уторак, 12. септембар 2017.

Slatke pancerote


Ima li ko da ne voli divno, meko, ukusno testo punjeno čokoladom? U svako doba dana? Nema? Vrlo dobro! 

Evo ih ovde upravo takve pancerote, neke punjene čokoladom a neke u nedostatku čokolade i džemom, pekmezom ili marmeladom, kremom, nutelom, ko šta voli, nek izvoli! Samo da ne izvoljeva... 

Potrebno je za 16 ovećih panceroti:
600 g mekog belog brašna
250 ml mlakog mleka
1 pakovanje (10g) suvog kvasca
1 pakovanje (10 g) vanil šećera
4 kašike šećera
2 jajeta
6 kašika ulja
1 kašika rakije
dobar prstohvat soli

Za punjenje:
100-150 g čokolade (mlečne ili za kuvanje)
ili
svakojaki džemovi, marmelade, pekmezi
ili
svakavi kremovi tipa Nutele, hladni, iz frižidera

Za prženje a i za posle prženja:
oko 2 dl ulja
papirni ubrusi
prah ili kristal šećer
još vanile ili cimeta



Pomešati šećer, so, vanilu i suvi kvasac. U vanglicu prosejati 600 g brašna, u sredini napraviti udubljenje pa sipati mlako mleko, jaje, ulje i rakiju i na kraju i mešavinu sa šećerom. Tek kad je sve u vanglici početi s mešanjem, varjačom mešati lagano, obarajući ivice brašna u tečnost. Zatim testo izručiti na radnu površinu i nastaviti s mešenjem sve dok se ne utroši svo brašno. Testo treba da bude glatko ali čvrsto.

Odmah ga podeliti na 16 jednakih (ili bar približno jednakih) kuglica pa ih složiti na blago pobrašnjenu tacnu. Sve zajedno ubaciti u najlon kesu i ostaviti da se testo odmori jedno petnaest minuta, na sobnoj temperaturi. U medjuvremenu će i kvasac iz testa proraditi i testo će da naraste, postaće mekše i lakše za oblikovanje.

Svaku kuglicu rastanjiti oklagijom u krug prečnika oko 10 cm. Na jednu polovinu staviti dve kockice čokolade, ivice testa premazati vodom, testo preklopiti na pola a ivice dobro spojiti kako fil ne bi iscureo. Ostaviti da pancerote narastu još jedno pet minuta pa ih onda pržiti.

U dubljem tiganju zagrejati oko 2 dl ulja na jačoj vatri (ali ne i na najjačoj). U zagrejano ulje spuštati pancerote, pržiti ih da porumene fino s obe strane. Vaditi ih na kuhinjski ubrus da upije višak ulja.


Još tople posuti prah ili kristal šećerom, ko voli doda još vanile ili cimeta, zavisi od toga čime su punjene.

Valjaju samo dok su tople, eventualno mlake. Ako koja pretekne, uvijte ih u alu foliju i zagrejte kratko u rerni, biće kao da su tek pržene.


Što se tiče te rakije ona je tu da spreči da pancerote upiju previše ulja. I deluje, moram da priznam. U normalnim uslovima ova 2 dl ulja bi bilo premalo da se sve ispeku a ovako mi je ostalo više od pola! S toga, ne oklevajte nego rakiju sipajte ;) .

Ako pancerote filujete nekim čokoladnim kremom, gledajte da bude hladan, lakše ćete baratati s njim. A džem nek bude neki čvršći, ja sam jutros stavljala onaj od višanja i ta kombinacije je d'umreš! <3<3<3 Mada je dragi birao sve one s čokoladom...


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар