понедељак, 21. август 2023.

Krokant od susama ili susam pločice


Ako u životu nemate baš nikakva pametnija posla do da sami sebi vadite plombe, onda obavezno pripremiti ove susam pločice, mnogo će vam olakšati taj posao. Na stranu što će vam za pripremu trebati sve ukupno desetak minuta, najveći problem će vam biti kako da se zaustavite samo na dva-tri komada. Jer, jeziva su zaraza!

Potrebno je:
230 g kristal šećera
130 g susama 
25 g maslaca

Rekao bi čovek - od ovoga i ne može da ispadne bogtezna koliko pločica, ali, ako ih iseckate na sitno, dobićete ih baš gomilu. Zato, zapratite me za još korisnih saveta!

U nekoj šepri debljeg dna otopite šećer, na srednjoj vatri, da dobijete karamel boje ćilibara. Nemojte ko ja biti tuka pa karamelizovan šećer mešati silikonskom špatulom plastične drške, ostaćete bez nje, nego lepo blago meni u ruke onu starinsku drvenu varjaču. 

Maknite karamel s vatre i dodajte parčence maslaca. Može i magarin, ali maslac je maslac. Vratite na laganu vatru i izmešajte da sve sve lepo sjedini. Dodajte susam i mešajte još minut - dva. 


Smesu za krokant izručite na papir za pečenje, prekrijte je drugim listom papira i odmah je razvucite oklagijom na debljinu od jedno 2-3 mm. Pazite prstiće, sve je vrelo! Stranice papira možete ispresavijati u kvadrat kako biste dobili što pravilniju ploču krokanta. Sklonite gornji papir i običnim, ravnim nožem malo zasecite po površini kako bi se lepo izlomio. Vama na volju da li ćete seći na kvadrate, štangle, srca, zvezde, srp i čekić... Ostavite da se prohladi jedno pet minuta i rukom izlomite. Jesti odmah, ako su vam oči gladne, ili ih grickati onako merklijski, natenanem dok god ih ima. 


Stvarno su pretnja za plombe, ali vredi! Gdinu Đ su pretnja i za zdravlje jer je alergičan na susam. Toga sam se setila tek kad sam ih napravila :) 


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар