Pravo zadovoljstvo u malom zalogaju! Još jedan kolač iz kolekcije tradicionalnih sitnih slavskih kolača, kod nas se uvek pripremao s lešnikom mada ga isto tako možete napraviti i od oraha (ali tada me ukusom podseća na Padobrance pa mi uvek nekako fali i fil koji zaokruži taj orašasti ukus) a takođe i od kokosa!
Potrebno je:
3 belanceta
250 g šećera
1 kašičica sirćeta
250 g mlevenog lešnika
+ ceo lešnik za ukrašavanje
3 belanceta umutiti da se dobije čvrsta pena, dodati 250 g šećera, 1 kašiku sirćeta i 250 g mlevenog lešnika. Sve dobro izmešati.
Pleh obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 120 C.
Od smese praviti kuglice veličine malo većeg lešnika (prečnik cca 1,5 cm) i ređati ih u pleh. U svaku kuglicu lagano utisnuti 1/2 lešnika, a može i ceo ako imate viška!
Voditi računa da izmedju kolača ostavite dovoljno mesta jer narastu. Peći ih sve dok odozdo blago ne porumene. Lagano podvucite nož ispod kolača i proverite. Na dodir će biti jako meke ali ne brinite, kad se ohlade fino se stegnu. Vaditi iz pleha tek kad se sasvim ohlade.
U slučaju da ste ih zaboravili u rerni i preprekli, ali ne i da ste ih ugljenisali (za to će vam trebati bar par sati totalnog zaborava) već samo da su postali tvrdi kao kamen, ne bacajte ih, spakujte ih u kutiju sa poklopcem, unutra možete da dodati i parčence kore od limuna, pomorandže ili jabuke i ostavite ih tako zatvorene 2-3 dana, a koricu menjajte s vremena na vreme. Poješće se u slast!
Možete koristiti i pečeni i nepečeni lešnik, ja uvek stavljam nepečen. Ako su jaja bila baš baš krupna, možda će vam trebati 20-tak grama lešnika više nego što je navedeno u receptu. Bitno je da kad oblikujete kuglicu i kad je stavite u pleh, ona "ne padne".
Od ove količine dobićete dva puna pleha kolača. Jedina mana ovih kolača je što uvek nestanu brzinom svetlosti!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар