четвртак, 9. фебруар 2017.

Rozen torta




Svake godine pred slavu sastavim spisak kolača koje ću praviti. Neke pravim s vremena na vreme, neke jednom i štamijetotrebaloamanzaman, neke pravim na zahtev publike ili domaćih navijača, ali kad dodje do Rozen torte - e ona je za moju dušu. Ovo je recept po kojem mama i ja pravimo Rozen tortu/kolač oduvek. Probala sam da fil pravim i na mleku, ali mi onda nije to onaj ukus na koji sam navikla. Ukoliko maslac zamenite margarinom (ako baš mora) ili nekom drugom biljnom masnoćom (a šteta je!) onda ćete dobiti posni kolač. 







Kore:
40 kašika suncokretovog ulja
40 kašika prilično tople vode
4 kašike prah šećera
2 kašičice sode bikarbone
1 kg mekog brašna tip 400 + cca 200 g za posipanje

Fil: 400 g šećera
3 dl vode
250 g maslaca
1 pak vanil šećera
250 g mlevenih oraha

Fondan:
200 g prah šećera
 par kapi vrele vode
par kapi soka od maline ili arome maline
20 g maslaca
1 kašika ulja


Kad je Rozen torta u pitanju ima raznih filova, preliva a i načina prireme korica. A evo i Rozen torte/kolača na način kako ga mama i ja pravimo. Klasika. Mere za korice su date u kašikama, jednom mi je neko zamerio zašto jednostavno nisam izmerila koliko je to u gramima ili mililitrima - eto, nisam, vi merite pa zapišite, kod nas je recept zapisan u kašikama!

Kore: većina žena koje znam gotovo opsesivno izbegava da pravi korice za Rozen tortu, a u stvari ništa lakše. Kad se uvežbate. Pošto sam se ja izvežbala dajem vam i jedan takav izvežbani recept:

U sud za mešenje sipati 40 kašika suncokretovog ulja, 40 kašika prilično tople ali ne i vrele vode, 4 kašike prah šećera i 2 kašičice sode bikarbone. U to dodati postepeno 1 kg mekog brašna. Dobro izmesiti testo da bude fino i elastično. Testo podeliti na 14 jednakih delova (kod mene je svaki bio težak 130 gr) i složiti ih na pobrašnjenu površinu.


Pripremite pleh dimenzije 25x35 cm. Kore se peku na prevrnutom plehu u rerni prethodno zagrejanoj na 180C.

Najvažniji korak je razvlačenje a najvažniji savet je da ne štedite na brašnu! Dakle radnu površinu obilno pospite brašnom, stavite jednu jufku testa, pospite je brašnom, malo uvrnite levo-desno da se dobro pobrašni.

Oklagijom razvucite koru veličine pleha, približno. Testo stalno posipati sa po malo brašna kako se ne bi lepilo, a po potrebi dodati i na radnu površinu.


Razvučenu koru namotati na oklagiju i.......


... preneti je na pleh. Kora se neće zalepiti, u njoj ima dovoljna količina ulja a i brašna.



Krajeve kore koji padaju sa strane iseći nožem, pridržavajući ivice lagano rukom.


Ubaciti u rernu i peći cca 3-4 minuta. Kora treba tek maaaaaalo da porumeni pa vodite računa - gvirnite u rernu, slobodno možete da je otvorite i 50 puta, kori ništa neće faliti.


Pečenu koru prebaciti na ravnu površinu (pustite je da samo sklizne s pleha na kojem se pekla) i poklopiti je drugim plehom kako bi ostala ravna i kako bi se "ispeglali" mehurići eventualno nastali pri pečenju. Kad se dobro uigrate to ide ovako: prva kora se peče onoliko koliko je potrebno da razvučete sledeću koru! A to, verujte mi, ide jako brzo. Ovih 14 korica bez problema možete da umesite i ispečete za cca 1 sat a ako pri tom imate i muzičku pratnju, vreme proleti!


Fil: 400 g šećera izmešati sa 3 dl vode i kuvati da vri 2-3 minuta. U to dodati 250 g maslaca, mešati na tihoj vatri da se maslac rastopi pa skloniti s ringle. Dodati 250 g mlevenih oraha i 1 vanil šećer. Dobro izmešati i ostaviti da se malo prohladi.


Kore filovati mlakim filom, otprilike 1 kutlača srednje veličine po kori. Poslednja kora se ne filuje. Sve pritisnuti ravnim težim predmetom (smejala sam se do suza kad sam videla da mojoj kumi medicinska enciklopedija njene svekrve stoji u frižideru preko Rozenke!) i ostaviti na hladnom da se sasvim stegne. Najbolje da tako prenoći pa je sutradan preliti fondanom.


Fondan: 200 g prah šećera preliti sa malo vrele vode (počnite sa 1-2 kašike i polako dosipajte po malo) koliko da se dobije gust fondan, dodati 20 g maslaca, 1 kašiku ulja i par kapi soka od maline (ili arome maline). Po potrebi dodati još malo šećera ako je smesa redja ili par kapi vode ako je pregusta. Dobro umutiti mikserom da se dobije svilenkasta penasta smesa. Premazati kolač i ostaviti da se fondan osuši, pa seći.


Napomena: navedene količine su za Rozen tortu a na slikama je prikazan Rozen kolač. Za kolač je dovoljno 7 kora, dakle polovina mere, dok fil pravim u punoj količini. Visina kolača je oko 3cm i sečem ga na kocke 2x2 sm, kao i sve sitne kockaste kolače.





P.S. Vičnije domaćice od ove količine za testo izvući će i do 18 korica, ali ja sam za lakšu varijantu ;)


Kad jednom probate Rozen tortu sa domaćim koricama, kupovne kore vam neće ni pasti na pamet! Divne su i tope se u ustima, kad se nafiluju potpuno se stope s filom, u preseku se samo naslućuju, a opet daju divan ukus kolaču. Potpuno drugačije od kupovnih korica (probala gomilu) koje su po mom mišljenju uvek žilave i bezukusne. Od navedene količine za testo, kore se jednostavno razvlače, na slici može da se vidi koliko testa ostane sa strane da se izreže. A ako vam se neka kora baš i pocepa, "zakrpite" je parčencetom testa i gurnite je u sredinu kolača, niko to neće znati! A ni mariti!


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар