понедељак, 12. јул 2021.

Rum bombice


 ... ili kako od jednog recepta napraviti dva i obuzdati se da ih ne bude i više! Ovde je osnova recept za Zrna kafe i velika je verovatnoća da taj savršeni recept u životu ne bih čačkala da mi nisu tražili "iste ovako kremaste ali da nije kafa nego rum". Ako vama već ova izmena nije pala na pamet, evo ovde da imam i ove Rum bombice, da me jednog dana ne boli glava šta sam radila i kako sam radila i po kojem sam to receptu brljala :) 


Potrebno je (za oko 60 bombica)

250 g šećera

75 ml vode

80 g čokolade

125 g maslaca / margarin u posnoj verziji

100 g oraha

100 g mlevenog keksa / plazma (mrsna ili posna)

2-3 kašike ruma 


Za glazuru: 

150 g čokolade

5-6 kašika ulja


Recept za Zrna kafe je ovde: KLIK! 






Dakle, sve isto kao za Zrna:  u šerpicu sipati vodu, dodati šećer, čokoladu i maslac. Zagrevati do vrenja, da se svi sastojci lepo otope i sjedine. Dodati mleveni keks, orahe i na kraju rum. Dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. U početku, s vremena na vreme promešam da se ne uhvati pokorica, a kad se malo prohladi, prekrijem streč folijom tako da sasvim naleže na smesu i ostavim da se sasvim ohladi i stegne. Možete sve ubrzati tako što ćete ubaciti u frižider. 

Od smese oblikovati bombice i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Kod mene su sve iste veličine pa mahnito svaku premerim da bude težine 11 g. Tada ih bude i više od 60 komada na broju. 


Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu i dodati ulje. Izmešati. Ulje dodavati po potrebi, zavisi od same čokolade, ali glazura treba da bude lepo tečna, da klizi kad je prelijete preko bombice. 


Svaku bombicu položiti na viljušku, preliti je čokoladom, otresi višak čokolade a bombicu odložiti na papir za pečenje. Kad se čokolada stegne, prebaciti ih u minjon korpice.


Ranije sam rum bombice uvek pravila od svakojakih ostataka, što filova, što okrajaka od svakakvih  kora, keksa, čokolade i slično. Sve sameljem, dodam malo ušpinovanog šećera, parče maslaca, podosta ruma i zamesim. Ko voli rum, njemu su  i ovakve bombice uvek super. 💙💙💙 




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар