среда, 29. новембар 2023.

Ferero bombice



I ne, nema tih bombica koje mogu da se naprave i da budu kao originalni Ferrero Rocher. Ovde vam je isti slučaj kao i sa Rafaelo bombicama - svaka bela bombica s kokosom, svaka bela torta s kokosom, sve je, brate mili Rafaelo, a da niđe veze s pravim Raffaellom nema!  

I pored toga što ove bombice ne zaslužuju svoj naziv, toliko je ustaljen da ga ostavljam, uprkos zdravom razumu. A i ukusne su, izuzetno! 

Potrebno je za oko 60-70 komada bombica:
300 g pečenih, mlevenih lešnika
180 -200 g lešnik napolitanki Jaffa (jer su najbolje)
400 g Nutelle (jer je najbolja)

Za prelivanje:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
50 g sitno seckanih pečenih lešnika (ili Hazelnut crunch iz Lidlare)

Još lešnik bombica pogledajte na sledećim linkovima:

























уторак, 7. новембар 2023.

Četiri vrste bombica - kafa, lešnik, rum, badem

na slici su redom: rum, badem, kafa, lešnik

Odavno mi se vrzma po glavi ideja da vam napišem kako to kod mene ide, to kad krenem s pravljenjem kolača, pogotovo ovih po porudžbini. Kad iz nedelje u nedelju radite jedne te iste kolače, dovedete sebe u situaciju da ste se toliko uigrali, da toliko brzo sve završite, da se sami u čudu nađete. Kada sam pre par godina dobila prvu porudžbinu, panika me hvatala od same pomisli da za dan treba da napravim 4-5 vrsta kolača, a sad ni više od desetak nije nikakav problem :) 

Osnova ove četiri vrste bombica je recept za Zrna kafe - verovatno najzahvalniji od svih sa kojima sam radila. Ipak, i tu je bilo nekih pre problemčića nego problema jer, recimo, rum sasvim drugačije reaguje od vode, mleveni badem daleko slabije upija tečnost nego orasi ili lešnik, čak sam prilagođavala i količine šećera... Ali, svaki put kad sam ih pravila, rešavala sam jedan po jedan nedostatak, i sad, slobodno mogu reći, ovo što ću vam ovde dati, to su te mere, tu već nema greške. A ako vam i pored svega kolač ne uspe, ja se izvinjavam, ali to je već do vas! 

Ove četiri vrste bombica pravim istovremeno. Naravno, kasnije dolazi oblikovanje, prelivanje i ukrašavanje... Najvažnije je pripremiti sve sastojke pre nego što krenete da ih pravite. 

Ovde su linkovi na svaki pojedinačni recept, ukoliko ne želite da pravite sve četiri vrste bombica odjednom:


Zrna kafe






Lešnik bombice br. 3






Rum bombice






Badem bombice






Ali, ako se odlučite... 

Potrebno je (za sva četiri recepta):
500 g maslaca 
240 g čokolade
950 g šećera
voda, amareto, ekstakt badema, rum
1 kg mlevenog keksa Petit Beurre
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih, pečenih lešnika
120 g mlevenih, blanširanih badema
1 kašičica mlevene kafe

+ Za prelivanje
oko 450 g crne čokolade sa oko 15 kašika ulja
150 g bele čokolade sa oko 5-6 kašika ulja

+ Za ukrašavanje:
u to vam se ne mešam! ali dajem sugestije :) 

понедељак, 6. новембар 2023.

Badem bombice


Da li smem da vam kažem da ove bombice pravim već ihahaj vremena, a tek sam pre neki dan shvatila da ovde uopšte nemam recept za njih? Pa, evo ga, ušao je u onaj triling od rum, kafa i lešnik bombica i sad čini moj redovni četverac bombica koje se prave na gotovo identičan način, s tek nekom malom izmenom u receptu. Ujedno najavljujem sledeću objavu - kako brzo i efikasno napraviti 4 različite vrste bombica! 

Potrebno je:

200 g šećera
75 ml vode i amareta, pomešano
125 g maslaca
100 g kvalitetne bele čokolade za kuvanje 
100 g mlevenih, blanširanih badema
120 g mlevenog keksa petit beurre 

 Za glazuru:
150-200 g kvalitetne bele čokolade
4-5 kašika ulja
50-ak g sitno seckanih badema (ili Almond crunch by Lidl)