Ljubitelji lešnika će sasvim sigurno uživati u ovom kolaču. Kao što sam ranije najavila, i ovaj je rađen po receptu sa stranice Mystic Cakes, i zaista je divna poslastica čak i u posnoj verziji, mada mogu samo da razmišljam o tome koliko je dobar kad se napravi sa maslacem, što će morati da čeka da prođe post.
Potrebno je:
150 ml vode
150 g šećera
100 g margarina / maslaca
100 g čokolade za kuvanje
1 kašičica nes kafe (ili bilo koje instant)
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g mlevenog keksa
Za glazuru:
150 g čokolade za kuvanje
4-5 kašika ulja
Za ukrašavanje:
50 g krupno mlevenih ili seckanih lešnika
Meni je dovoljno da pročitam samo sastojke pa da znam ceo postupak :), ali, na svu sreću, nismo svi nenormalni ko Svetlana, pa zato sledi:
U šerpu sipati vodu, šećer, maslac i čokoladu i kuvati jedno 2-3 minuta, nek vri na srednje jakoj vatri. Posebno izmešati lešnik, keks i instant kafu i sve sipati u sirup. Izmešati žicom da se sve lepo sjedini, da ne ostanu grudvice lešnika. Još jedan minut na ringli i šlus.
Smesu možete odmah sipati u neki manji pleh, recimo onaj kvadratni što ima kod Kineza za male pare, dimenzije 20x20 cm. Kad se ohladi, preko naneti glazuru od čokolade i to je to.
Ipak, ja sam to ovako: ostaviti smesu da se prohladi jedno pet minuta, primetno će se stegnuti, taman koliko je dovoljno da se može oblikovati po želji. Ravnu tacnu (čitaj: plastični poslužavnik) obložiti papirom za pečenje, izručiti smesu i oblikovati je u pravougaonik debljine oko 2 cm. Koliko ćete ići u dužinu i širinu, totalno je nebitno, gledajte samo debljinu kolača i da ivice pravougaonika budu što pravilnije, kako ne biste imali previše okrajaka. Ja to sve regulišem lenjirom od 30 cm.
Ostaviti da se kolač stegne, pa preko glazura: na sasvim tihoj vatri otopiti 150 g čokolade za kuvanje sa 4-5 kašika ulja, čokolada treba da bude fino tečna. I 100 g čokolade je sasvim dovoljno, ali ja volim kad je taj sloj glazure deblji. Preko još tople glazure posuti krupno mleveni ili seckani lešnik i ostaviti da se kolač sasvim stegne.
Seći ga oštrim skalpelom na štangle ili kocke, kako vam više odgovara.
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар