepo obloži svaku jezgru. Izručiti na tanjir blago premazan uljem. Kad se karamel dobro stegne i ohladi, usitniti ga u avanu ili ga grubo samleti u blenderu, bolje je ako ima i krupnijih komadića.

Svaku bombicu staviti na viljušku, preliti je čokoladom, otresti višak čokolade, bombicu vratiti na papir za pečenje i posuti je komadićima grilijaša. Ostaviti da se čokolada stegne pa bombice pakovati u papirne korpice.



Ove bombice prilikom valjanja, ukoliko ne navlažite dlanove, dobiju onaj baršunasti izgled pa su dovoljno lepe i ako se ne prelivaju čokoladom. U tom slučaju ih čak možete samo malo udubiti u sredini, sipnuti trun otopljene čokolade i napuniti grilijašem. Kako se ja i dalje borim s bombicama, a volim taj baršunast izgled, prelivam ih samo delimično, da se sa stane vidi malo golotinje :)

Ukoliko, pak, više volite neobavezan izgled kolača, ili jednostavno ne volite da bilo šta valjate, možete ih oblikovati i pomoću dve kašičice, pa ih posuti čokoladom u prahu. U tom slučaju će od bombica avanzovati do statusa trufli <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар