четвртак, 29. октобар 2020.

Rum kasato


 I mada mnogo više volim pečene kolače, ovog nikako da se zasitim. Valjda i zbog toga što volim onaj kupovni rum kasato i uvek mi bilo krivo što je pakovanje onako malecko, tek nešto više od 100 g, kao da sam na dijeti, pu pu daleko bilo... 


Postoji nekoliko različitih recepata za rum kasato a svima je u osnovi krompir. Pravila sam ga na razne načine, isprobavala, oduzimala i dodavala i pronašla najlakšu i meni najukusniju moguću verziju ovog kolača. A kad kažem najlakšu, mislim na sledeće :

Potrebno je:

120 g instant pire krompira (ooo daaaa!) 

4 dl vode (nije potrebno zagrevati je)

250 g mlevenog plazma keksa (ili već po izboru)

50 g mlevenih oraha

150 g maslaca / margarina

200 g prah šećera

1 pakovanje vanil šećera

100 g čokolade

1 kašika kakaoa

rum, po ukusu

Za glazuru:

100 g čokolade

4 kašike ulja

I eto, zato što strahovito mrzim da ljuštim krompir (to mi na drugom mestu "mrzim da radim iz dna duše", odmah iza brisanja vrata) ja napravih kolače s instant pire krompirom. Očas posla, bez prljanja šerpi i pasirke :) Ako se, pak, odlučite za "natur" verziju, onda umesto instant pirea i 4 dl vode, koristite 300 g kuvanog krompira, dobro ga ispasirajte i dodajte sve ostale sastojke. 

Na sasvim tihoj vatri otopiti 100 g čokolade i 150 g maslaca / margarina. 

Instant pire sipajte u vanglicu, prelijte ga hladnom vodom i dobro izmešajte. Dodajte keks, orahe, kakao, rum (ja to onako odokativno, ne žalim na količini), vanilu, šećer i sve zamesite uz dodatak otopljene čokolade i maslaca. Smesa je onako kao gumenasta, laka za rad, ne lepi se i može se oblikovati po želji i volji. Verujem da bi i kuglice bile bogovske :) 

Neki pleh ili tacnu obložiti papirom za pečenje pa od smese oblikovati pravougaonu ploču debljine oko 1,5-2 cm. Gledajte da ima što pravilniji oblik kako bi kasnije, pri sečenju, bilo što manje okrajaka. Mislim, nije da će da se bace, ali ipak da ima više za goste :) 


Ostaviti da se kolač malo stegne, dovoljno je 5-10 minuta na sobnoj temperaturi, te ge preliti glazurom od čokolade: na tihoj vatri zagrejte čokoladu i ulje, izmešajte da se sjedine i prelijte kolač. Ako želite ove "paučinaste" šare, onda isto tako zagrejte dve-tri kocke (dovoljno je) bele čokolade s malo ulja, da bude lepo tečna, sipajte je u kesu od zamzivača i čačkalicom pažljivo malo bušnite ćošak. Kažem malo jer mlaz čokolade treba da bude tanak. 


Na glazuru od crne čokolade, dok je još sasvim tečna (dakle čim je nanesete) nanesite belu čokoladu izvlačeći linije gore dole, duž celog kolača. A onda čačkalicom blago predjite s jedne na drugu stranu, levo-desno i eto šara! Ako je čokolada počela da se steže, ima rešenje i za to: uključite fen i uperite ga iz daljine u glazuru tek koliko da se čokolada ponovo rastopi ali ne i da curi na sve strane. 

Ostaviti da se i glazura stegne pa iseći na kocke ili štangle. Drugi način je da kolač prvo isečete na štangle i onda prelivate svaku pojedinačno čokoladom. Ali tada i posla preko glave, a ukus isti! Pa sad, kako hoćete...

Na kraju, priznaću vam jednu stvar: zamolila me svekrva da joj spremim kilo-dva kolača za Zadušnice. Ja napravila pola mere ovih, isekla na fiiiiine kocke, složila u minjon korpice, divila im se par minuta, spakovala ih u kutiju i gurnula u zamrzivač jer, jadna, unapred znam da naredna dva vikenda padam na nos od posla, pa reko' da bar malo sebi olakšam, a svekrvi ionako svejedno dal' su kolači pečeni u rerni il' u zamrzivaču. Sinoć pojela pola kutije. Dodjavola. 💗💗💗

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



2 коментара:

  1. Upravo napravila! Izuzetno fin, brz, i - bitna stavka - izdašan kolač :)
    Hvala za ovaj jednostavan recept <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. oooh Milena, umalo da mi promakne vaš komentar ;) I fin, i brz, a mora se priznati, nije ni skup kolač. I ima ga više od kilogram, premerila :) :) :) Hvala puno na ukazanom poverenju i drago mi je da ste uživali. Sve najbolje!

      Избриши