Druga stvar koja je važna je da se ova pita/hleb peče u tiganju. Zato se i zove Tiganopsomo (hleb iz tiganja) a ne Rernapsomo (hleb iz rerne) :). Doduše grčki mi nije jača strana, ali nije valjda da mi ne verujete?! A ako nećete da ga pečete u tiganju već tvrdoglavo odlučite da ga pečete u rerni, lišićete sebe pravog ukusa ovog divnog hleba/pite. Recept sam inače bezobrazno prisvojila od drage Tone sa bloga Ručak kod Mucike. I pravila ga već dva miliona puta!
Potrebno je za testo:
250-270 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika maslinovog ulja
125 ml mlake vode
5 g (pola kesice) suvog kvasca
Fil:
200-250 g dobrog feta sira
100 g trapista, edamera ili nekog drugog sira koji se lepo topi
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica origana
1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
Za pečenje:
veći tiganj
2 kašike maslinovog ulja
250 g mekog belog brašna prosejati i sipati u vanglicu. U sredini napraviti udubljenje i usuti kvasac, vodu, so i maslinovo ulje. Kvasac se prethodno ne rastapa u vodi. Lagano zamesiti testo obarajući ivice brašna ka sredini, testo će biti gusto i čvrsto a po potrebi dodati i onih preostalih 20 g. Testo dobro izraditi da postane elastično pa ga premazati s malo ulja i ostaviti da narasta jedno 15-tak minuta.
Nadošlo testo rasklagijati u pravougaonik, debljine oko 1 mm, dakle što je moguće tanje. Preko testa nabacati usitnjenu fetu, narendani sir, sve preliti s par kašika maslinovog ulja, posuti origanom i propisnom količinom bibera.
Testo uviti u rolat, ali ga ne stezati već testo samo onako ovlaš isprebacivati, a zatim rolat uviti u spiralu, odnosno napraviti velikog puža.
U većem tiganju, onaj prečnika 26 cm je idealan, zagrejati na srednjoj vatri 2 kašike maslinovog ulja. Lagano prebaciti pitu i vatru smanjiti na dvojku (od 1-6, dakle skoro pa na najtiše). Uvek je pečem poklopljenu pa tek pri kraju pečenja sklonim poklopac i ostavim da se lepo zapeče. Inače se peče oko 15-tak do dvadeset minuta sa svake strane, zavisi od jačine vatre. Kad dodje vreme da se prevrne jednostavno je pustiti da sklizne na tanjir a zatim je pomoću tanjira prevrnuti ponovo u malo podmazan tiganj.
U jedan deo pite ponekad dodam i sušeni paradajz, e tad je baš po mojoj meri!
Tone kaže da je ova pita dovoljna za četiri osobe. Ja kažem da u tom slučaju moj dragi i ja valjamo za četvoro! Nama dvoma - taman!
I sledi verzija s mesom: jedno 200-250 g mlevenog mesa po želji dobro izmesiti rukom s jednom manjom glavicom sitno seckanog crnog luka, dodati začine po želji (so i biber su obavezni, može se dodati i neki dobar sir koji se lepo topi) i to samo nabacati preko cele kore. Ostatak postupka je isti.
ODLICNO
ОдговориИзбришиHvala, zaista je odlična pita. Definitivno broj jedan za gdina Đ.
Избриши