Ukusom ovih malih mamilica sam toliko oduševljena. Onaj božanstveni miris praznika koji mi se širio kućom dok su se pekli neću ni da pominjem...
Testo:
250 g mekog belog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode
Fil:
3 kašike pekmeza od šljiva, ili neki drugi džem po izboru
po prstohvat cimeta i karanfilića, malo više vanile, može i rum
100 g mlevenih oraha
2 kašike šećera
Za posipanje / nije obavezno:
malo listića badema
malo tople vode
malo prah šećera
3 kašike pekmeza od šljiva izmešati sa začinima: malo cimeta, malo mlevenog karanfilića, malo više vanile, može i rum i trunčica anisa, šta god da volite i mislite da se sleže sa ukusom odabranog džema - ne oklevajte!
Testo:
250 g mekog belog brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode
Fil:
3 kašike pekmeza od šljiva, ili neki drugi džem po izboru
po prstohvat cimeta i karanfilića, malo više vanile, može i rum
100 g mlevenih oraha
2 kašike šećera
Za posipanje / nije obavezno:
malo listića badema
malo tople vode
malo prah šećera
Testo: prosejati 250 g mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 g hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata.
Hladno testo podeliti na dva jednaka dela pa razvući koru debljine oko 3mm, da bude pravouganog oblika. Preko naneti tanak sloj pekmeza i posuti polovinom mlevenih oraha i jednom kašikom šećera. Pažljivo uviti u rolat, ušuškati krajeve (nema veze ako su "prazni", poješće se :) ), rolat uviti u foliju pa ga staviti u zamrzivač na jedno petnaestak minuta, da se dobro stegne. Tako će se lakše seći. Postupak ponoviti i sa ostatakom testa.
Rernu zagrejati na 200C.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Rolate iseći na komade debljine 1 cm pa ih složiti na pleh.
Ako želite, jedan deo možete premazati s malo mlake vode i posuti listićima badema. Ja to obavezno uradim sa onim vrljavim krajevima, badem lepo sve pokrije a ukus božanstven!
Rolate peći 15-20 min na 200C, vodeći računa da tek malo porumene. Po želji ih posuti s malo prah šećera.
Nepečene kolače možete zalediti na poslužavnicima pa ih prebaciti u kese ili kutije. Ne morate ih odlediti pre pečenja a ukus im je potpuno isti pod uslovom da ih niste stavili u zamrzivač odmah pored pečenih paprika, tad ništa ne garantujem!
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар