Slatko malo zadovoljstvo, skroz starinske!
Potrebno je:
400 g / 4 kom dunja, očišćenih i narendanih na krupno
200 g / 3 kom šargarepe, očišćene i narendane na sitno
200 g / 2 kom kiselih jabuka, očišćenih i narendanih na krupno
1 limun, sok i kora
50 g maslaca
3 kašike smedjeg šećera + za valjanje kuglica
1 pak vanil šećera ili 1 šipka vanile
Dunje i jabuke oljuštiti, očistiti i narendati na krupno rende i izmeriti ih - dunja 400 g, jabuka 200 g. Ne cediti ih od tečnosti koju puste. Staviti u šerpicu.
Šargarepu očistiti i narendati na sitno rende, izmeriti 200 g i dodati dunjama i jabukama.
Promešati i u to dodati sok i koru od jednog limuna, jedno pakovanje vanil šećera ili 1 šipku vanile i 3 kašike šećera. Kuvati na tihoj vatri, koliko da lagano vri, sve dok ne uvri sva tečnost (otprilike 30-45 min).
Pri kraju kuvanja dodati 50 gr maslaca i izmešati da se rastopi. Skloniti s vatre i ostaviti da se prohladi.
Kuglice se najbolje oblikuju od mlake, nikako hladne, smese. Valjati ih u šećer ili po želji u kokos, orahe, lešnik...
Ovako pripremljene bombice ne mogu dugo stajati, najviše 2-3 dana, na hladnom. Ako, pak, želite kolač sa dužim rokom trajanja i to može da se sredi: skuvajte gust sirup od 200 g običnog belog šećera sa vrlo malo vode, tek da prekrije secer. U sirup dodati voće i šargarepu pa kuvati dok tečnost ne ispari a smesa se zgusne. Na kraju dodati limun i maslac. Bombice u sirupu bi trebalo da se suše dan-dva na hladnom mestu, pa ih nakon toga redjati u minjon korpice.
Od ove količine dobije se 35-40 kuglica veličine manjeg oraha.
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар